Igrao sam: AGE OF WONDERS III

aow3-logo

Ukoliko ste strastvena osoba po pitanju igranja, sigurno će vas začuditi zašto predstavljam igru koja je izašla prije krajem marta 2014. godine. Nisam namjeravao, ali sam bio počašćen ogromnom ekspanzijom “Eternal Lords”, te sam morao odigrati i ovaj naslov. A kao gospodin čovjek, nisam mogao da ne napišem i riječ-dvije o naslovu koji morate kupiti ukoliko želite igrati ekspanziju.

Age of Wonders III je moj prvi susret sa serijalom. Naravno, ne prvi susret sa imenom jer igra ima horde sljedbenika koji se kunu u ovu zanimljivu mješavinu žanrova, ali prvo igraće iskustvo. Neopterećen očekivanjima i nasljedstvom serijala, uskočio sam u fantazijski svijet ove 4X RPG strategije.

Prvo veliko iznenađenje došlo je sa činjenicom da Age of Wonders III pripada high fantasy žanru, odnosno fantastika ispričana kroz igru je potpuno nepovezana sa našim svijetom. Novi svijet, nova pravila, nova bića. Age of Wonders III nudi dovoljno unikatnog, ali i sasvim veliku dozu već poznatog kroz arhetipske primjerke rasa i sukoba, te vam se neće biti teško ni mrsko uklopiti u burne konflikte ovog začaranog svijeta.

Ukoliko ste imali priliku zaigrati peto izdanje Civilizacije (a ko nije i zašto nije?), Age of Wonders III bi vam se mogao učiniti kao blijeda kopija. To mišljenje se veoma često bazira na osnovu grafičkog izgleda igre i menija koji definitivno mnogo toga duguju izgledu petog izdanja Civilizacije – jednostavni su i pregledni. Na svu sreću, komentar o ‘blijedoj kopiji’ je daleko od istine – Age of Wonders III se razlikuje na nekoliko važnih frontova ne samo od Civilizacije, već i od drugih naslova žanra, što je čini drugačijom igrom namijenjenom drugoj sorti igrača.

aow3-1

Najlakše je Age of Wonders III opisati kao zanimljivu kombinaciju 4X strategije, taktičkih borbi i RPG elemenata. 4X strategija se najbolje primijeti u osnovi igre, ciljevima i načinima napredovanja kroz naslov. Bilo da igrate jednu od dvije detaljne kampanje u kojima je isklišejizirana, ali prihvatljiva priča ispričana kroz seriju monologa između misija ili zasebne scenarije, pa čak i nasumično kreirane mape, cilj je samo jedan: proširiti se po mapi, napredovati u razvoju, stupati u diplomatske odnose i na kraju, zgaziti sve redom. Većina elemenata slična je onome što smo vidjeli u CIV-u, međutim, pitanja ekonomije i diplomatije svedena su na jednostavniji oblik.

Diplomatija i nadmudrivanje sa virtuelnim i ljudskim protivnicima nisu stavljeni u prvi plan, te će samim tim strastvenim igračima ovaj aspekt Age of Wonders III biti najvjerovatnije prejednostavan ili nezanimljiv, dok će početnicima u žanru ili onima koji vole jednostavno upravljanje tom stranom odnosa ovaj pristup biti dobrodošlo osvježenje. Ja sam ovim aspektom bio zadovoljan u zavisnosti od toga kako vjetar puše – nekada mi je zaista prijao, a nekada sam htio nešto više, baš kako sam i za onaj u CIV-u nekad navijao, a nekada želio manje. Organizacija gradova je također pojednostavljena, ali vam je pružena mogućnost da odredite sudbinu svojih i tek osvojenih tuđih gradova. Možete ih sravniti sa zemljom, naseliti drugim narodom, nametnuti im funkciju samoupravnih vazala ili ih pripojiti svom carstvu. Svaka od odluka sa sobom vuče i posljedice sa kojima ćete se nositi u nastavku.

Kretanja po heksagonalnoj mapi ograničena su ne samo (ne)postojanjem puteva i odlikama terena, karakteristikama jedinica, već i odlikama rasa koje vodite u borbi. Neke rase, kao što su vilenjaci, brže se kreću šumskim poljima, dok postoje druge rase (na primjer, goblini) koje lakše putuju pod zemljom.

