Igrao sam: HELLDIVERS

Helldivers-logo

Svi izljevi bijesa koje jedan dio PC zajednice ustremljuje ka konzolama i njihovoj igraćoj zajednici mi nikada nisu bili ni najmanje jasni. No dobro, to je najvjerovatnije zato što sam odrastao uz konzole, prvenstveno prvo izdanje Sonyijevog Playstationa. Uporedo igrajući FPS-ove na PC-ju i raznorazne igre na konzolama, moja jedina kategorizacija mogla se svesti na dobre i loše igre, a gdje ću ih zaigrati – važno je da ih zaigram.

Kada sam doznao da se Helldivers sele sa Sonyijevih konzola nove generacije na PC, nisam doživio ama baš ništa jer ih nisam ranije ni igrao, ali mi je činjenica da iza igre stoji Arrowhead Studios potpirivala želju da zaigram. Promotivni materijal vrištao je Starship Troopers i pretjerani friendly fire, što je meni bilo sasvim dovoljno.

Helldivers prati i poglupa priča. Glupa na pametan način, trebalo bi se napomenuti. Parodija je to na američku vanjsku politiku, ali na galaktičkom nivou. Zemlja je Super Zemlja, a jedna vlada vodi glavnu riječ i donosi demokratiju i u najudaljenije dijelove galaksije. Super Zemlja je, baš kako je i za očekivati, u ratu sa svim vanzemaljskim oblicima života, bili to ogromne bube, inteligentna i tehnološki napredna svemirska rasa ili kiborzi, bivši ljudi sa očitom potrebom da spajaju čipove sa mesom. Priča sama od sebe ne čini ništa osim što postoji. Ni u jednom trenutku nećete zastati i upitati se šta se zapravo dešava. Vi ste jedan od milion vojnika koji su poslani na front tuđe planete da donesete demokratiju bezumnim ubijanjem. Tačka. To je to. U jednoj rečenici sabrana cijela ideja Helldiversa.

Svijet Helldiversa sastoji se od tri fronta podijeljena na tri unikatne rase sa svim svojim karakteristikama. Svijet odlikuje persistencija, odnosno promjene koje se odvijaju bez obzira da li vi igrate ili ne. Kada završite sa partijom i izađete iz igre te upalite opet sutradan, susrest ćete se sa novim stanjem na ratištu. Ukoliko se desi da rat završi osvajanjem svih dijelova galaksije dok vas nema, igra će vas obavijestiti o vašem učinku i pokrenuti novi rat. Rat. Rat se nikada ne mijenja.

Kada izaberete bojište, izabrat ćete i opremu i spustiti se na jednu od planeta u nadi da ćete preživjeti. Ciljevi na misijama su donekle nasumični, ali svojom prirodom nisu ništa posebno. Susretat ćete se sa klasikama kakve su oslobodi teritoriju, pobij sve neprijatelje, pokreni raketni sistem. Ono što zapravo pomaže da ne umrete od dosada je opasna navala neprijatelja koja će vas sve vrijeme igranja pratiti, ne samo u trenucima kada obavljate određeni zadatak. Helldivers je u svojoj suštini twin stick shooter sa izraženim nedostatkom osjećaja za svoje igrače što će značiti da vas pored neprijatelja može ubiti i sve ostalo: zalutali meci, pomoć koja kao i vi pada iz svemira, a finalno poniženje je kada vas na samom kraju zgnječi brod koji slijeće da vas pokupi i odvede kući. Arrowheadova Magicka funkcioniše na isti način te ako ste igrali tu igru znate koliki zapravo faktor u Helldiversima igra friendly fire.

helldivers2

Oružja koja dobijate u igri možete unaprijeđivati, a do do jedne mjere imate priliku i mijenjati i vlastiti izgled, iako se iz igraće perspektive ove promjene baš i ne primijete.

