ZBrush #1

Nakon nekoliko eksperimenata sa Blenderom koji se nisu nastavili jer jednostavno nisam imao vremena, odlučio sam da malo pročačkam softver koji se zove ZBrush. Za vas koji ne znate, ZBrush je softver za digitalno kiparstvo koji se koristi za kreiranje 2.5D i 3D modela, teksturiranje i slikanje (neka mi oproste profesionalci ako negdje fulam). Standard je u filmskoj industriji i uz pomoć njega, umjetnici su u stanju napraviti čuda.

Ja, s druge strane, kao krajnje netalentovan pojedinac kojem ipak ni ta činjenica ne može izbiti volju za igranjem, počeo sam u digitalnoj glini kreirati svoje monstrume, onako da vidim kako može i dokle može.

Slika broj 1 predstavlja Krompirubicu, zombi krompira koji je svjestan da se milioni njegove braće i sestara dnevno pretvore u vodku. Krompirubica je spreman da osveti braću i sestre.

Ova glava zasad nedefinisanog bića je rezultat vlastite mašte, gledanja slika i slušanja jednog tutoriala. Kako sam dosad uvijek pokušavao ponoviti u bobu šta se dešava na tutorialima i nikad mi ne bi uspjelo, pa sam razočaran odustajao, ovaj put sam odlučio da tutoriale koristim kako bih samo saznao koje se sve tehnike mogu koristiti za kreiranje skulptura, a onda početi praviti svoje. Prvo sam mislio raditi vanzemaljca, pa kostura, pa čovjeka, pa na kraju mi ovo sve više liči na Arch-Vilea iz Doom serijala (časna pionirska da nisam njega uzeo za inspiraciju.

Šta će se desiti sa ovim modelima, hoće li ikada biti završeni i sa koliko grešaka, ostaje da se vidi…