Igrao sam: BATTLEFLEET GOTHIC: ARMADA

battlefleetlogo
Ekipa Games Workshopa mora da dobrano trlja ruke u ovom trenutku. Kako i ne bi kada nas svako malo iznenadi nova video adaptacija jedne od igara iz Warhammer serijala. Battlefleet Gothic: Armada (u nastavku teksta: BGA) smještena je u univerzum Warhammer 40,000 što znači upravo ono što očekujete – postavku odličnog i nasilnog spoja znanstvene fantastike i klasične fantazije. Armada je video adaptacija igre na tabli Battlefleet Gothic objavljene 1999. godine, a povučene 2013. godine.

Ipak, ukoliko očekujete da video adapacija igre na ploči uključuje bacanje kockice i automatsko pomjeranje lijepo dizajniranih brodića, grdno se varate. BGA je izašla iz tabletop okvira i zašla u vode strategije u realnom vremenu. Osnovni mod u igri čini single player kampanja u kojoj vodite jedinice Imperiuma koje imaju za cilj vratiti sigurnost u Gothic sektor. Priča se gradi u skladu sa vašim uspjesima i neuspjesima te se laganim tempom, ali veličanstveno otkrivaju suparnici u galaksiji kroz seriju dijaloga i animiranih sekvenci. Imperium je jedna od četiri dostupne rase u svijetu BGA, a sa drugim rasama je moguće igrati u skirmish i multiplayer modovima.

battlefleet1

Kampanja se sastoji od dva segmenta. Prvi predstavlja taktički izbor misija i unapređivanje vaše svemirske flote kroz seriju poteza. Drugi su svemirske bitke koje koriste RTS mehaniku. Svaki potez vam omogućava odabir određenog broja misija koje možete odigrati prije nego igra izračuna nastavak u skladu sa vašim rezultatima. Ukoliko igra u tom trenutku ne nudi prioritetnu misiju, igrači mogu odabrati bilo koju od misija, a svaka sa sobom nosi različite zadatke i uslove. Unapređivanje brodova je zaista kompleksno rješeno. Vaši brodovi nisu samo uobičajene jedinice, već se zbog RPG elementa mogu unapređivati i činiti korisnijim iz etape u etapu. Unapređivanje brodova vrši se u sektorima opreme i ljudstva broda. Sva unapređenja su zapravo zamjene za karte iz Battlefleet Gothic igre na tabli. Poboljšavanjem brodova dolazi do otključavanja novih funkcija u vašoj floti koje variraju od super korisnih do nažalost neupotrebljivih. Najveći problem u slučaju beskorisnih funkcija je činjenica da ćete beskorisnost otkriti tek naknadno nakon što potrošite poene. U tom slučaju imate dvije opcije: ponovo pokrenuti ranije spašenu poziciju ili nastaviti dalje ukoliko igrate u iron man modu.

Prelazak u borbeni dio Armade je prelazak u 2D svemir gdje imate izbor da svoje brodove postavite na startne pozicije automatski ili manuelno. Pokretljivost brodova, način na koji klize niz svemirsku ravan ne može, a da ne podsjeti na grandiozne pomorske bitke. Svaka misija donosi različite ciljeve, ali i uslove pod kojima ovi ciljevi trebaju biti ostvareni. Misije u kojima morate uništiti neprijateljsku flotu ili se probiti sa jednog dijela mape na drugi su generalno lakše od misija krađe dokumenata, uništavanja određenog broda ili čuvanja/probijanja konvoja. Iako se sama akcija čini neusporedivo sporijom u odnosu na ostale RTS igre, tek kada dođe do mikromenadžmenta brodova igrači će uviditi da im je tipka space najbolji prijatelj. Pritiskom spacebara usporava se vrijeme i tu se igračima otvara prozor da bolje razmotre svoje akcije i promijene ishod bitke.

