Popišaše me…

Popišaše i mene. Časno i stoički sam podnio svoju građansku dužnost. Sve je bilo u dure do trenutka kada sam uz pomoć drage odgovarao na pitanja koja se tiču naše kćerke koja ima godinu i po. Tu je država Bosna i Hercegovina preuzela prvo mjesto od Monty Pythona po količini apsurda i besmisla.

Popisivač: “Izjašnjavanje entitetsko?”

Ja (govorim Lili): “Lili, molim te, izjasni se.”

Lili šuti i gleda Baby TV.

Ja (ponavljam, sada već nestrpljiv): “Lili, molim te, izjasni se o entitetu.”

Lili me pogleda na momenat, a  onda se okrenu.

Ja: “Bojim se da se ne izjašnjava.”

Popisivač: “U redu, ne izjašnjava se. Etničko/nacionalno izjašnjavanje?”

Ja (opet prema Lili): “Lili, molim te, veoma je važno da se izjasniš, od ovoga nam zavisi budućnost, tako bar kažu mediji.”

Lili me ignoriše.

Ja: “Ja se izvinjavam, mislim da ćemo morati mi da se izjasnimo za nju.”

Popisivač (govori mojoj partnerici): “Hoćete da napišem kao i Vama – Bosanka i Hercegovka?

M.: “Može.”

Dok popisivač piše Bosanka i Hercegovka, M. i ja analiziramo kako je naša kćerka fakat Bosanka i Hercegovka – ja imam korijene u Srednjoj i Sjeverozapadnoj Bosni, dok su njeni iz Hercegovine, a svo troje smo rođeni u Sarajevu.

Popisivač: “U redu, napisano. Religijsko izjašnjavanje?”

Lili šuti, a ja je opet molim da kaže bilo šta. Ona odbija.

“Da napišemo Baby TV?”, upitam ja M.

M: “Ne, ne može, ne izjašnjava se.”

I onda pitanje nad pitanjima, pitanje koje bi postidilo i postavu TLN-a i Monty Pythona zajedno, pitanje koje prikazuje stvarni apsurd popisa i naše gluposti, pitanje postavljeno mojoj JEDNOIPOGODIŠNJOJ KĆERCI KOJA NE ZNA PRIČATI:

“Maternji jezik?”

U redu, da bih vam pobliže objasnio težinu tog stupidnog pitanja, dopustite mi da vam nabrojim sve ili približno sve riječi koje Lili zna i koristi u svakodnevnom govoru: ABUDA, BPM, BADA, MAMA, NJONJONJO, PEEE, MI, ME, HAHAHA, MMMM i AJUUU . Tim riječima označavaju se ljubav, negodovanje i odobravanje. Ponekad i vrisne visoko AAA.

Ponuđeni odgovori na pitanje Maternji Jezik su bosanski, hrvatski, srpski. Mi smo kao roditelji trebali da odlučimo kojim jezikom govori naša kćerka koja još uvijek ne govori.

Stajao sam i upitao popisivača šta da napišemo. I on je zbunjeno gledao. Slegnuo je ramenima i rekao: “Pa kako Vi želite.”

***

Moram priznati da sam nakon bruke negativnih iskustava koje su pojedinci iznijeli na internetu i bio naoštren da sjebem bilo kakvu zajebanciju. Međutim, popisivač je bio ULJUDAN i PROFESIONALAN. Ono što nije znao je da sam sve vrijeme snimao i video i audio sa dvije različite sprave, ali pošto nije bilo nikakvih neugodnosti, podmićivanja, nagovaranja, kao ni sličnih malverzacija, zadržat ću samo materijal u arhivi do trenutka finalne objave rezultata kako ne bi došlo do gluposti nekad kasnije. Ukoliko Vas interesuje, listići se i dalje skladište u kućama popisivača. 😀

Iskoristio sam ovaj popis stanovništva da se religijski izjasnim pošto smatram da je to veoma važna stavka za napredak našeg cijelog društva.

image

Etničko/nacionalno sam se izjasnio kao ovi što ne postoje, je li… a religiji smo morali pronaći alternativu na licu mjesta. Moja religija je Hajzenberška Crkva Motorne Glave, no pošto to nije moglo stati u pretince, smislili smo novi naziv – Motorhead Heisenberg.

U mojoj religiji se promovišu vjera u argument, logiku, common sense, utilitarizam u zdravom ljubavnom odnosu sa egzistencijalizmom, dobru muziku i kvalitetnu dramu (dakle, umjetnost), te likove koji bi uradili sve za svoju porodicu, ali i da se osjećaju živo.

Eto, i tako oni mene popišaše.