Pikselizacija: GRIM FANDANGO REMASTERED

GFRE1

Kada je krajem oktobra 1998. godine objavljen Grim Fandango, cijeli svijet je pao ničice na koljena pred novim bogom avanture, Timom Schaferom iz LucasArtsa. Iako se Schafer i ranije dokazao na avanturama koje su kreirane pod krovom ove kuće, pa je čak obavljao i iste funkcije na igri Full Throttle, tek sa Grim Fandangom, zvijezda Tima Schafera zasjala je sjajem koji su prepoznali milioni igrača širom svijeta.

Nije u pitanju bila samo još jedna avantura – bila je to prva avantura sa novim motorom koji je ponudio nove tenk kontrole (upravljanje likom pomoću tastature, a ne miša – iskreno rečeno, jedan od najgorih sistema upravljanja…), 3D modele likova, rotirajuće glave na istim tim likovima koje su se okretale kako hodate, te vam davale do znanja šta bi moglo biti od koristi liku, nedostatak UI-ja kako bi bili što više u igri...

No najbolja stvar vezana za Grim Fandango je njegova fantastična postavka: mješavina noir krimića i asteške mitologije uz vizuelnu prezentaciju likova koji u igri izgledaju kao calaca lutke bio je pun pogodak. Grim Fandango je uistinu bio posebna igra.

Posebna igra, jedna od onih koje su zazivane punih šesnaest godina. Šesnaest godina su igrači molili da se jedna od najboljih avantura optimizira za moderne uređaje. Nada je svakako počivala na servisu Good Old Games, odnosnosno Gog.com koji je i ranije uspijevao povratiti u život neke od klasika igraće industrije. No glas iz Zemlje mrtvih nije dopirao. Kada su 2013. godine zapečaćena vrata LucasArtsa, mnogi su mislili da više nema nikakve šanse da se igra vrati. Međutim…

office_copal

Danas je simultano objavljena remasterizirana verzija Grim Fandanga, jednostavno nazvana Grim Fandango Remastered. Objava ovog naslova nije se desila iznenada, već je nova verzija najavljena na sajmu E3 prošle godine u sklopu konferencije Sony Entertainment Onlinea. Manny Cavalera i kompanija su osvanuli u Steam i GOG.com varijantama na PC, MAC i Linux platformama, te prvi put doživjeli skok na konzole; kako je partnerska kompanija Sony Computer Entertainment radila na dobijanju licence za Double Fine, igru možete kupiti za Playstation 4 i Playstation Vita konzole.

Ako ste slučajno igrali specijalna reizdanja “Secrets of Monkey Island” serijala, te očekujete sličnu vizuelnu preobrazbu, nemojte se zalijetati. Remastering ovog naslova prije svega znači prilagođavanje igre današnjim sistemima i mogućnost da je legalno nabavite (tj. kupite) u jednoj od prodavnica digitalnih produkata. U odnosu na remastering Otoka majmuna, ovaj je poprilično siromašan, no siromašno ne znači nužno i loše. Čitaj.

Vizuelno, najviše pažnje su dobili likovi; svaki lik i pokretni predmet u igri imaju svoje novu ručno crtane teksture, no ne i modele. Generalno, nove teksture pomažu očima da se odmore od piksela, ali činjenica da Double Fine Productions nije poradio na novim modelima mi je pomalo iritantna. Na sve strane pucaju šavovi, to je u redu, ali je i ružno da budemo iskreni. Pozadine u igri su po riječima tima sada u visokoj rezoluciji, iako ja značajnije promjene baš i ne vidim, ali također vrijedi napomenuti da iste ne smetaju oku i da se novi dizajn likova uklapa sasvim u redu u cijelu prezentaciju. Pogledajte priložene slike iz igre i svjedočite novim teksturama na Mannyiju i starim nepokretnim pozadinama. Vizuelno, ponuđene su i nove sjene, te novi model rasvjete. Sjene tu i tamo valjaju, dok novo svjetlo pridaje atmosferi u određenim dijelovima na savršen način.