Kada dođe do sukoba, na novom prozoru bit će vam ponuđena mogućnost da se borba odvije automatski ili da vi zapovijedate jedinicama. Jedinice su organizirane u čete, a u jednoj četi možete voditi najviše šest jedinica što uključuje i heroja – o herojima ćemo u nastavku. Na ekranu se pojavljuje spisak vaših i neprijateljskih jedinica, te okvirna ocjena sukoba izražena riječima. Ukoliko niste sigurni da možete pobjediti, pogotovo kad vam je zadatak da heroj ne smije poginuti, možete započeti ručno vođenu bitku. Tada se klasični heksagonalni 4X teren transformiše u bojno polje koje se također sastoji od hexova na kojima u potezima raspoređujete svoje jedinice, izdajete naredbe i napadate. Ovaj dio igre je u potpunosti različit od klasičnih i većinom neinteraktivnih bitki u sličnim 4X naslovima i to u više aspekata.

aow3-2

Kao prvo, slijedeći tradiciju strategije koja je vidljiva u Total War naslovima, pozicioniranje vaših jedinica (frontalni napadi, napadi sa boka…), lokacija na terenu i vrsta jedinica čine razliku između života i smrti. Slabije jedinice locirane na pravom mjestu mogu biti mnogo jače od jakih koje su otvorene i nezaštićene. Na to sve dodajte i specijalne karakteristike heroja ukoliko su isti uključeni u borbu i vidjet ćete da svaka bitka ima svoj zasebni šmek. Naravno, samim tim što čete mogu brojati do šest jedinica i što se borba odvija na poteze ne znači da ćete imati priliku gledati veličanstvene prizore krvavih krkljanaca, ali ne znači ni da su bitke dosadne. Svaka od njih predstavlja iskustvo na svoj način, svaka je iscrpljujuća i uzrokuje veliku količinu mentalnog zadovoljstva nakon teško izvojevane pobjede.

RPG aspekt igre je ono što me najviše oduševljava kod Age of Wonders III i ono što uistinu još uvijek nisam uspio spoznati u potpunosti. Razlog da investirate svoje vrijeme i ljubav u igru dolazi na samom početku kada shvatite da kroz kampanju imate priliku voditi heroje oko kojih se vrti priča, dok u ostalim modovima možete kreirati svog unikatnog heroja. Heroji su žila kucavica ovog naslova – šest rasa i šest klasa činit će osnovu vašeg heroja. Svaki heroj ima svoje zasebne osobine, mogućnosti i mane koje ćete morati koristiti ili prikrivati kroz igru. Kako igrate igru, vaši heroji postaju moćniji i dostižu nove nivoe, te ćete igrajući vršiti nadogradnju karakteristika heroja i njihovih sposobnosti. Jedna od osnovnih sposobnosti heroja je magija koja se može koristiti i na 4X mapi, ali i za vrijeme borbe i koja se istražuje otključavanjem na posebnom magijskom stablu, slično onom tehnološkom u CIV serijalu. Na putu ćete susretati i druge, sporedne rase kakve su vile koje će vam također zadavati zadatke koji se mogu poimati kao sporedne misije, što je još jedan aspekt koji se inače veže za RPG igre.

aow3-3

Kada se okušate u dvije kampanje, odnosno vodeći dvije strane velikog sukoba unutar glavne priče, na raspolaganju će vam biti različiti scenariji koji se ne vežu za glavnu igru, generator vlastitih avantura, te multiplayer. Scenariji su vidno balansirani zarad igranja u multiplayeru, dok je generator vlastitih avantura nevjerovatno raskošan, te omogućava kreiranje avanture baš po mjerama igrača. Možete početi od nule ili u naseljenom svijetu spremnom da izgori u plamenu rata. Multiplayer je zaista fantastičan – zajednica je velika, kulturna, te spremna pomoći igračima početnicima.

Nemojte ni slučajno pomisliti da je Age of Wonders III pojednostavljena verzija jedne od najpoznatijih igara 4X žanra. Naprotiv, Age of Wonders III pruža sjajno iskustvo upravo zbog svoje otvorenosti i pristupačnosti. Set kompleksnih pravila i mješavina žanrova koji su predstavljeni na takav način da ih možete bez problema usvojiti, čak i ako vam je ovo prvi susret sa ovakvom vrstom igre, Age of Wonders III čine naslovom koji je ozbiljan kandidat za kupnju. Ukoliko želite akcent na aspekt bitke, a ne diplomatije, bez gubljenja kompleksnosti i uz odlično integrisanje RPG elemenata koji svako novo igranje čine unikatnim iskustvom, Age of Wonders III je 4X naslov vrijedan vaše pažnje.

Ja sam igrao Age of Wonders III Digital Deluxe edition koji pored osnovne igre donosi i veliki scenario Dragon Throne, te oficijelni soundtrack. Igra je dostupna na Steamu. Zahvaljujem se kući Triumph Studios na ustupljenom primjerku.

PODIJELI
TEGOVI

PODRŽI ME NA PATREONU!

Hvala ti!