Igrao sam: CITIES: SKYLINES – AFTER DARK i SNOWFALL DLC

citieskylogo

O simulaciji gradnje metropolisa Cities: Skylines već sam pisao. U pitanju je zaista dobra igra koja će najviše zabave pružiti onima koji vole opušteniju varijantu interaktivne zabave. U međuvremenu, Colossal Order i Paradox Interactive su pored besplatnog Match Day DLC materijala koji u igru donosi stadionu i politiku vođenja istog objavili i dva DLC dodatka koja se plaćaju. U septembru prošle godine objavljen je After Dark, a u februaru ove godine Snowfall. Iako sam poprilično kasno (neki dan) dobio priliku da zaigram igru sa ovim dodacima, prihvatio sam je i bacio se na posao.

CITIES: SKYLINES – AFTER DARK

afterdark

After Dark je prvi DLC za Cities: Skylines koji je donio dosta zanimljivih novina u samu igru. Marketinška mašina prednjači u naglašavanju smjene dana i noći kao glavnog atributa ovog dodatka, ali istina je da su smjene već dodane kroz besplatnu zakrpu. After Dark čini noć zanimljivom i ekonomski isplativom.

Sa ovim DLC dodatkom noć grafički izgleda veoma impresivno. Približavanje noći, paljenje svjetala u gradu, gašenje istih u dubokoj noći i smanjenje saobraćaja, sve su ovo za igru nevažne, ali oku zanimljive sitnice. Od novog sadržaja vrijedi izdvojiti bicikle i biciklističke staze, tako da svi ljubitelji sporta i alternativnih načina prijevoza sada mogu početi smanjivati broj automobila i cesta. Novi dodatak su i centralne autobuske stanice koje olakšavaju kreiranje mreže autobusa unutar grada, kao i taksiji. Organiziranje komercijalnih zona grada u After Darku dobija potpuno novo značenje jer sada određene dijelove možete pretvarati u zone za noćne poslove – na tim mjestima nicat će noćni klubovi, karaoke barovi i slična mjesta od kojih ćete imati (smanjene) koristi i tokom dana. Za vrijeme noći kriminalne aktivnosti će postati učestalija pojava. Policijska auta sa ovim DLC-jem mogu sada kupiti kriminalce, a postoji i mogućnost izgradnje i menadžmenta zatvora. Objekti uz more dobijaju na vrijednosti, a dodane su i nove stvari.

CITIES: SKYLINES – SNOWFALL

snowfall

Hladni februar donio je i Snowfall, drugi plaćeni DLC za Cities: Skylines. U isto vrijeme objavljena je još jedna besplatna zakrpa koja je donijela kišu i maglu za sve igrače. Najveća boljka Snowfalla je apsolutno nejasna odluka tima da snijeg bude prisutan samo na snježnim mapama. Ukoliko želite da ga vidite u svom gradu na kojem ste revnosno radili godinu i kusur, zasad možete zaboraviti na tu opciju. Snowfall donosi tri dodatne snježne mape na kojima vlada vječna zima. Činjenica da ne postoji klasična promjena godišnjih doba unutar igre me potpuno rastužuje i iskreno se nadam da će Colossal Order početi mijenjati stvari i omogućiti integrisanje zimskih tema na već postojeće mape.

Pored uistinu predivnih vizuelnih elemenata na snježnim mapama, igrači će se morati suočiti sa novim setom problema koje Snowfall stavlja pred njih. Problem grijanja i zime može se riješiti na nekoliko načina, postavljanjem izolacije koja će dodatno povećati troškove izgradnje, ali ne u potpunosti riješiti problem te grijanjem koje donosi kompleksan sistem. Pitanje grijanja vam dopušta da odredite kako se griju vaši građani i koliko plaćaju taj luksuz. Nove zgrade i sistemi vam dopuštaju da grad oblikujete u prljavštini ili ekološkom blagostanju. Snijeg pravi probleme ukoliko se ne čisti te će nove grtalice biti sjajan novi alat gradskih službi.

Snowfall donosi i nekoliko novih zgrada sa zimskom temom, saunu u kojoj vašim građanima raste nivo sreće dok sjede polugoli, te dodatak koji se zaista dugo čekao, a to su tramvaji. Tramvaji dolaze uz stanice, šine i sve potrebno kako bi organizirali dobru i funkcionalnu mrežu koja se proteže kroz cijeli grad.

ZAKLJUČAK

Ukoliko ste prekaljeni igrač Cities: Skylines, nabavke ovih DLC dodataka se donekle smatraju logičnom odlukom. Ipak, nisam se jednom zapitao da li uz cijenu od 13 i 15 eura ovi dodaci zaista donose dovoljno toga novog da se igrač ne osjeti opljačkanim. After Dark je više na kozmetičkoj strani i besplatna zakrpa koja je izašla u isto vrijeme mogla bi zadovoljiti sve one kojima se ne da dati 15 eura za nekoliko novih zgrada i šačicu dodataka. Snowfall uveliko mijenja način vođenja grada, dodaje vizuelno zanimljive elemente, ali činjenica da sadržaj DLC ne možemo integrisati u već postojeće gradove mi totalno ubija želju da DLC preporučim po punoj cijeni.

Mislim da je najpravednije reći da se dobro izigrate osnovne igre, a tek onda kupite ove dodatke za vrijeme neke od Steamovih rasprodaja. Jedino tako ćete napraviti balans između novčanika i sadržaja.

After Dark i Snowfall su dostupni ovdje i ovdje. Zahvaljujem se Paradox Interactive na ustupljenim primjercima.