Vruuum, vruuum: Mantis Burn Racing gazi po Switchu

Konzole su za mene, suprotno današnjoj realnoj slici, uvijek bile sinonim za opuštanje i neka jednostavnija vremena. Nintendo Switch se još uvijek donekle drži tog recepta, prvenstveno zahvaljujući i komponenti svoje mobilnosti, pa time i Mantis Burn Racing savršeno pristaje Switchu, ali i mojoj viziji dobre konzolaške zabave.

VooFoo Studios je Mantis Burn Racing objavio na Nintendo Switchu još 2017. godine, nekih godinu dana nakon objavljivanja igre na drugim platformama. Na Switchu igra je objavljena kao paket u kojem je sabrana osnovna igra, ali i ostali DLC dodaci, tako da ova verzija igre predstavlja ponajbolju opciju ako već birate na kojoj ćete platformi zaigrati.

MBR je arkadna trka u kojoj vozite svoj autić posmatrajući kvazi 3D svijet iz izometrične perspektive. Ako ste igrali naslove kakvi su Rock'n'Roll Racing ili Micro Machines, znate o čemu se radi. Neki bi mogli pomisliti da sam otišao previše godina unazad spomenuvši Rock'n'Roll Racing, ali primijetio sam dosta sličnosti između modela automobila Mantis Burn Racinga i onih iz kultnog hita SNES i Sega Genesis konzola.

Igra pruža nekoliko različitih lokalnih i multiplayer modova. Za jedan od njih trebate biti Nintendo Online pretplatnik, ali dobra vijest je da igra podržava cross-platformsko natjecanje, pa protivnika neće nedostajati. Ponajviše vremena ćete provesti u dugoj kampanji koja se sastoji od devet krugova, a svaki krug od više različitih utrka, pa čak i liga. Kako napredujete u krugovima, protivnici će postajati blago teži, ali se kroz cijeli naslov zadržava samo jedna filozofija – lako je doći na čelo kolone, ali je ekstremno teško tu i ostati, prvenstveno zato jer je ovo jedan od onih naslova gdje jedna greška znači i gubitak zlatne medalje.

Zanimljiva ideja kampanje je RPG napredovanje, pa ćete ostvarivanjem ciljeva na stazi i osvajanjem medalja otključavati i različite nadogradnje za automobile. Igra ni u jednom trenutku ne ograničava izbor niti tjera igrače da nadograde određeni automobil, već to činite po vlastitoj procjeni, što je hvale vrijedan potez koji igraču daje osjećaj ispunjenja kako napreduje kroz sistem karijere.

Igrači će imati priliku voziti nekoliko različitih vrsta automobila, i iako VooFoo to naglašava, ja nisam primijetio neke pretjerane razlike u načinima upravljanja, čak štaviše, većinu vremena ćete gas držati skoro sve vrijeme, a kočenje neće biti kočnicom, već popuštanjem tipke gasa – klasični arkadni pristup.

Najveći problem Mantis Burn Racinga je monotonost terena kojim vozite – ma koliko grafika na 12 staza bila sjajna, samo tri vrste (snijeg, grad i pustinja) i njihove kolor sheme će  veoma brzo umoriti oči.

Mantis Burn Racing je jednostavna, brza, arkadna jurnjava koja savršeno pristaje Switchu, bilo da ga nosite na put ili igrate kući. No ne očekujte čuda kada sesija otkuca dvadesetu minutu igranja – koristite Mantis Burn Racing za brze adrenalinske šokove i bit ćete veoma zadovoljni.