Igrao sam: DEATH ROAD TO CANADA

drtc1

Zombi apokalipsa. Opet. Ali hej, zaista ne vrijedi ostati ovdje (pretpostavljam da se radi o Sjedinjenim Američkim Državama). Idemo u… Kanadu!

Kanada, jedna od mitskih zemalja koje nisu pogođene zombi apokalipsom glavni je cilj u indie naslovu Death Road To Canada. Death Road To Canada može se posmatrati kao simulator putovanja kakav je i Oregon Trail. Štaviše, Death Road To Canada posuđuje jako mnogo od minimalističkog naslova Organ Trail koji je izvornik o doseljenicima na američko tlo pretvorio u krvavu priču o preživljavanju u zombi apokalipsi. I dok je Organ Trail poprilično depresivan, Death Road To Canada ne shvata svoje okruženje, likove ni njihove sudbine ozbiljno. To je najbolja stvar koja im se mogla desiti.

U osnovnom modu igre možete kreirati svog lika po nasumičnom ili preciznom receptu te njegovog pratioca. Igra se sastoji od dana i cilj je preživjeti sve do Kanade, balansirajući jelo, namirnice, nedostatak ili višak određenih sposobnosti te borbu. Jedan uobičajeni dan u Death Road To Canada sastoji se od vožnje niz cestu (automatska radnja) i nailaska na određenu lokaciju. Kada igrač odluči želi li pretražiti lokaciju, dolazi do jednostavne arkadne beat’em'up borbe sa hordom zombija. Ukoliko preživite idete dalje i dan završavate nekim novim izborom. Zvuči lagano? Nije. Zabavno? Veoma.

drtc3

DRTC dosta svoje ludosti bazira na totalnoj nasumičnosti. Ukoliko niste ljubitelj RNG pristupa, igra bi vas mogla razočarati jer se zna desiti da stvari iz odličnog završe u zoni lošeg unutar pet minuta. Borba na lokacijama je veoma jednostavna. Ono što nije jednostavno je izvući živu glavu kada zaglavite u uskom hodniku sa stotinu zombija. Death Road To Canada se hvali da vas u jednom trenutku može proganjati i do 500 zombija na ekranu. Nisam brojao, ali znam da sam jako često završio zgužvan i pojeden u ćošku. Najvjerovatnije nesvjesno, kreatori igre su uspjeli da naprave sistem koji igrače dovodi u neke od najstresnijih situacija u zombi naslovima. Da nije vesele muzike i grafike, ova igra bi bila vrhunski odrađeni horor. Lokacije se nasumično generišu, baš kao i sve ostalo u ovoj igri, dajući igračima elana da igraju opet, opet i opet. Jedna od genijalnih inovacija je mogućnost da vidite nekoliko metara druge prostorije ili vanjskog prostora kada se približite pragu. Ukoliko ugledate zombije koji naviru, spremite se na povlačenje! U krucijelnim trenucima mogućnost pomjeranja namještaja po sobi i barikadiranja može biti od životne važnosti. I da, igra to dopušta, baš kao i mogućnost da mrtvima razbijate namještaj o glavu.

Igra vas suočava sa različitim izborima. Nekada je pametnije brati maline u šumi cijelu noć nego leći spavati u osiguranoj kući, ali vam igra neće to reći. Svaka posljedica stiže kao iznenađenje. Ovih izbora ima zaista jako mnogo i na igrače djeluju na različite načine. U određenim situacijama moći ćete birati koju zgradu želite pretražiti, ko će popravljati automobil, ko stražari, ko priča viceve. Svaki lik ima zasebne karakteristike pa ako loš vic ispriča neko ko nema smisla za humor, u autu će zavladati grobna tišina i moral ekipe će opasti.

drtc2

U igri možete naići na različite likove. Najčešće su to, kao što pretpostavljate, kompjuterski generisani likovi, ali postoje i oni specijalni – jasan omaž pop kulturi. Od kopija Ramba, Elvisa pa do Jasona Voorhesa, njihove osobine su zaista urnebesne i ovi likovi se na cesti ponašaju krajnje nepredvidivo. Death Road To Canada je igra koja vam pruža priliku da usvojite i psa, a ukoliko svi ljudi umru i nasumičnost to dopusti – vaš pas će naučiti voziti i nastaviti sam put za Kanadu! Mogućnost kreiranja likova je dodatna pogodnost jer sada možete vidjeti članove svoje porodice i prijatelje kako ginu u najglupljim situacijama.

Grafika i zvuk su uistinu slatki te ova igra definitivno ne predstavlja problem ukoliko vaši klinci žele da se okušaju u zombi apokalipsi. Muzika vuče na stari rock'n'roll i nakon početnog šoka jer vam je mozak navikao na tmurne, ambijentalne trake, note vas počinju nositi.

Igra nudi mogućnost lokalnog co-op igranja za dva igrača, ali nema klasični online multiplayer. I blago rečeno, isti joj ZAISTA fali.

Uz dodatne modove koje otključavate uspješnim igranjem i nasumičnost, Death Road To Canada je vrhunski indie naslov u kojem zabava ne prestaje. Ovo je igra koju možete igrati pet minuta ili pet sati, a neuobičajeno je kvalitetna u simuliranju zombi apokalipse, pogotovo kad su borbe u pitanju. Definitivno jedan od najboljih naslova i najvećih iznenađenja koje sam imao priliku igrati ove godine.

Death Road To Canada je dostupna na Steamu. Zahvaljujem se RocketCat Games na ustupljenom primjerku.

PODIJELI
TEGOVI

PODRŽI ME NA PATREONU!

Hvala ti!