Igrao sam: NEWRETROARCADE: NEON

neonarcadelogo

Vrijeme za retrofuturizam je upravo sada: širom svijeta pjevaju se ode osamdesetim godinama, odnosno vizijij osamdesetih koju danas imaju tridesetogodišnjaci i stariji, a u prodaji su i različite VR sprave koje jednu od omiljenih tema prošlosti čine lako dostupnom u svakom domaćinstvu.

NewRetroArcade: Neon je digitalni proizvod koji spaja upravo ove dvije stavke: osamdesete, nostalgiju i virtuelnu realnost.

U svojoj suštini, NewRetroArcade: Neon nije igra već takozvani wrapper (omotač) koji igračima nudi priliku da pristupaju multimedijalnim sadržajima unutar posebno dizajniranog svijeta. Da se ne lažemo, NRA: Neon nudi igračima priliku da isprobaju nekoliko jednostavnih video igara ili zaigraju igre bazirane na fizici. Međutim, osnovna ideja je uživanje u drugim sadržajima unutar ovog naslova.

Ovo nije prva izvedba ove ideje, ali je definitivno jedna od najispoliranijih. Dostupne su dvije mape, Neon i Classic. One se razlikuju izgledom, a donekle i sadržajima. Igrači na svijet gledaju iz perspektive prvog lica i stupaju u slobodnu interakciju sa skoro svim objektima u igri. Iste mogu gledati, okretati, bacati ili koristiti. Prva vrsta objekata koje igrači mogu koristiti su oni vezani za analogne igre poput kuglanja, košarke i pikada; stanete ispred automata ili poligona određene igre i kliknete, te automatski počnete igrati igru. Dovoljan je okret od sto i osamdeset stepeni da prekinete igru koju ste započeli. Igre su poprilično zabavne, ali njihov kvalitet ipak varira. Primjera radi, košarka u kavezu kakvu smo često imali priliku vidjeti po različitim zadimljenim salonima ili kafanama uz morsku obalu je odlično simulirana, dok su pikado i kuglanje donekle neuvjerljivi sa fizikom za koju mislim da je namjerno krivo proračunata da bi dala dodatni osjećaj realnog.

Prilaskom nekoj od elektronskih sprava moći ćete pristupiti digitalnim sadržajima. Arkadne mašine i blatantne kopije Nintendovih ručnih i kućnih konzola omogućit će vam uživanje u igrama sa konzola kakve su Super Nintendo, Sega Mega Drive ili Game Boy, dok će korištenje video rekordera pokrenuti film po vašem izboru koji onda gledate unutar svoje virtualne sobe za zabavu. Jedna od dvije mape vam pruža priliku da u filmovima uživate u vlastitoj kino dvorani. To me podsjetilo na dobre stare dane u Kinoteci kada sam puštao trash filmove. Znalo se desiti da se niko ne pojavi, pa cijelu dvoranu imam za sebe.

neonarcade2

Ukoliko ste se upitali kako je moguće da igra sadrži tako mnogo licenciranog sadržaja i pokreće filmove koje vi želite, hvalim vašu sumnjičavost. Kao što napisah, igra je samo wrapper, a sve ostale sadržaje morate obezbijediti sami. Naime, u sastavu NRA: Neona nalazi se i takozvani Arcade Builder, veoma jednostavan softver koji vam omogućava da isprogramirate različite aspekte vaših sala. Neka vas riječ ‘programiranje’ ne plaši jer ukoliko želite samo učitati multimedijalne sadržaje, sve što ćete morati je kopirati sadržaje ili pronaći ih na vašem disku. Ukoliko želite mijenjati izgled sale, bit će potrebna i minimalna znanja u sferama grafičke manipulacije, ali dosta detaljno uputstvo vas čeka na Steamovoj stranici. Igra koristi besplatni Libretro API za emulaciju igara, a pokreće većinu video formata današnjice, a najsigurnije radi sa Youtube URL linkovima, kao i MP4 formatom. Igre emulirate, što znači da će vam trebati i odgovarajući romovi, a isti pripadaju sivoj zoni interneta, te je sasvim razumljivo zašto nisu mogli biti distribuisani unutar same igre.

Pored toga što je iznimno važno da igrači znaju da uz NRA:Neon ne dođu igre, vrijedi napomenuti i da je multiplayer više multi nego player – drugi igrači mogu gledati filmove koje ste vi pokrenuli kada vam se pridruže, slušati muziku ili gledati vas kako igrate, ali zajedničko igranje ROMova nije omogućeno i iskreno rečeno sumnjam da će biti, iz tehničkih, ali i pravnih razloga.

neonarcade1

Kako ne posjedujem VR uređaj, igru sam probao i u standardnom imam-miš-i-tastaturu modu i interakcija je zaista na zavidnom nivou. Dosta proizvoda koji se izdaju za VR navodno nudi i non-VR varijantu, ali često dobijemo aljkavo razrađenu verziju. NRA: Neon se odista doima ispoliran i bez kacige budućnosti, pa vjerujem da je sa VR opremom užitak kontrolisanja igrača i imerzija na još višem nivou.

Igra zna patiti od bugova, ali se isti gnječe na sedmičnoj bazi zahvaljujući brzoj i direktnoj komunikaciji igraće zajednice sa razvojnim timom.

Preporuka NewRetroArcade: Neon dolazi uz nekoliko upozorenja. Prije kupovine igrači bi trebali razmisliti koliko im je privlačna ideja gledanja filmova i igranja igara unutar igre ukoliko nemaju VR opremu, a i ako je imaju, treba se razmisliti koliko strpljenja imate da se zavučete ispod haube i čačkate po opcijama da prilagodite NRA: Neon svojim potrebama.

NewRetroArcade: Neon sam igrao na Steamu. Zahvaljujem se Digital Cybercherries na ustupljenom primjerku.