Igrao sam: 3D Realms Anthology

3drealmslogo

Nostalgija. Svi smo je osjetili za nečim, pa ipak niko dosad nije bio u stanju definisati odakle dolazi i kako se formira. Suptilna ili žestoka sjeta i žal za prošlosti utkani su u naše samo biće i tjeraju nas da često radimo zdravom razumu sasvim nerazumljive stvari.

Dvadeset i prvi vijek, barem njegova posljednja dekada, je era žestoke, masovne nostalgije. Točak vremena okrenuo se ponovo i djeci budućnosti smiješe se kulturološke ideje prošlosti. U igraćem svijetu primjetan je porast naslova koji ne samo da emuliraju izgled nekadašnjih igara, već i samom mehanikom pripadaju prošlom vijeku, što ih ne spriječava da steknu nove horde obožavatelja. Dobra igra je dobar izazov, dobar izazov je dobra zabava, a to je uvijek na cijeni.

3drealms4

Ukoliko ste tokom devedesetih igrali igre na PC-ju, 3D Realms je bilo ime sa kojim ste se morali susresti. Jedni od pionira shareware distribucije, klincima devedesetih ostali su urezani u sjećanje po mnogobrojnim klasicima koji su oduševljavali djecu i šokirali tadašnje (najčešće američke) roditelje. 3D Realms je postojao kao ogranak Apogee Softwarea i bio je koncentrisan na proizvodnju 3D igara. Njihova dominacija nad tržištem počela je opadati katastrofalnim odlukama vezanim za produkciju naslova čije sam najave, otkazivanja i promjene traumatično proživljavao kroz sve faze uspona i pada papirnih gejmerskih časopisa Balkana. U pitanju je, naravno, Duke Nukem Forever. 3D Realms je 2014. godine prodan danskom Interceptoru i sada u saradnji sa njima radi na Bombshellu, izometrijskom akcijskom RPG-ju.

U oktobru 2014. godine 3D Realms Anthology bio je spakovan i lansiran na digitalne police. U maju ove godine doživio je i Steam izdanje. U paketu se nalaze 32 igre (cjelokupna igrografija osim Preya i Maxa Paynea) koje pokreće DOSBox rješenje te će na većini modernih računara raditi bez problema. Kažem većini jer sam ja recimo igrao sve igre bez problema osim odlične Balls of Steel koja je zahtijevala pokretanje drugog moda unutar Steama te mi se igraće vrijeme i ostale Steamove usluge kao što je chat nisu pojavljivale unutar igre.

3drealms3

Postoje (ne)znatne razlike između Steam verzije 3D Realms Anthology paketa i onog koji se prodaje na stranici 3D Realmsa. Ukoliko paket kupite na Steamu, umjesto dva Commander Keen naslova i Wolfensteina 3D dobijate Balls of Steel, Xenophage i DarkAges. Meni odlično jer mi je Balls of Steel srcu drag naslov, ali mjeriti između ova dva paketa čini se poprilično nerazumno jer će odlučiti vaše želje i prohtjevi. Commander Keen i Wolfenstein 3D su također dostupni kao zasebni naslovi na Steamu. 3D Realms na svojoj stranici reklamira poseban launcher za pokretanje igara, isti iz meni nejasnog razloga ne postoji na Steamu, a određeni problemi izbili su i sa Re-Rockestrated Soundtrackom, kompilacijom devet nanovo snimljenih klasičnih tema igara 3D Realmsa u izvođenju Andrewa Hulshulta. Naime, ovaj soundtrack bi se trebao pojaviti pri instaliranju bilo koje od igara iz antologijskog paketa, ali je situacija takva da ga neki nisu dobili, a nekima se nalazio u Alien Carnage instalaciji. Članovi Interceptora i 3D Realmsa su na početku govorili da rade na rješavanju problema, ali već dva mjeseca rješenju ni traga ni glasa. Ja soundtrack nisam dobio, pa što se mene tiče – nemam ni launcher ni obećani soundtrack, što je donekle razočaravajući pristup kupcima.

3drealms1

Dolazimo do najvažnijeg dijela – igara. Ukoliko ste igrali ove igre, ništa se nije promijenilo što je u jednu ruku dobra, a u drugu katastrofalna stvar. Neki od naslova jednostavno nisu dobro ostarili i podnijeli putovanje kroz vrijeme. U kolekciji se nalazi veliki broj različitih tipova igara: od FPS shootera, platformera, logičkih igara, pa čak i svemirskih simulacija. Kroz kolekciju upoznat ćete se sa historijatom 3D Realmsa / Apogeeja, počevši od skromnih CGA početaka (Monuments of Mars, Pharaoh's Tomb…), legendarnih platformera (Duke Nukem I i II, Alien Carnage, Bio Menace…) pa do FPS naslova po kojima su postali i najpoznatiji (Shadow Warrior, Duke Nukem 3D, Rise of The Triad…). Sjajna pucačina Terminal Velocity također se našla u pakiranju, a ako dosad niste imali priliku kompletirati sva izdanja Duke Nukema, ovaj paket je odličan način da dobijete sve klasične Duke Nukem naslove, pa čak i moderni arkadni spin-off podnaslova Manhattan Project.

3drealms2

Dolazimo do najkritičnijeg elementa – cijene. Paket u Bosni i Hercegovini košta 39,99 €, a cijena mu je dosad padala na prodaji za 25%. Za nevjerovatno visoku cijenu za naše standarde, ukoliko paket kupujete na Steamu dobijete trideset i dva stara, nepromijenjena naslova čija kvaliteta varira, ali je kultnost proizvoda osigurana. Da li ćete kupiti 3D Realms Anthology, zavisi isključivo od činjenice koliko zapravo vrednujete vlastiti osjećaj nostalgije. Treba biti pošten i reći da nije baš tačno da oni koji kupe paket plaćaju 2,5 KM po igri – sedam igara je već dostupno u freeware varijanti na stranici 3D Realmsa.

Svima je jasno da je 3D Realms, odnosno Interceptor ovaj paket namijenio starijim igračima koji (barem u normalnim dijelovima svijeta) imaju poslove, plate i nemaju problem počastiti se ovakvom kolekcijom. Brat bratu, skupa igračka koja me dovodi do sljedećeg zaključka: prije no što isučete karticu, pregledajte listu ranije objavljenih freeware verzija 3D Realms igara i vidite da li su neke od drugih igara koje želite u pojedinačnoj prodaji. To je najbolji način da pristupite kupovini igara iz ovog paketa jer bi se moglo desiti da dobijete sve što želite i više za manje novca. Ukoliko bezglavo idete na kupovinu cijele kolekcije, topla preporuka je da uzmete DRM-free verziju sa stranice 3D Realmsa jer sadrži i poseban launcher i dodatni soundtrack, osim ako niste rob Steama i ne želite lansirati lopte u Balls of Steelu.

Finalni dojam se poprilično slaže sa onim prvim koji me obuzeo kako sam instalirao neke od igara koje su mi obilježile djetinjstvo – u pitanju je dobar proizvod bezobrazne cijene za naše prostore koji se ipak mogao malo bolje upakovati, barem što se testirane Steam verzije tiče. Nostalgija, skup sport, šta da ti kažem.

3D Realms Anthology je dostupna na Steamu, ali i na stranici 3D Realmsa. Zahvaljujem se 3D Realmsu na ustupljenom primjerku.

PODIJELI
TEGOVI

PODRŽI ME NA PATREONU!

Hvala ti!