Facebook Activity Remover ili kako izbrisati sebe

faceactiremo

Facebook u mom životu dođe i ode. Ponaša se kao smarajuća gripa, sezonska prehlada koja me umara nekoliko dana, pa se onda povuče i vrati se kad joj se najmanje nadam. Sjecište je to ispraznih priča, groblje egotripova, klaonica argumenata i punjenje baterija onima kojima iluzije o vlastitoj grandioznosti ne dopuštaju da vide koliki (kolišni?) su zapravo.

Osnova Facebooka je komunikacija, direktna ili indirektna – razmjena komentara, uzdignutih palčeva u znak pristajanja ili dijeljenje mišljenja. Ukoliko Facebook koristite samo mjesec dana, svaki dan, količina podataka koje ćete podijeliti nakon trideset dana postaje obimna. Izračunajte onda koliko se podijeli na profilima koji su otvoreni po nekoliko godina. I šta kada dođe do zasićenja, do želje za promjenom, do ponovnog početka? Tu nastaju problemi. Možete izbrisati cijeli profil, pa jovo-nanovo uspostavljanje kontakata ili možete sjesti i izdvojiti od nekoliko dana do nekoliko sedmica na manuelno, mučno i dosadno brisanje i skrivanje vlastitog mišljenja sa profila putem Activity Log ekrana.

Sasvim je jasno da bi bilo sasvim dobro po mentalno zdravlje korisnika i korisničke zajednice da Facebook sam obavlja mentalno čišćenje profila korisnika svakih godinu dana ili čak svakih pola godine, pogotovo na područjima Balkana gdje su svi ljudi, blago rečeno, udareni. Jasno je da do toga nikad neće doći. Sve što objavite, zalajkate ili iskomentarišete slaže se u obliku podataka na osnovu kojih se kreira mreža reklamnih kampanja koje vam ovaj gigant servira i upravo je to i razlog zašto ne žele da dopuste prosječnom korisniku da minira ulaz u zlatni rudnik. Ne računam činjenicu da netransparentno dopuštaju brisanje profila ili da brišemo jednu po jednu stvar jer znaju da to rijetko ko radi. Računaju na ljudsku lijenost.

Mnogobrojni programeri pokušali su dohakati Facebookovom sistemu i omogućiti automatizirano brisanje podataka, ali to dosad nikome nije pošlo za rukom. Dosad.

Izvjesni Anthony Horts koji stoji iza firme Chessnut Co. programirao je i redovno osvježava Facebook Activity Remover. FBA je ekstenzija za Chrome i Firefox pretraživače koja se instalira u trial verziji. Trial verzija ekstenzije briše dvadeset najsvježijih aktivnosti na vašem Facebook zidu kako bi vam dokazala da nije varka i da sve savršeno radi. Sistem nije besplatan, ali je trial nevjerovatno korisno sredstvo kako bi se uvjerili u efikasnost. Nakon toga, ako želite nastaviti automatski proces, morat ćete kupiti aktivacijski kod koji košta mizernih 2,5 $ što je i više nego prihvatljiva cijena ukoliko ne želite da brišete svoj Facebook profil, ali želite da ga u potpunosti i efikasno očistite.

Nakon kupovine i verifikacije koda, ulogujete se na profil i kliknete na Activity Log, te pokrenete ekstenziju u pretraživaču. Ukoliko imate želje da odredite vremenski raspon brisanja, to možete uraditi na dodatnim opcijama, ali ako ne dirate ništa, ekstenzija će krenuti brisati sve vaše podatke. Kada kliknete na “Start Removing Facebook Activities”, ne gasite pretraživač i uživajte u automatskom osvježavanju vašeg loga i nestajanju podataka sa istog. Usudim se reći da postoji nešto terapeutsko u samom činu posmatranja nestanka i preglupih i prepametnih stvari koje ste napisali i podijelili sa ostatkom svijeta.

U podatke koje ekstenzija briše spadaju vaši lajkovi, komentari koje ste ostavljali, statusi i linkovi koje ste dijelili, bilo po tuđim, bilo na svom zidu. Ukoliko ekstenzija naiđe na nešto što ne može izbrisati trenutno (najčešće su to profilne slike koje su javne prirode), ipak će njihovo pojavljivanje na zidu, odnosno obaviještavanje drugih da ste ih postavili sakriti od mase.  Proizvođač preporučuje korištenje Chrome ekstenzije za najefikasnije djelovanje, ali sam ja testirao i Chrome i Firefox ekstenziju i obje svoj posao obavljaju jako dobro.

Ipak, ekstenzija nije bez mana. Iako obećava potpuni automatizam, primijetio sam da ipak zastane u nekoliko navrata. Na testiranom profilu koji ima tri godine podataka, četiri puta sam morao pokrenuti ekstenziju opet. Cjepidlake će reći da to onda nije to, ali četiri klika umjesto potpunog brisanja ili više hiljada klikanja – mislim da je bespotrebno uspoređivati.

Facebook Activity Remover je koristan alat za sve one koji se srame sebe, svojih alkoholnih trabunjanja, politički nekorektnog komentarisanja koje žele sakriti od novih radnih kolega ili odnedavno slobodnih individua koje žele zaboraviti na svoje emotivne propasti i gluposti koje su pisali u tim trenucima. Na kraju krajeva, ko čist zid voli, nek izvoli.

Posjetite http://activityremover.com i provjerite o čemu se radi!