Igrao sam: Fishing Planet

fishingplanet_logo

Teme lova i ribolova integrisane u svijet video igara uvijek su slovile kao opuštajuća igraća iskustva uprkos njihovoj nasilnoj prirodi. Skoro svaki naslov ovog tipa bazira se na čekanju u zanimljivom okružju, pauzi koja opušta sve do trenutka ispucavanja metka ili povlačenja udice.

Što se konkretno pecanja tiče, na Steam platformi ne manjka te vrste naslova. Cijene i kvalitet su različiti, a najnoviji dodatak ovoj čudnovatoj igraćoj temi je Fishing Planet, free-to-play MMO koji za cilj ima ponuditi najrealističniju simulaciju pecanja ikad. Kada skinete i pokrenete igru, susrest ćete se sa ekranom za kreiranje vlastitog Fishing Planet profila. Nakon odrađivanja obaveznog dijela, možete se baciti na samo igranje, odnosno pecanje.

Pecanje u Fishing Planetu sastoji se od nekoliko elemenata. Na samom početku analizirate vremenske prilike, birate lokaciju i opremu u skladu sa lokacijom. Drugim riječima, većina nas će pametovati iako veze blage neće imati u vremenu, klimatskim uslovima i dubini vode na koju treba zabaciti udicu. Kada se nađete na lokaciji , prilaskom vodi u rukama vam se pojavljuje vaš štap. Koristeći meni možete promijeniti vrstu mamca i dužinu najlona. Zabacite i čekate. Minimalistički HUD koji možete u potpunosti ugasiti za ultimativno digitalno pecačko iskustvo vam pokazuje brzinu motanja silka i položaj plovka. Nekad ćete čekati duže, a nekada kraće, ali kada vidite da se plovak savija, vrijeme je da krenete vaditi udicu. Iako ćete dosta puta promašiti trenutak, većinu vremena ćete imati priliku uhvatiti manje ribe koje možete zadržati ili pustiti, sve u zavisnosti od zakona na lokaciji i ličnih interesa. No za hvatanje trofejnih primjeraka bit će vam potrebna dobra oprema i poznavanje ponašanja ribe.

Fishing Planet je vizuelno primamljivo djelo koje opušta oči i pomaže da se koncentrišete na samo hvatanje ribe. Svaka lokacija ima svoj izgled i specifičnosti, od vode do klime. Na nekim lokacijama voda je mutna, dok ćete se na drugima čuditi prozirnosti površine iste. Kada vidite da ribe u rijekama i jezerima zaista plivaju, a nisu nasumično generisani primjerci, osjetit ćete posebnu strast i ponos uhvaćenim plijenom.

fishingplanet_1

Kako Fishing Planet igra na kartu realnosti, razvojni tim uložio je zaista mnogo pažnje u same detalje. Više od trideset vrsta riba posjeduje vlastite uzorke ponašanja, kretanja i hranjenja te nećete moći na iste finte hvatati različite ribe. Vegetacija, klima i vremenske prilike različite su od lokacije do lokacije i uveliko će utjecati na vaš ulov dana. Oprema… opreme ima toliko da ćete kada tek počnete igrati osjećati golem pritisak izazvan sukobom ponuđenog izbora i vašeg neznanja. Štapovi, mašinice, silk, podvezi, blinkeri, varalice, mamci, prsluci, mreže… svaki komad opreme ima svoja svojstva i neki se uspješno koriste za hvatanje jedne vrste ribe, drugi za hvatanje druge. Kada vas igra suoči sa ovoliko novih i nepoznatih stvari i pojmova, dobro uputstvo dobro dođe, međutim isto trenutno ne postoji u Fishing Planetu. Zato se pomirite sa činjenicom da će većina vaše kupovine biti bazirana na vašem (ne)znanju, kupovnoj moći i izgledu predmeta.

Igra trenutno funkcioniše na principu pecanja i prodaje uhvaćene ribe za koju dobijate poene za kupovinu i XP iskustva. Namjera razvojnog tima Fishing Planeta je integrisanje e-sportskih takmičenja i iako i sadašnja verzija igre navodi da ima multiplayer komponentu, ista se očitava kroz chat sa drugim igračima i bodovnu tabelu, ali ne i direktni sukob u vodi.

Kao i skoro svaki F2P naslov, osnova igre je potpuno besplatna za sve korisnike Steam platforme, ali se dodatne pogodnosti mogu ostvariti kupovinom DLC dodataka. Trenutno su u prodaji dostupna tri različita DLC dodatka, a ja sam probao Bass Fighter DLC koji je skoncentrisan na ribolov grgeča. Ovaj DLC dodatak dolazi sa dva nova štapa, dvije nove mašinice, nekoliko različitih varalica, mamaca i najlona, dodatnim dozvolama za pecanje koje možete kupiti i igranjem, dodatnim novcem i posebnom zlatnom valutom koju ne možete zaraditi igranjem te premium članstvom u trajanju od sedam dana koja daje dodatnih 50% iskustva na svaku upecanu ribu. Kada sve saberemo i oduzmemo, većinu ovih materijala možete kupiti mukotrpnim i napornim igranjem, odnosno ne baš popularnom metodom grinda (uporno ponavljanje velikog broja istih akcija u dugom vremenskom periodu – u ovom slučaju trošenje sati i sati na pecanje malih primjeraka kako bi se skupila sredstva za bolju opremu i dozvole).

fishingplanet_2

I upravo je kod grinda i zapelo sa Fishing Planetom. Svako od nas, koliko god želio pristupiti opušteno nekom naslovu, želi vidjeti i pomake, odnosno razloge da se igri i vrati. Kako je ovo naslov koji aktivno zagovara takmičenje, trofeje i duele između igrača, čovjek bi sasvim očekivao da pomaci i progres budu vidljiviji. Ovdje, ukoliko ne budete ulagali novac i/ili svoje vrijeme, pomaci će biti maleni, skoro pa nepostojeći. Pored svega toga, količina detalja uloženih u igru je nevjerovatna, ali u odnosu i na samu igrivost i pretjerana. Fishing Planet u jednom trenutku postane eksperimentalna zona za ljude sa iskustvom u stvarnom pecanju, a ne naslov u kojem mogu uživati svi bez obzira na prethodna iskustva. Opuštenost uskoro zamjeni dosada i tu zapravo nastupa smrt Fishing Planeta jer provedete više vremena pitajući se koja treba biti debljina silka i vrsta blinkera nego u stvarnoj borbi sa ribama koje vuku u želji da se skinu sa vaše udice.

Iskreno se nadam što prijašnjoj integraciji multiplayer aktivnosti koje bi me mogle vratiti na duže staze u igru. Zasad vam preporučujem da skinete naslov i da sami procijenite da li je visoko realistična simulacija pecanja nešto što bi vas moglo zanimati. Sad zasad, zanimljivo na nekoliko sati, a onda poprilično dosadnjikavo.

Fishing Planet je dostupan na Steamu. Zahvaljujem se Fishing Planet LLC na ustupljenom primjerku.