Igrao sam: BATTLERITE

battleritelogo

Upozorenje: Ovo NIJE recenzija finalnog produkta. Ova igra se trenutno nudi u pre-alpha/alpha/beta/early access fazi i osvrt je baziran na osnovu verzije igre ponuđene na igranje u trenutku pisanja recenzije. Finalni produkt se može nikako ili drastično razlikovati od onoga predstavljenog u ovom tekstu.

Sjeća li se iko Dead Island: Epidemic? Ovaj kvazi-MOBA naslov sa licencom Deep Silverove hit horor igre nije imao dug vijek trajanja. Nakon što je Deep Silver shvatio da održavanje servera nije isplativo, odlučili su se povući iz biznisa izdavanja i promovisanja igre, a studio Stunlock Studios obustavio je rad na igri. Velika šteta jer je naslov sam po sebi imao neke od najboljih ideja koje su srećom nastavile živjeti u naslovu o kojem danas pišem.

Igra Stunlock Studiosa koje će se možda neki sjetiti je Bloodline Champions. Bloodline Champions je bio moj prvi dodir sa MOBA žanrom, puno prije DOTA 2 u koju se nikad nisam mogao uživiti zbog iznimno kompetitivne prirode igrača, te naslova SMITE, jednog od unikatnih primjera MOBA žanra u kojem sam zaista uživao.

Battlerite je novi naslov ekipe iz Švedske koji se bez ikakvih problema može posmatrati kao skoro pa savršena kombinacija Bloodline Championsa i Dead Island: Epidemica. Vizuelni identitet i ideje su, jasno je na prvi pogled, preuzete iz Bloodlinea, dok je precizna kontrola likova uzeta iz Epidemica.

U svojoj suštini i Battlerite je kvazi MOBA, barem ukoliko riječ MOBA posmatramo ne po onome što riječ znači, već šta predstavlja danas. MOBA danas ima nekoliko karakteristika koje su zajedničke za (skoro) sve naslove: dva tima čije članove vode igrači, dvije baze i nepokretne defanzivne jedinice koje se moraju uništiti, kompjuterski vođeni inferiorni vojnici koji se uništavaju za skupljanje iskustva i novca uz pomoć kojeg se kupuju nadogradnje za likove koje igrači vode.

battlerite1

S druge strane, Battlerite odbija današnju primjere MOBA žanra, već se vraća izvornom značenju skraćenice. U pitanju je istinski primjer multiplayer online battle arene. Šta to znači u praksi? Dio ste jednog od dva tima koji se sastoje od dva ili tri igrača i sukobljavate se sa protivničkim timom u areni kružnog izgleda koja je dovoljno mala da nemate mogućnost pobjeći nigdje, ali dovoljno velika da možete strateški pristupiti svakom napadu. Partija se sastoji od tri runde, runda traje svega dvije minute i sukob je gotov kada jedan od timova ostane bez igrača. Partije obično traju između šest i deset minuta, veoma rijetko pređu tu minutažu.

Iz borbi su izbačeni svi elementi onoga što danas smatramo MOBA naslovima – nema baza, nema defanzivnih struktura, nema kompjuterski vođene vojske. Borba se odvija prsa u prsa i partije podsjećaju na gladijatorske sukobe sa učesnicima neobičnih izgleda i moći. Umjesto prodavnice u kojoj možete nadograđivati sposobnosti svojih likova, nakon svake runde igra vam pruža priliku da nadogradite jednu od svojih sposobnosti, te na taj način prilagodite lika svom načinu igre i potrebama tima. Osim osnovnih napada koji se izvode pritiscima na dvije tipke miša, svaki lik ima dodatne četiri sposobnosti, dvije alternativne varijante osnovnih sposobnosti i jednu ultimativnu koja predstavlja najjači potez svakog lika. Ove sposobnosti, baš kao i u ostalim sličnim igrama zahtjevaju i određeni period hlađenja prije nego što ih možete koristiti opet.

