Još sedamdesetih godina prošlog vijeka mapiranje uma ili mapiranje ideja, kako ko kod nas prevodi mind maping, je postalo popularna tehnika među svim slojevima stanovništva. Mapiranje je izuzetno korisna tehnika koja omogućava bolji fokus, izdvajanje i slaganje ideja jer haos iz glave se prenosi na papir/monitor, pa se samim tim vizualizira, te je lakše pratiti ideje, vidjeti gdje završavaju i šta tačno nedostaje. Mapiranje je upravo to – hrpu svojih ideja bacaš na papir i povezuješ ih u logičke cjeline.

Za koncept je potreban papir i olovka, ali kako živimo u digitalnom dobu, sasvim je normalno da nam se kao korisnicima nude različita softverska rješenja za mapiranje uma. Jedno od njih je i Scrapple kompanije Literature & Latte. L&L su proizvođači fantastičnog Scrivenera, softvera za pisce koji koristim posljednjih nekoliko godina jer je najvjerovatnije jedino kompletno rješenje za pisce koje možete koristiti sve vrijeme, od ideje do pripreme knjige za štampu ili elektronsku distribuciju.

Drugim riječima, Literature & Latte znaju svoj posao. I dok je Scrivener veoma komplikovan, Scrapple je nevjerovatno jednostavan za korištenje, kao da ispred sebe imate neograničenu količinu papira i olovku koja će pisati do vječnosti. Stvaranje bilješki počinje sa duplim klikom, brisanje je sa DEL dugmetom, a spajanje bilješki ide povlačenjem bilješke na bilješku.

Scrapple omogućava da promijenite izgled bilješke (različite vrste fontova, izgleda slova, balona i debljine granica koja čuvaju bilješku), vrstu konekcija (isprekidana linija, jednosmjerna linija, dvosmjerna linija), kao i pozadinu. Pozadina može biti ili određena boja ili tekstura, pa je veoma lako koristiti teksture da bi simulirali stvarnu tablu po kojoj pišete kredom ili papir. Zbog mogućnosti da sadržaj mape povećate ili umanjite, najbolje je koristiti takozvane seamless teksture koje omogućavaju da se krajevi spoje bez vidljivog šava. Traženje ovih tekstura je sasvim jednostavno na Googleu, samo uz vrstu teksture koju tražite ukucate pojmove “tiled” ili “seamless”.

Pored pisanih bilješki, u proces mapiranja moguće je uključiti i druge fajlove kakvi su PDF fajlovi i slike, što dodatno pomaže u procesu vizualizacije ideja. Mape je moguće izvesti u tekst formatima, PDF formatima i nekoliko različitih formata slika, što se meni pokazalo kao jako dobro rješenje pri procesu pisanja priča.

Iako mapiranje uma potiče sa premisom da postoji centralna ideja, Scrapple korisnike ne tjera da počnu od sredine, pa da se granaju, već omogućava slobodnije švrljanje, lutanje misli, pa i apsolutnu anarhiju gdje svaku ideju možete staviti na mjesto koje vama odgovara. Takva decentralizacija je posebno korisna kada započinjete sa projektom i tek bacate ideje na digitalni papir, bez razmišljanja o tome šta se veže za šta.

Tri činjenice vezane za Scrapple se donekle mogu smatrati manama. Scrapple je dostupan u verzijama za Mac i Windows i nažalost, kada kupite licencu, nećete moći istu koristiti na dva različita sistema, iako licenca omogućava (baš kao i kod Scrivenera) aktivaciju na više različitih mašina – ja sam probao sa tri kompjutera i mogu potvrditi da Scrapple radi na tri istovremeno. Scrapple je softver čije je spašavanje lokalno – dakle, nema clouda i ne postoje mobilne aplikacije. Neki bi nevjerovatnu jednostavnost Scrapplea u odnosu na druge softvere ove vrste, pa čak i one koji su dostupni u besplatnim i freemium varijantama mogli shvatiti kao manu. Ja ne mogu. Meni je potreban solidan i jednostavan mindmapping program koji obavlja svoj posao i Scrapple zadovoljava.

Literature & Latte su briljirali još jednom sa (skoro?) savršenim alatom koji se pokazao i kao odličan dodatak Scriveneru, te cijena od 15 dolara je smiješna u odnosu na kvalitet onoga što dobijete.

Literature & Latte su obezbijedili primjerak Scrapplea za recenziju. Scrapple možete kupiti ovdje.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here