battlefleet2

Mikromenadžment brodova je zaista osebujan i veoma će vam se često desiti, pogotovo na samom početku, gubljenje među komandama. Veoma brzo ćete pronaći najdraže načine rješavanja sukoba koji, što je velika greška RTS segmenta, nekad upale sa stoprocentnom sigurnošću, dok već drugi put omanu. I nije stvar postavke, neprijatelja ili drugačijih pozicija – ne mogu potvrditi, ali imam osjećaj da igra i u RTS trenucima sadrži element nasumičnosti. Iako je za većinu ljudi ovo neoprostiv propust, ja ga tolerišem jer mi je nasumičnost kao element stolnih igara sasvim prihvatljiva.

RTS bitke traju do deset minuta. Ovo je malo u odnosu na standardne RTS partije, ali se u BGA desi toliko zanimljivih stvari u toku jedne borbe i prevrati se mogu očekivati svaki čas. Armada je iznimno napeta igra koja greške igračima ne oprašta ni na najnižem nivou težine. Međutim, ono što je divno u cijeloj priči je činjenica da BGA igračima pruža zadovoljstvo čak i kada su odigrali gubitničku partiju – pod uslovom da ne odustanete na samom početku zbog poprilično strmog puta učenja i mnoštva komandi kojima ste izloženi od samog početka.

Svijet Warhammera je poprilično idejno šaroliko mjesto i BGA briljira na polju vizuelne i zvučne prezentacije. Modeli brodova su famozni – svaki model je specifičan na svoj način, a postoji i ogromne razlike između stilova različitih rasa. Brodovi Imperiuma izgledaju kao kombinacija lađi i gotskih katedrala, naoružani do zuba u klasičnom Warhammer stilu. S druge strane, brodovi Orkova su svemirski odgovor na rat motore, kao satkani od otpada na koji su naletili kružeći svemirom. Brodovi Eldara su majstorija futurističkog dizajna, dok Snage Haosa izgledaju kao zlobnija verzija jedinica Imperiuma. Zvučna podloga i glasovi su naprosto fantastični te mnogo doprinose podizanju atmosfere. Borbe izgledaju spektakularno, a očajni trenuci sudaranja u neprijateljske brodove na određeni način predstavljaju vrhunac zadovoljstva.

battlefleet3

Pored audiovizuelne razlike, svaka rasa je zaista drugačija i omogućava igračima drugačiji pristup igranju i rješavanju zadataka. Rase su više-manje balansirane. Reći da nisu bi bila laž, reći da jesu u potpunosti bilo bi podaleko od istine. Recimo samo da Eldari u najvećem broju slučajeva kombinacijom svoje brzine i sposobnosti predstavljaju nezaustavljivu mašinu.

Sam multiplayer po meni predstavlja veoma zanimljiv segment. Za razliku od sličnih igara, BGA multiplayer je baziran na stalnim profilima kakav je dostupan i u singleplayer kampanji. Skupljajući iskustvo kupujete i unapređujete svoje brodove. Svjestan sam da postoje igrači kojima se ovakvo iskustvo neće svidjeti, pogotovo ako (a najvjerovatnije hoće) svoj put kroz galaksiju započnu sa serijom poraza. Međutim, istina je da upravo spašeno napredovanje kroz svijet sukoba predstavlja razlog da se vratiš nazad jer daje određeni smisao igranju sa drugim igračima.

Battlefleet Gothic: Armada je ni manje ni više nego odlično upotrijebljena licenca Warhammer 40k. Igra zahtijeva određeni stepen balansiranja, a bilo bi korisno i da je dobrodušnija ka početnicima. No ukoliko zagrebete ispod površine, uspijete sačuvati živce od gorčine poraza, postat ćete dio zaraznog svemira u kojem opstaju samo najjači.

Battlefleet Gothic: Armada sam igrao na Steamu. Zahvaljujem se Evolve PR na ustupljenom primjerku.