Igrao sam: MEDIEVAL ENGINEERS

mengineerslogo

Upozorenje: Ovo NIJE recenzija finalnog produkta. Ova igra se trenutno nudi u pre-alpha/alpha/beta/early access fazi i osvrt je baziran na osnovu verzije igre ponuđene na igranje u trenutku pisanja recenzije. Finalni produkt se može nikako ili drastično razlikovati od onoga predstavljenog u ovom tekstu.

Kada je kuća Keen Software House najavila svoj novi projekt Medieval Engineers, istovremeno sam osjećao i radost i zabrinutost. Radost je proizilazila iz činjenice da će tim koji radi na odličnom naslovu Space Engineers o kojem sam pisao u julu 2014. godine početi raditi na novom naslovu koji se temelji na konstrukciji i destrukciji smještenoj u srednji vijek. Zabrinutost je došla sasvim logičnom stranom: da li omanja evropska razvojna kuća može paralelno raditi na dva early access naslova (Space Engineers je još uvijek u povojima), a da ispune sve ono što su obećali?

Očigledno je da može jer dolazak Medieval Engineersa ni na koji način nije usporio rad na Space Engineersima, čak štaviše, osjeća se kao da je dolazak novog inižinjerskog naslova donio novu dozu optimizma i volje za rad u ekipu, dozu koja doduše Keen Software Houseu nikad nije ni falila.

Medieval Engineers je sandbox igra čija je osnova građenje objekata karakterističnih za srednji vijek (dvorci, utvrde, utvrđeni gradovi), a gdje igrači koriste tehnike i tehnologije karakteristične za period od petog to petnaestog vijeka. Zamislite Minecraft sa boljom grafikom, realnim prikazom tehnologije građenja i gravitacijom. Aspekt konstrukcije i stvaranja građevina i opsadnih sprava kakve su trebočet, katapult i balista naglašen je kao primarni u ovoj igri, iako igra već sada pruža i akcijske trenutke kroz survival mod, dok će dodatni naglasak na međusobne borbe biti implementiran u nadolazećem multiplayeru.

mengineers2

Sama mehanika igre nije se posebno promijenila u odnosu na Space Engineers. Na trenutke ćete se osjećati kao da igrate presvučeni Space Engineers, ali ćete već pri prvom kretanju u svijetu igre shvatiti da su pravila drastično promijenjena, te se ni u kojem slučaju ne radi o reskinu. Baš kao i u Space Engineersima, na samom početku birati da li želite igrati kreativni ili survival mod. Kreativni mod omogućava letenje, ne postoji smrt, te je kao namijenjen za sve koji žele graditi veličanstvene građevine, samo da bi ih nekoliko momenata kasnije sravnili sa zemljom. Survival mod je u povojima, tek je implementiran prvi oblik AI-ja, takozvani barbari, te ćete se morati braniti od njih, ali i paziti da ne padnete sa visine ukoliko želite preživjeti.

Sama gradnja je veoma lagana i već viđena. Pritiskom na tipku G dobit ćete pristup dodatnim blokovima i elementima koje možete koristiti za kreiranje opsadnih sprava, a koje onda naknadno možete postaviti u brzu traku kojoj pristupate pomoću brojeva na tastaturi. Postoje dvije granice u igri – vaša mašta i gravitacija.

O vašoj mašti teško da mogu napisati nešto koherentno, no o gravitaciji mogu. Medieval Engineers krasi sjajno implementirana gravitacija koja će vas onemogućiti da gradite čudne građevine koje nemaju uporište u stvarnosti, ali i čvrste temelje. Kao graditelj morat ćete poštovati zakone fizike, matematike, znanja iz konstrukcije i arhitekture da bi napravili čvrstu građevinu koja može preživjeti sve nedaće sa kojima će se susresti. Pošto gravitacija igra jako veliku igru u samom naslovu, inovacija u vidu pregleda građevine pri kojem možete vidjeti gdje treba još potpore ili jači temelj je hvale vrijedna.

mengineers1

Destrukcija građevina je uistinu fenomenalan prizor. Jasno, što je veća i nestabilnija građevina žrtva vašeg brutalnog napada, to je prizor uništenja grandiozniji. Građevine možete napasti ručno (sa macolom ili sličnim alatom) ili opsadnim spravama, pa čak lansirajući i kamene kugle iz rukava (ljepota kreativnog moda). Kod destrukcije je važno nekoliko stvari: vrsta oružja kojim napadate, ugao i mjesto udara, brzina udara, vrsta udarenog materijala. Sve ovo čini lomljenje zidova i rušenje krovova unikatnim, te ćete zavisno od jačine mašine kojom pokrećete igru imati priliku uživati u uistinu fantastičnim trenucima raspadanja. Građevine možete smrviti do najsitnijih mogućih dijelova i zapravo je perverzno dobro namaštavati šta će nas sve dočekati u budućnosti u ovoj igri kada dođe do borbe između ljudi na serverima. Načini na koje ćemo moći satirati u prah nečiji višednevni trud, bilo brutalnom silom ili tehnički preciznim udarcima, će zaista biti jedan od glavnih atributa zašto kupiti ovu igru.

No da li je kupiti sada? Zavisi šta želite od igre. Trenutno na raspolaganju baš i nemate previše opcija – možete graditi, uništavati i graditi i uništavati uz povremene i ne toliko opasne AI prijetnje. Ne postoji konkretna kampanja ni ciljevi, već je cijeli dostupni svijet zapravo veliko igralište. Veliki broj elemenata i blokova za gradnju je već prisutan i sve ono što imate priliku vidjeti na slikama koje prikazuju srednjovjekovne dvorce možete bez problema izgraditi u igri. Štaviše, ja već radim na izgradnji virtuelnog Bobovca, za šta će mi trebati puno živaca i truda. U trenutnoj i veoma igrivoj verziji igre ja nisam naišao ni na kakve bugove. Dakle, ukoliko želite graditi i rušiti u osami, Medieval Engineers mogu preporučiti bez ikakvih problema. No ukoliko želite bilo šta više – strpite se ili, još bolje, kupite Space Engineers koji već sada daje opciju multiplayer igranja, destrukcije i dominacije.

Medieval Engineers je dostupan na Steamu. Zahvaljujem se Keen Software Houseu na ustupljenom primjerku.