Igrao sam: AGE OF WONDERS III – ETERNAL LORDS EXPANSION

AoW3__EternalLords_Logo

Kanadska PR agencija koja zastupa autore igre Age of Wonders III, kuću Triumph Studios, ljubazno mi je ustupila originalni naslov, kao i ekspanziju Eternal Lords koja je objavljena prije osam dana. Osnovni naslov o kojem sam pisao ovdje dovoljno je kompleksna, zahtjevna i zabavna igra da sam u susretu sa originalom i ovom masivnom ekspanzijom morao svako malo provjeravati PR dokumente da ne bih pomiješao elemente iz različitih proizvoda. Ukoliko dosad niste igrali Age of Wonders III, savjetujem vam da pročitate tekst koji sam linkovao nekoliko redova iznad jer će se ovaj tekst većinom baviti novom ekspanzijom, bez dubinskog osvrtanja na samu mehaniku naslova.

Eternal Lords je druga velika ekspanzija za Age of Wonders kojom se obilježava godina dana aktivnog rada na jednom uistinu fantastičnom naslovu koji kombinira elemente 4X strategije, taktičkih bitki, te RPG elemenata. Eternal Lords je ekspanzija neovisna o prethodno objavljenom dodatku Golden Realms, te će za igranje iste biti potrebna samo osnovna igra Age of Wonders III.

Iako je Eternal Lords u Steamovom sistemu baš kao i svi ostali dodaci naveden kao DLC, zaboravite na današnji pojam DLC dodataka – Triumph Studios ruši eksploatatorsku politiku objavljivanja skupih kozmetičkih sitnica i za 19,99 € dostavlja sadržaj vrijedan tog novca.

aowel-2

Promjene su ogromne i očigledne u svakom aspektu igre. Počevši od rasa i klasa, Eternal Lords predstavlja najmračniju klasu dosad, Necromancera. Nekromanseri se bave klasično poganim zanatima kakvi su kreiranje monstrouznih čudovišta, uništavanje živih gradova i dizanje mrtvih na noge. Uz ovu klasu stižu i nove jedinice kakve su Banshee i Bone Collector koje koriste snagu smrti kojom obiluje Age of Wonders III kako bi postale još jače. Na raspolaganju su vam i nove čarolije u svim domenama – u borbi, na 4X mapi i kao nadogradnje za carstvo.

Dvije nove rase pojavljuju se u ekspanziji. Mačkoliki Tigrani vidno su inspirisani egipatskom mitologijom. Posjeduju mogućnosti mijenjanja forme, ali su i fantastični za igrače koji uživaju u brzim i iznenadnim prevratima u borbama jer im je kretanje na taktičkoj mapi puno brže nego kod ostalih rasa. Druga rasa je Frostlings koji se najlakše mogu opisati kao ledeni ljudi. Frostlinški nekromanser Arvik je centralni heroj nove kampanje u kojoj će pokušati da nekad slavnom kraljevstvu vrati stari sjaj. Sama postavka ove nove kampanje donekle me idejno podsjetila na muke kuće Targaryena u Game of Thronesu, barem dokle sam ja došao sa gledanjem serije (sredina druge sezone). Arvikova kampanja preporučuje se veteranima naslova, iako se kroz postavke težine može prilagoditi i novim igračima (ali zašto preskočiti dvije osnovne kampanje?).

aowel-1

Igra je kroz ovu ekspanziju zabilježila i promjene na planu diplomatije. Ista je ostala više-manje jednostavna u odnosu na neke druge primjere u žanru, ali se dodatno zakomplicirala novouvedenim praćenjem odnosa rasa i članova istih unutar partije. Sada su odnosi produbljeni, dobročinstva i zlo se pamte duže. Morate paziti koga napadate i zašto – možda će rat biti kratkog trajanja i krvav, sa vašim imenom na stranici pobjednika, ali ukoliko imate članove rase koju ste izmasakrirali u vašim gradovima, tu će nastati veliki problemi. Diplomatija donosi i dodatne rasne odlike koje možete dobiti i koji će pomoći vašem diplomatskom koru, ali i rastućoj ekonomiji.

Poremećaje u svijetu Eternal Lordsa uzrokovat će i takozvana kosmička dešavanja, odnosno događaji koji se odvijaju neovisno o vašem utjecaju. Ova dešavanja mogu opasno poremetiti planove i okrenuti situaciju u vašu korist, pa čak i protiv vas. Kosmička dešavanja će uzrokovati porast elementa sreće kod jedinica ili nuspojave sa mehaničkim jedinicama kod tehnički orijentisanih klasa kakva je steampunkerska Dreadnought. Neki će događaji sa druge strane predstavljati opasnost za sve igrače. Jedno od tih dešavanja predstavlja i povratak Lich Kinga koji će uzrokovati bitke velikih proporcija sa svima na koje njegove vojske naiđu, no ko ga uspije ubiti, dobit će neke zaista snažne predmete koji mogu okrenuti ishod partije u vašu korist.

aowel-3

Meni najkorisniji mod je PBEM, odnosno Play By E-mail multiplayer mod koji dopušta igračima asihrono igranje, odnosno kreiranje igre i igranje sa do još sedam duša bez potrebe da budu online u svakom trenutku. Budimo iskreni, nekada se partije otegnu na sate, te je veoma teško, pogotovo ako ste hobotnica sa hobijima i djetetom kao i ja, izdvojiti veliku količinu vremena za sjedenje ispred ekrana i igranje. PBEM omogućava da kreirate igru i odigrate svoj potez. Onda se igra spašava na AOW3 servere odakle se šalje poruka narednom igraču u nizu da je vrijeme za njegov potez. Kreator igre ima mogućnost da ograniči vrijeme u kojem igrači mogu odigrati svoj potez ili da iz partije izbaci neaktivne igrače. Iako je ova funkcija u beta fazi, već sada ja nisam uočio nikakve probleme sa istom, već igram dvije poduge partije, ali ne osjetim težinu vremena provedenog ispred ekrana, što je zaista fantastično.

Ranije sam naveo neke od najvažnijih velikih dodataka u svijetu ekspanzije Eternal Lords. Ovo naravno nije sve – igra nudi nove heroje, nove jedinice, nove magije, nove lokacije, zanimljiv novi prikaz svjetlosnih efekata, nove scenarije i mape, balansiranost klasa i rasnih karakteristika, te potpunu integraciju svog novog sadržaja u novi i nadograđeni Random Map Generator koji čini osnovu dugog i divnog igranja Age of Wonders III naslova. Ukoliko posjedujte originalnu verziju igre i novi ste igrač kao ja, moći ćete bez ovog dodatka, ali ne zadugo – Eternal Lords je tematski mračna i sadržajem KRCATA ekspanzija koja na pravi način demonstrira kako jedan studio poštuje svoje igrače i njihov novac. Ukoliko uživate već godinu dana u sjajnom trećem izdanju Age of Wondersa, onda bez mrve sumnje i svjetla obraza preporučujem nabavljanje ove ekspanzije. Ovo je šlag i višnja na Sacher torti.

Za igranje Age of Wonders III Eternal Lords ekspanzije potrebna vam je originalna igra. Ekspanzija Eternal Lords može se kupiti na Steamu. Zahvaljujem se kući Triumph Studios na ustupljenom primjerku.