Igrao sam: AGE OF WONDERS III: GOLDEN REALMS DLC

AOWIIIGRlogo

Već sam ranije na ovim stranicama predstavljao 4X strategiju Age of Wonders III. Ova zanimljiva mješavina TBS, RPG i taktičkih elemenata je veoma brzo osvojila moju pažnju. Iako je u dosta slučajeva porede sa poznatom Civilizacijom, AOWIII se u nekoliko bitnih elemenata razlikuje od remek-djela Sida Meiera. Analiziranje osnovnog naslova možete pročitati ovdje, a imao sam priliku igrati i najnoviju, drugu ekspanziju Eternal Lords. Kako bi doznali osnovne informacije o samom naslovu, pročitajte ova dva prethodno objavljena teksta jer će se ovaj baviti temom prve ekspanzije Golden Realms koju sam dobio naknadno.

Ekspanzija Golden Realms se ugnijezdila između osnovnog naslova i ekspanzije Eternal Lords, donijevši pregršt dodataka koji će ponajviše interesantni izgledati ljubiteljima Tolkienove trilogije Gospodar Prstenova. Razlog tome je nova rasa Halflings, kao i kampanja koja se sastoji od tri scenarija u kojoj pokušavate podići halflinško carstvo na noge nakon masakra. Halflinzi su slika i prilika hobbita, rase iz Tolkienovih romana, čak su im i neke od karakteristika apsolutno iste – niski su, vole vatromete, pivo i jelo. Zanimljiva su rasa za voditi jer imaju hendikep na statistici fizičke snage, ali posjeduju karakteristiku Lucky koja je osnova taktike koju ćete sa ovom rasom upotrebljavati. Naime, ova karakteristika omogućava vam da u potpunosti izbjegnete svu štetu koju vam pokušavaju nanijeti neprijateljske jedinice, a vaš uspjeh zavisit će uveliko od morala vaših jedinica. Halflings nisu napadački orijentisana rasa, iako se u borbi mogu dobro iskoristiti, pogotovo kada su nahajcani na jakoj moralnoj osnovi.

Kampanja se čini zanimljivom, iako na trenutke iritantnom upravo zbog činjenice da u istoj predvodite specifične Halflinge koji i neće baš biti svačiji omiljeni izbor. Pored kampanje, igračima su ponuđena i dva dodatna scenarija, jedan preporučen za četiri, a drugi za šest igrača.

AOWIIIGR1

Golden Realms donosi i posebne univerzalne ciljeve, takozvane empire questove koji se mogu ispuniti samo jednom. Sistem ko prvi, njemu djevojka donijet će najbržoj osobi nagradu, a drugima uliti strah u kosti naglasivši im da ste uspjeli u svojim namjerama.

Od dodatnih zanimljivosti koje vrijedi spomenuti i izdvojiti iz hrpe su specijalne odbrambene strukture specifične za grad i rasu koja ga naseljava, te Nage, nove neutralne jedinice koje vam mogu pomoći ili odmoći na mapi.

Svi sadržaji, uključujući i mnogo novih jedinica, magija, heroja i predmeta također su dostupni i u Random Map Generatoru, što će svaku igru učiniti drugačijom.

Ukoliko ste u situaciji da se pitate koji od dva DLC-ja kupiti, moja preporuka ide za Eternal Lords, prvenstveno zbog više i meni zanimljivijeg sadržaja, te PBEM (Play-By-Email) opcije koja vam omogućava da uživate u multiplayeru bez obaveze da sjedite konstantno za kompjuterom. U suštini, Golden Realms ne mijenja nešto previše u samoj mehanici igre, ali donosi dosta novih elemenata, te se najviše isplati kupiti zbog Random Map Generatora i igranja putem mreže.

Za igranje Age of Wonders III Golden Realms ekspanzije potrebna vam je originalna igra. Ekspanzija Golden Realms može se kupiti na Steamu. Zahvaljujem se kući Triumph Studios na ustupljenom primjerku.