Pikselizacija: HAROLD

Harold_logo

U školi za anđele čuvare nastala je frka. Mladi čuvari doznaju da će svako od njih dobiti svog štićenika nasumičnim odabirom. Kada Gabrijel zaglavi sa Haroldom, fizički slabim mršavcem velikog nosa i dioptrije koji pokušava pobjediti trku u kojoj se suočava sa superiornijim protivnicima koje vode, paze i maze drugi anđeli čuvari, jedno je jasno. Pošteno, Harold i Gabrijel neće pobjediti ništa. Pitanje je šta se može uraditi manje poštenim pristupom…

Zvuči kao sinopsis neke komedije iz devedesetih, no u pitanju je zapravo priča Harolda, novog 2D trkaćeg platformera koji je objavljen prije osam dana, a iza kojeg stoji razvojni tim Moon Spider Studio.

Cilj igre je, kao što već pretpostavljate, pobjediti u seriji utrka u kojima vodite Harolda, te koristeći nadnaravne moći i prepreke na terenu, okrenuti situaciju u svoju korist. Prije svake trke čeka vas serija trening misija. Svaka misija predstavlja zapravo jedan djelić utrke, te vam se kroz trening pojašnjava mehanika zamki i mogućnosti (zlo)upotrebe istih. U zavisnosti od vaših sposobnosti, trebate osvojiti jednu, a možete osvojiti i do tri zvijezdice. Sistem ste, vjerujem, već sreli u milion i jednoj igri sa mobilnih platformi. Ukoliko skupite sve zvijezdice, dobit ćete i bonus koji možete koristiti u samoj utrci.

Harold4

No skupili po jednu u svakoj zoni ili sve tri, nakon završetka treninga, počinje trka. Sad, trke su dvosjekli mač, najjača i najslabija karika Harolda. Haroldom ne možete upravljati, on trči kao u endless runner igrama, a vaše je da mu zadajete komande skakanja, te da pomičete prepreke na ekranu kako bi mu pomogli. Prepreke u kasnijoj fazi igre možete koristiti kako bi u crno zavili i  njegove suparnike. Suštinski, ispadne da ne upravljate Haroldom (osim funkcije skakanja), već prostorom oko njega. Na papiru zvuči zanimljivo, no u praksi se susrećemo sa igrom koja od vas zahtijeva poprilično blesavu količinu preciznosti (jer je ciljna grupa očigledno dječija populacija), inače odmah rezultira gubljenjem života i frustracijom koja se zna nagomilati jer ćete veoma često gubiti samo zato što igra ne prašta. Ne radi se samo o nepraštanju, već činjenici da u igri kojoj je centralna tema utrka zapravo nema utrke, već ritmičnog stiskanja dugmadi i nadanja da ćete potrefiti pravu kombinaciju u pravom trenutku.

Da bi išli dalje, iz utrke u utrku, potrebno je da osvojite jednu od tri medalje. Zlato, srebro i bronza vam otključavaju naredni segment igre, ali i challenge mod u kojem je potrebno skupiti sve zvijezdice u što manje vremena, kretavši se u punoj brzini.

Harold8

Ono što Harolda izdiže iznad sve i jednog endless runnera u ovom trenutku je predivna grafička prezentacija uparena sa maestralnim zvučnim efektima i muzičkom podlogom. Igrajući Harolda, pred očima će vam oživjeti Disneyev film koji još niste imali pogledati, te će animacije i igrane sekvence između nivoa ponajviše razveseliti mlađe ukućane.

Da ne bi bilo kukanja kasnije, vrijedi napomenuti činjenicu koja će najvjerovatnije donekle i oštetiti prodaju naslova. Za igranje ove igre potreban je džojstik, a najbolja opcija je XBoxov kontroler, iako igra dopušta i korištenje ostalih (analognih) kontrolera. Tastatura i miš, nula poena. Ne, nije da je teško, već komande NE POSTOJE. Da su kontrole za ove periferije i prisutne, bilo bi veoma teško izvesti uspješnu kontrolu.

 

Harold je, kad saberem i oduzmem, najskuplji platformski endless runner (koji i nije bezgraničan jer ima cilj, ali eto, dijeli sa tom vrstom igara mehaniku kretanja) koji postoji na dunjaluku. Vizuelno i zvučno privlačan i simpatičan preko svake mjere, ipak više-manje pada na testu same osnovne mehanike. U pitanju je igra koja će frustrirati konstantnim pokušaj-propast-pokušaj-propast-pokušaj-možda uspjeh sindromom, te teško da ćete nakon završetka ikada više upaliti ovaj naslov (osim ako ne dobijete djecu ili vam u posjetu ne dođu tuđa koju treba zabaviti na nekoliko sati). Najbolje rješenje: čekajte popust.

Harold je dostupan na Steamu i isključivo na PC platformi (u trenutku pisanja recenzije).