D3DGear: Neka snimanja počnu!

Iskreno rečeno, nisam neki ljubitelj najnovijeg trenda predstavljanja video igara u AV formi. Znam da je Youtube postao sredstvo preko kojeg se najlakše dolazi do publike novijeg naraštaja, ali konstantno dodvoravanje zvuku i slici je po meni poprilično tužno, kritično skoro kao i poznata internet skraćenica TL;DR (Too Long; Didn't Read – predugo, nisam pročitao/la).

Rastom popularnosti video snimanja, ali i streaminga putem servisa kakav je Twitch, pojavila se potreba za dobrim softverom koji može odraditi posao, ali ne opteretiti kompjuter. Iako je zvučno ime u ovim okvirima popularnim FRAPS, a slijede ga OBS, Action, Bandicam, Shadowplay i mnogi drugi, kanadski D3DGear pokazao se kao nevjerovatan takmac i igrač na kojeg bi se trebalo kladiti.

D3DGear je trenutno dostupan u verziji 4.99 kao standalone softver koji možete kupiti na stranici D3DGeara ili putem Steama. Ja sam testirao verziju dostupnu na Steamu, a za sve vas koji se pitate – ne, nećete imati problem koristiti D3DGear i igrati Steam igre u isto vrijeme. Steam tretira D3DGear kao softver i omogućava pokretanje softvera i igre u isto vrijeme. Boljka je ograničenost na Windows sisteme, a sreća leži u tome da su oficijelno podržani svi Windows sistemi, od 32-bitnog XP-a do 64-bitnog Windows 10 OS-a.

d3dgear

Kada pokrenete D3DGear, susrest ćete se sa jednostavnim ekranom kojim se možete kretati u standardnoj windows formi ili crnom reskinu. D3DGear je ni manje ni više nego kompletno rješenje za snimanje i streaming video igara, ali i desktop aplikacija. Za razliku od drugih softverskih solucija koje veoma često prave nevjerovatne probleme, pa čak bezobrazno skrivaju i dodatne cijene koje na prvi pogled nisu vidljive kupcima (gledam u tebe, Action), D3DGear donosi cijeli paket, a mogućnosti su zaista raznovrsne. Krenimo od najvažnije funkcije, snimanja video klipova.

Jednostavnim pritiskom na dugme F8 (ili bilo koje drugo koje vi odredite), u ćošku ekrana pojavit će vam se poruka Start Recording. Ponovnim pritiskom, snimanje se završava, a vaš video je spašen na lokaciji koju sami odredite. Konfiguracija snimanja dopušta izbor različitih postavki kako bi dobili najbolje rezultate, ali i riješili sve eventualne probleme na koje naiđete. Možete birati rezoluciju, od originalne u kojoj igrate pa u mom slučaju sve do 2560×1920, frame rate od 20 do 45, format i video codec.

Od formata tu su AVI1, AVI2 (OpenDML) koji dopušta snimanje klipova težih od 2GB bez da snimanje prekine i da se formira novi klip te WMV (ko uopće koristi više WMV?). Video codeca koliko vam srce želi: od zdravog, prihvatljivog i dobroćudnog Fast Motion JPEG Codeca, pa na WMV Codec 9, Fast MPEG-4 verzija 2, Huffyuv Lossless te AMD-ove, Nvidijine i Intelove hardverske H.264 kodeke. Ukoliko ste jedna od osoba koja želi snimati video klipove za Youtube, većinu ovih nećete ni koristiti, ali je jako dobro što je ostavljen slobodan izbor ljudima kojima je kreiranje kvalitetnije sirovine na prvom mjestu.

Posebna pažnja obratila se na zvuk. Audio se snima u Raw PCM ili mp3 formatu, a u odvojenim prozorima možete podesiti izvor glavnog zvuka, kao i mikrofon. Na dva dropdown menija možete eksperimentalno i miksati vaš fajl ukoliko video ne zahtijeva dodatnu video obradu. Ovi meniji vam dopuštaju da birate nivo glasnoće glavnog tona i mikrofona te da ih uredite po vlastitom izboru. D3DGear omogućava da se surround kanal konvertuje u stereo kanal, a po meni najvažnija funkcija je mogućnost traženja da se snimak mikrofona spasi u drugu audio traku. Nažalost, ova traka nije spašena posebno kao audio, već se nalazi unutar samog videa te ćete tek u određenom video editoru moći pristupiti istoj za dodatno sređivanje. Kako god, činjenica da se dva tonska traga snimaju odvojeno omogućava korisniku odličan pristup materijalu i daljem podešavanju.

d3dgear2

Ako je streaming ono što vas interesuje, na broadcast ekranu D3DGear omogućava lagano podešavanja streaminga. Uz već namješten postavke za Twitch, Hitbox i Ustream, gdje morate unijeti samo vaše korisničke podatke i izabrati server, D3DGear omogućava i kreiranje specijaliziranog, samo vašeg stream kanala. Postavke videa slične su onima pri snimanju – birate rezoluciju, framerate, bitrate, codec, kao i postavke zvuka. Streaming možete zasebno snimati na lokalni HDD.

D3DGear omogućava i postavljanje do tri grafička elementa na sam video za vrijeme snimanja/streaminga – elementi mogu biti snimak sa web kamere ili grafički elementi kakvi su logotipi. Dodatne postavke za ove elemente je biranje da li se elementi pojavljuju u svim varijantama ili samo određenim (recimo, logotip može ići za vrijeme streaminga, ali ga ne morate imati za finalnom snimljenom videu), kao i pozicije svakog elementa zasebno.

Snimljeno sa D3DGear + obrada u Adobe Premiere

D3DGear se može koristiti i za snimanje benchmarka, provjeru FPS-a kao i uzimanje screenshota igara u četiri različita formata. Pored toga, ukoliko vas uhvati želja da iskoristite svoje znanje i snimite tutorial koristeći kompjuter o nečemu što nije igra, D3DGear može snimati i vaš desktop.

Video fajlovi su odlični i fleksibilni, a ubacivanje i obrađivanje istih u Adobe Premiere i Sony Vegas programima je prošlo bez problema.

Zahvaljujući svom hibridnom CPU/GPU engineu, D3DGear drastično manje maltretira vaš kompjuter pri snimanju. Za potrebe recenziranja snimao sam nekoliko različitih 2D i 3D igara i u svakom slučaju, D3DGear je bez ikakvih kašljucanja snimio video klipove odlične kvalitete, sa sinhroniziranim audio i video elementima i bez gubljenja frameova.

U kategoriju dosad isprobanog komercijalnog softvera ovog tipa D3DGear je najpristupačnije rješenje i potpuni paket za sve one koji se žele početi baviti video prezentacijama, sa posebnim naglaskom na korisnike slabijih mašina. Sa širokim dijapazonom opcija i mogućnošću da već iz D3DGeara izbacite kompletan, za upload spreman video, ovo bi trebao biti prvi softver koji ćete isprobati ako vam streaming/snimanje igara (i programa) padaju na pamet.

D3DGear sam isprobao na Steamu. Zahvaljujem se kompaniji D3DGear Technologies na ustupljenom primjerku.

PODIJELI
TEGOVI

PODRŽI ME NA PATREONU!

Hvala ti!