Igrao sam: ENTER THE GUNGEON

entergungeon

“Sad! Sad je naše vrijeme”, uzviknuše članovi tima Dodge Roll Games i objaviše Enter The Gungeon. Bivši uposlenici Mythic Entertainmenta, studija koji je EA zatvorio 2014. godine, Enter The Gungeon nazivaju svojevrsnom katarzom, odnosno trenutkom kada su prestali kreirati igre za druge, već za sebe.

Donekle inspirisana SF romanom “Hyperion” Dana Simmonsa, Enter The Gungeon je roguelike naslov koji pripovijeda o mističnoj tamnici u kojoj se krije pištolj koji može ubiti prošlost. Svemoćni pištolj od uljeza štite članovi kulta Gundeada, pa je samim tim jasno da ćete vi preuzeti ulogu jednog od četiri heroja u pokušaju da pronađete pištolj, izazovete pakao i budete prvi koji nije ostavio svoje kosti u Gungeonu.

Gungeon je nasumično kreirana tamnica, razložena na pet osnovnih i dodatne tajne nivoe. Svaki nivo čine sobe spojene hodnicima. Ako ste igrali The Binding of Isaac koji predstavlja jedan od glavnih naslova koji su inspirisali Enter The Gungeon, znate da kad uđete u sobu nema izlaska dok ne ubijete sve neprijatelje. Kad smo već kod inspiracija, Enter The Gungeon se doima kao pažljivo osmišljen projekt baziran na analizi različitih aspekata najpopularnijih roguelike igara današnjice. Sistem soba podsjeća na The Binding of Isaac, mehanika sukoba na Nuclear Throne, ekrani nakon borbe i enciklopedija (Ammonicon) na Spelunky. Težina? Težina podsjeća na Dark Souls.

Svaku partiju započinjete u Breachu koji predstavlja lobi Gungeona. Tu možete birati jednog od četiri heroja. Heroji se u svojoj suštini i ne razlikuju previše iako svaki posjeduje različitu opremu. Marinac koji nevjerovatno podsjeća na Doom Guya je možda i ponajbolji izbor u igri, prvenstveno zbog jednog dodatnog poena štita sa kojim počinje i mogućnošću da dobijete municiju usred borbe. Izabravši lika započinjete sa interaktivnim tutorialom koji brzo i efektno pojašnjava osnove igre. U mom slučaju, kretao sam se tastaturom, nišanio i pucao mišem. Najvažniji potez je dodge roll, odnosno kotrljanje koje vas čini besmrtnim na sekundu. Kotrljanje možete koristiti kako bi se brzo i elegantno izvukli iz nepovoljne situacije, ali ne možete pretjerivati jer svaki put kada završite sa kotrljanjem postoji period cooldowna od nekih pola sekunde.

enterthegungeon1
Enter The Gungeon se najlakše može opisati kao sudar The Binding of Isaaca i Metal Sluga, odnosno dungeon crawler bullet hell. S jedne strane imate istraživanje soba, skupljanje predmeta i naoružanja sve do posljednjeg velikog sukoba sa šefom nivoa nakon čega ili krećete ispočetka ili idete dalje na progresivno teže zadatke. Element bullet hella odnosi se na pucanje. Jarka puščana zrna paraju prostor i bit će potrebno veliko umijeće da ih izbjegnete i vratite neprijateljima milo za drago. Vaši neprijatelji su ništa manje no odraz fetišiziranja teme vatrenog naoružanja. Veliki broj neprijatelja podsjeća na metke i čahure, a svaki se ponaša na sebi svojstven način što igru čini nepredvidljivom i zanimljivom svaki put kada krenete u avanture. Bit ću hrabar i reći da mi je cjelokupni dizajn Enter The Gungeona, od neprijatelja, šefova i prostorija najvjerovatnije najbolji nakon onog The Binding of Isaaca. Jarke boje, ograničena mogućnost destrukcije i pravljenja nereda za vrijeme pucanja u prostoriji, savršeno dizajnirani neprijatelji, sve to čini Enter The Gungeon nevjerovatno vizuelno primamljivim djelom.

Kad smo već kod šefova, svaki je iznimno težak i nevjerovatno lijepo osmišljen te predstavlja istinski pomak u odnosu na standardne neprijatelje sa kojima se susrećete. Pored negativaca, u tamnici ćete sresti i nekoliko prijateljskih lica. Soba sa granapdžijom je očigledno inspirisana Crypt of The Necrodancerom i predstavlja trenutak predaha u kojem zarađenim novcem možete kupiti zdravlje, oružje ili opremu. U svom prolasku kroz igru susrest ćete i dodatne NPC-jeve. Nakon što ih oslobodite, u Breachu ćete pronaći posebnu prodavnicu u kojoj ćete koristeći posebne poene dobijene igranjem moći kupiti novo naoružanje i predmete. Kupljeni proizvodi će se onda pojavljivati u vašim partijama. Ovo igru čini interesantnom na duge staze jer ukoliko volite kompletirati kolekcije, imate više stotina oružja i predmeta koje možete otključati.

enterthegungeon2

Jedan NPC omogućit će vam da ponovo pokrenete lift i napravite kraticu zbog koje više nećete morati polaziti igrati od prve razine. Smatram da je sjajno što je razvojni tim odlučio i igračima sa manjkom vremena ili živaca pružiti priliku da upornim igranjem uspiju izbjeći prve stepenice. Još jedan od sjajnih noviteta u Enter The Gungeon svijetu su teleport zone u sobama. Kada očistite sobu od neprijatelja, upalit će se teleport. Pritiskom na tipku Tab, imat ćete priliku vidjeti koje su teleport zone otključane, te ćete ih moći koristiti za brze prolaske iz sobe u sobu. Mapa će vam također pokazati i u kojim sobama još uvijek niste bili. Ograničenje je naravno u tome što ne možete bježati iz sobe za vrijeme borbe. Ovaj sistem uklanja bespotrebno hodanje i gubljenje vremena te je što se mene tiče i više nego dobrodošao.

ETG je feel-good igra koja kroz odlične kontrole i već spomenuti dizajn igrača tjera da igra i igra. Partije su više ili manje kratke i pune adrenalina. Ulijetanje u sobe, obaranje stolova koji mogu poslužiti kao privremeni zaklon, raznošenje neprijatelja, sve pruža neizmjerno zadovoljstvo. Zadovoljstvo možete podijeliti i sa prijateljima na kauču jer je lokalni co-op podržan.

Međutim, igra ima jednu ozbiljnu manu ukoliko je vi odlučite posmatrati kao takvu. Suviše često RNG sistem (čitaj: nasumičnost) određuju u potpunosti vašu partiju. Može se desiti da pred šefa nivoa izađete naoružani do zuba ili potpuni goli, a samo će rijetki i veoma, VEOMA sposobni igrači moći sa slabim pištoljem ugroziti šefa koji odlučuje pucati na vas sa deset metaka u sekundi. Enter The Gungeonu je zapravo potrebno balansiranje i mogućnost da na svakom nivou dobijete određenu količinu naoružanja koja vam može pružiti barem izgledne šanse da se izborite sa protivnicima.

Nije mi teško dosuditi ovom naslovu titulu roguelike igre koju morate probati. Bit će vam potrebno mnogo strpljenja, još više želje, volje, vježbe i ponajviše sreće da uspijete doći do samog kraja. Igra vrvi tajnama, pop referencama i neuobičajeno je zabavna za naslov čija će vas težina natjerati da pljujete krv.

Enter The Gungeon sam igrao na Steamu. Zahvaljujem se Cosmocoveru na ustupljenom primjerku.