Igrao sam: Euro Truck Simulator 2 – Scandinavia

ets2_scandinavia_map

Otkad sam prvi put igrao i pisao o Euro Truck Simulatoru 2 u martu 2013. godine, češko remek-djelo je jedan od rijetkih naslova koje ne brišem sa hard diska. ETSII je digitalni apaurin, a simulacija vožnje kamiona kroz Evropu pomogla mi je nebrojeno puta da se odmorim, prebrojim i reorganiziram misli. Ukoliko niste igrali ovu genijalnost, radi se o kombinaciji vozačke simulacije i menadžera u kojoj počinjete karijeru kao vozač iznajmljenog kamiona, a cilj je da osvojite Evropu u potpunosti, kupujući nove kamione i poslovne prostore, upošljavajući radnike i otkrivajući lokacije i poslove. Kvaliteta samog naslova leži i u činjenici da je igra okupila oko sebe znatnu modersku zajednicu koja svakodnevno stvara nove mape, skinove, firme, terete, pa je čak uspješno napravljen i multiplayer mod, a jedan od noviteta je i oficijelna socijalna mreža za kamiondžije gdje možete pronalaziti virtualne poslove.

Scandinavia je drugi veliki DLC dodatak igri koji omogućava kamiondžijama da klize niz zamršenu mrežu cesta Skandinavije, odnosno zemalja Švedske, Danske i Norveške. Tehnički gledano, pokrivena je cijela zona Skandinavije iako se u istu (greškom) veoma često ubrajaju Finska i Island.

ets2scand1

Nemojte da vas zbuni prisustvo samo tri zemlje na mapi DLC dodatka. Vožnje kroz Skandinaviju trajat će satima jer ćete imati priliku obići dvadeset i sedam lokacija na koje ćete moći prispjeti vodenim putem (trajekti i luke) ili cestama. Pristup skandinavskoj mapi moguć je iz luka Njemačke, Velike Britanije i Poljske, tako da ćete se dobro navozati da bi došli do ovih dijelova, a pored svega dobro je znati da vam za igranje skandinavskog dodatka nije potrebna prva ekspanzija Going East!

Ono meni najvažnije je sama konstrukcija cesta i okoliša kroz koji se vozimo. SCS Software briljira na ovom planu po ko zna koji put. Vjerno istraživajući rute unešene u igru, SCS Software je uspio kreirati odličnu digitalnu verziju stvarnih puteva. Scandinavia se doista čini drugačijom od ostatka mape, a za osjećaj unikatnosti najviše je zaslužan tim koji je radio na detaljima prirode. Nailazit ćete na jezera, široka polja, guste šume i planinske formacije, uz zavojite tunele i posebno dizajnirane ceste za ovu ekspanziju. Putevi su odista doživjeli dosta promjena i zahtjevat će disciplinu i umijeće prilikom vožnje, pogotovo kad naletite na uzak put ili odvajanje uz koje je obavezno po nesreći postavljena i signalizacija koja označava radove na putu. Kao i ranije, dolazak u gradove značit će prilazak industrijskim zonama, ali su one sad puno veće, bolje modelirane i uz specifične građevine koje će vam pomoći da prepoznate gradove u kojima se nalazite.

ets2scand2

Spektar tereta koje možete prevoziti doživio je fantastično proširenje. Scandinavia donosi više od osamdeset novih tereta, a za neke od njih dizajnirane su i nove prikolice. Vremenske prilike i smjene dana i noći doživjele su dodatno štelovanje za ovaj dodatak kako bi što vjernije odgovarali prilikama u Skandinaviji.

Cijena samog dodatka mogla bi nekima predstavljati trn u oku, ali je količinom novog sadržaja i ljepotama prezentacije sasvim opravdana. Scandinavia je punokrvna ekspanzija koja dodatno širi već ionako široku ETSII mapu Evrope, a količina detalja i truda uloženih u samu igru je nevjerovatna.

Čovjeka naprosto uhvati strepnja pri pomisli na vlastiti život i treći februar 2016. godine za kada je SCS Software najavio izlazak American Truck Simulatora…

Scandinavia DLC je objavljen na Steamu, a za igranje će vam biti potreban i originalni naslov. Zahvaljujem se SCS Softwareu na ustupljenom primjerku.