Recepti: Ktulu nudle

Svaki pošten bloger bavi se muško-ženskim odnosima, putovanjima ili kuhanjem. Kako o prvom ne znam ništa, za drugo nemam novca, ostaje mi kuhanje sa sastojcima iz frižidera.

Ne znam zašto, ali nudle me uvijek podsjećaju na Ktuluovu njušku.

Potrebno za jednu osobu (jer ne želiš otrovati ostale bez da znaš kako je):

  • dva reda nudli (dvije kocke)
  • jedna mrkva
  • četvrtina većeg luka (ili, logično, pola manjeg)
  • tri režnja bijelog luka
  • jedna tikvica
  • začini po želji i potrebi (u mom slučaju origano, mediteranski miks i biber)
  • jedna žuta paprika
  • supena kašika ulja

Kako?

Ne budite idiot, već prvo pripremite povrće, da vam ulje ne gori kao meni. Mrkvu očistite i izrežite na što tanje kolutiće, isto ponovite i sa lukom. Papriku izrezati prvo na pola, pa onda polovice nareckati na listove – što tanje, to bolje. Praviš špagete od povrća. Tikvicu očistite, a onda izrežite na tanke listove. Ja imam onaj nožić za guljenje krompira, pa je to čas posla, ako nemate, sretno sa rezanjem. Bijeli luk izrežite sitno, što sitnije, ali ga nemojte gnječiti.

Zagrijte jednu supenu kašiku ulja u tavi. Ja koristim najobičnije ulje jer sam siromah, ali da mogu birati, sigurno bih koristio maslinovo. Ona skuplja još nisam probao. Kada je ulje zagrijano, ubacite svo povrće u tavu i pržite. Pržite i pržite. Kad krene da rumeni, dodajte začine. Ja sam koristio origano, mediteranski miks i biber, u odokativnim količinama. Nastavite pržiti, gotovo je kad vidite da su se mrkva i paprika smekšale.

Dok se povrće prži, nudle prelijte sa kipućom vodom i dajte im da odstoje minimum desetak minuta ili više po potrebi. Kada su mekane, riješite se vode i nudle dodajte povrću. Miješaj, miješaj, miješaj. Nastavi pržiti. Ja pržim na osmici, smanjiti na šesticu ili čak peticu. Dodati još malo začina kada nudle ulete u kombinaciju.

Ako smjesa gori, zakasnili ste. Ako je smjesa zlatnožuta, ugasite vatru i izbacite Ktulu nudle u duboki tanjir.

Prijatno!

PODIJELI
TEGOVI

PODRŽI ME NA PATREONU!

Hvala ti!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here