Zanimljivost u igri su stratagemsi, odnosno korisni predmeti koje možete pozvati iz svemira. Oni se dijele na četiri kategorije: specijalni, ofanzivni, defanzivni i stratagemovi opreme olakšat će vam život na nemilosrdnom tlu. Način na koji aktivirate stratagemove je zapravo zanimljiv i napet dio igre. Pritisnete CTRL i dok držite tipku, u zavisnosti od onoga što želite, morate unijeti kombinaciju strelica. Ukoliko uspijete, tek onda morate baciti stratagem kako bi pozvali pomoć. No bacanje stratagema također kreira svjetlosni signal koji privlači zvijeri, a vi morate sačekati neko vrijeme da oprema stigne…

Čitava poenta uživanja u Helldiversima je zapravo uživanje u panici: ako se ne pronalazite u lošim odlukama, totalnoj propasti i napetim situacijama iz kojih možete izaći sa osmijehom, Helldivers jednostavno nije naslov za vas.

Igra nudi singleplayer i multiplayer iskustva koja se generalno ne razlikuju, s tim što je akcent same igre stavljen na multiplayer haos. Multiplayer sesije možete započeti sami ili uskočiti u tuđe u bilo kojem dijelu misije. Jedan od stratagema je SOS stratagem koji lansirate ukoliko želite svoju misiju podići na nivou prioriteta multiplayer igara – to je zapravo jako dobar poziv u pomoć ukoliko vam prigusti i nemate igrača sa kojima možete podijeliti patnju.

Igra je prilikom reizdavanja na PC-ju dodala i četrnaest DLC paketa koji otključavaju dodatnu opremu koja je zaista više ili manje korisna. Mnogi su ovaj potez dočekali na nož, uvjereni da igra skriva iza paywalla dosta sadržaja. Odmah ću vam reći da vam nijedan DLC paket nije nužno potreban za dobru zabavu. Ja sam igrao samo osnovnu verziju igre, bez DLC-a i ni u jednom trenutku se nisam osjetio slabijim od svojih igrača. S druge strane, vrijedi napomenuti da DLC paketi nisu tek tako izmišljeni za PC igrače, već su izdavani u periodu od godinu dana koliko je igra bila dostupna na konzolama.

helldivers1

Potrebno je dati dva upozorenja vezana za Helldivers. Prvo je da igra koristi screenlock, odnosno poprilično iritantan način držanja grupe zajedno – svi igrači su na jednom ekranu i ne mogu se odvojiti od grupe  i krenuti svojim putem. Dođete do ivice ekrana i dalje ne možete. Screenlock u ovom slučaju donosi jednaku dozu gorčine (nedostatak slobode) i radosti (haos koji nastaje kad se ne možete dogovoriti sa kompanjonima gdje dalje). Drugo upozorenje se tiče same prirode igre. Helldivers jednostavno nećete moći igrati satima. Ako pokušate tako pristupiti samom naslovu, uhvatit će vas monotonija koja bi se negativno mogla odraziti na vaše igraće iskustvo. I kao što kažu da su kratki rafali najbolji način pucanja u Counter-Strikeu, najbolji način igranja Helldiversa na duge staze su kratke i napete partije od dvadeset do četrdeset minuta, baš onoliko koliko prosječna zaposlena i hronično umorna osoba sa porodicom i obavezama ima da posveti igranju.

Sve u svemu, Helldivers je zabavna i napeta igra koja će najviše leći igračima koji su oduvijek voljeli Alien Swarm, ali nisu shvatali zašto Valve tu igru nikad nije dovršio uprkos njenom velikom potencijalu. PC port je odlično odrađen, bugova nema, igra je dobronamjerno raspoložena i prema slabijim konfiguracijama i ukoliko imate potrebu za kratkim, ali slatkim sesijama, Helldivers su ono što vam je iznimno potrebno. Za demokratiju! Živio novi fašizam!

Helldivers sam igrao na Steamu. Zahvaljujem se kući Arrowhead Game Studios na ustupljenom primjerku.