Već spomenuta mehanika Dead Island: Epidemica Battlerite čini pristupačnim naslovom kako MOBA veteranima, tako i novim igračima. Igra je u svojoj suštini bazirana na vašem umijeću – po mapi ćete se kretati WASD kombinacijom, a ciljate i pucate mišem. Svaki udarac se može izbjeći ili promašiti. Niko vas ne drži za ruku i na samom početku ćete gubiti jer ćete se naći u partijama sa ljudima koji su već, ako ništa, uvježbaniji od vas. No i gubljenje u Battleriteu ne predstavlja pretjeran problem jer su partije zabavne, nabijene adrenalinom i što je najbolje, ne gubite nakon što ste ste se trudili sat vremena, već bili loši svega nekoliko minuta.

battlerite3

Borbe posjeduju još dva zanimljiva elementa. Prvi je tama koja guta bojno polje kako vrijeme prolazi pa ukoliko dogurate živi skoro do kraja runde, naći ćete se oči u oči sa neprijateljem/ima na malom prostoru. Sličnu mehaniku je donio The Culling sa otrovnim gasom. Drugi su energetske kugle koje su pojavljuju nasred mape sa vremena na vrijeme. Uništavanje ovih kugli vašem timu vraća energiju ili magijsku energiju potrebno za izvođenje određenih sposobnosti, pa će oko njih, pogotovo u kasnijim fazama rundi biti dosta natezanja.

Šampioni Battleritea su standardno podijeljeni u nekoliko kategorija; napadači (tenkovi), podrška i healeri imaju različite sposobnosti, što znači da će isti u rukama sposobnih igrača koncentrisanih na cilj postati ubojiti. S druge strane, ukoliko healera vodi neko ko se gura na prvu liniju fronta, smrt je skoro pa zagarantovana, što vodi do frustracije zajedničke za sve igre ovog tipa: u nasumičnom spajanju igrača veoma često ćete završiti u igri sa isfrustriranim igračima koji nisu tu zbog zabave, već dokazivanja. Psovke, odbijanje saradnje, sva toksičnost online igre nije još uvijek na nivou Valveovog MOBA hita, ali definitivno se može reći da igra postaje mnogo zanimljivija i bolja ako igrate sa prijateljima u timu.

Pored klasične igre 2 na 2 i 3 na 3, možete kreirati i svoje borbe u kojima sami određujete pravila; birate arene (koje se razlikuju samo po kozmetičkim detaljima), broj igrača (čak i borbe 1 na 1 su dozvoljene), broj rundi, ali i pozivate prijatelje u meč.

Nakon svakog meča dobit ćete određeni broj poena iskustva. Jedan dio poena ide u unapređenje lika sa kojim igrate, a drugi u unapređenje vašeg korisničkog računa. Igrajući često, ali i ispunjavajući misije (igranje sa određenom kategorijom igrača, igranje određenog broja mečeva…) dobijate dodatne poene, zlatnike i škrinje. Zlatnici su jedna od dvije valute u igri. Kako je igra trenutno u ranoj razvojnoj fazi, čini se da će isti biti korišteni za otključavanje kozmetičkih dodataka za šampione i dodatnih škrinja. Škrinje su dostupne u dvije varijante. Srebrne i zlatne škrinje se dobijaju i u svakoj se kriju po tri predmeta koja se razlikuju po vrijednosti. Duplikati dobijenih predmeta se pretvaraju u još jednu vrijednosnu valutu koja će po svemu sudeći biti vrijednija od zlatnika, možda čak i nabavljiva samo pravim novcem ili u rijetkim uslovima igranjem. Ova ekonomija se zasad čini poštenom, a vidjet ćemo šta će vrijeme donijeti jer će igra u jednom trenutku, odnosno nakon izlaska iz Early Access faze, postati besplatna za sve.

battlerite2

Sadašnja verzija je veoma ispolirana, blagonaklona ka slabijim računarima i riješena bugova. Jedini problem sa kojim se igrači trenutno susreću je činjenica da ćete veoma često unutar mečeva biti sukobljeni sa jednim te istim herojima jer je evidentno da su neki heroji prilagođeni početnicima i lakši za korištenje nego drugi, iako je igra solidno balansirana.

Battlerite je trenutno dostupan po cijeni od 20 eura. Čini se kao poprilična cifra za igru koja će za svega nekoliko mjeseci postati besplatna, ali sama cijena igračima donosi sve buduće heroje potpuno besplatno, pa i Founder status ukoliko volite takve sitnice. Igrači koji budu čekali besplatnu verziju igre morat će šampione kupovati pojedinačno ili, možda, u paketima. Battlerite na veoma efikasan način rješava sve ono što ja smatram problemom u MOBA žanru današnjice i donosi zanimljivu, kompetitivnu i zabavnu arkadnu igru koju možete igrati dugo ili kratko, vikendom ili svaki dan, a koja vam neće dosaditi tako brzo.

Battlerite sam igrao na Steamu. Zahvaljujem se Stunlock Studios na ustupljenom primjerku.

Save