Igra nudi dobru staru 4:3 rezoluciju, ali i mogućnosti igranja u 16:9. Možete pretpostaviti i sami, 4:3 ne samo što je klasično dobro iskustvo, već je i vizuelno bolje. 16:9 aspekt samo razvuče sliku i svi likovi i scene postanu debeli, tako da vam to u jednu ruku može uništiti doživljaj igranja. No znam neke koji bi rađe debelo nego trake sa strane ekrana, pa ostavljam vama da zaključite šta vam je bolje. Pored ovog iskustva, mogućnost da birate izgled između klasičnog i novog pritiskom na jednu tipku, usred same igre je i više nego dobrodošla sitnica, pogotovo za ljubitelje totalno originalnog iskustva.

Grim Fandango je bio i ostao igra sa savršenim soundtrackom. Ponovno snimljeni soundtrack zvuči fantastično i vjerovatno je najjači aspekt nove verzije. Bilo bi sjajno kada bi Double Fine objavio i soundtrack u vidu digitalnog downloada, CD-a ili ploče.

Pored više-manje dobrih pomaka na polju grafike i odličnih pomaka na polju zvuka, divna je stvar da je Double Fine zadržao neku vrstu DIY pristupa, te da su radili i sa igraćom zajednicom na ovom remasteringu. Posebno se to odnosi na kontrole koje su po prvi put ponuđene igračima kao izbor: klasične tenk kontrole donijet će vam šmek prošlosti, frustraciju i dodatni achievement na Steamu, dok je novi point'n'click sistem dobrodošla prinova koja olakšava igranje.

GFRprijeposlije

Od dodataka igra nudi i audio komentar članova tima koji su radili na Grim Fandangu, te preglede grafičkih koncepta, neiskorištenih ideja i tabli koje su se koristile prilikom kreacije Grim Fandanga.

Nažalost, trenutno postoje i negativne strane posjedovanja Grim Fandango Remastereda. Za vrijeme igranja ove igre, tj. igranja promotivne kopije naišao sam na više različitih problema koji su me onemogućavali da igram igru. Tim je veoma brzo izbacio zakrpe za igru, te su svi moji problemi nestali, ali nekoliko ih je i ostalo. Jedan je posebno iritantan – igra je veoma često znala zalediti na dužim filmićima usred igre. Iritantno je to iz više razloga: prvo, niko ne voli da mu igra ledi, drugo – niko ne voli da kreće opet od posljednje spašene lokacije. Igra ne podržava autosave i sve što ću vam reći je – spašavajte često. Mnogi korisnici su primjetili i neke druge bugove, ali tim vrijedno radi na popisivanju i otklanjanju istih. Moj jedini problem je upravo ovaj sa filmićima. Sreća pa se filmići mogu prekinuti sa ESC dugmetom i pogledati unutar menija bez da obore igru.

Šesnaset godina smo čekali na povratak Grim Fandanga. Nakon četiri godine u Zemlji mrtvih imam nekoliko opservacija.

Jasno je da vrijedi nabaviti i odigrati Grim Fandango Remastered, barem zbog prve dvije riječi u naslovu. To je Grim Fandango, jedna od najboljih igara, vječna avantura, igra koja razbuktava maštu, krši pravila i donosi definitivno perfektan humor. Ovo je naslov stare škole u kojem ćete morati dugo hodati sa jedne na drugu lokaciju, probati sve i svašta u kombinaciji sa svačim i ničim. Neke od zagonetaka će vas natjerati da čupate kosu i podivljate od frustracije (ne tražim hint sistem, ali neke objekte nisam primjetio na pozadini, što je frustrirajuće, pa bi neka vrsta iluminacije interaktivnih objekata zaista bila dobrodošla!), ali nagrada i blaženstvo nakon završavanja iste ne može se mjeriti ničim. Ovo je igra koja donosi trku velikih mačaka, pčelinji proletarijat i u kojoj je cvijet simbol tuge, bola i žalosti. Koja igra danas nudi tu vrstu ludila?

Nova verzija je donijela dosta prilagođavanja današnjem vremenu. Najzahvalniji smo na novim kontrolama i zvuku. S druge strane, da su se pretrgli oko vizuelnog dijela, baš i nisu.

Sve u svemu, evo prilike koja se ne smije propustiti: stari će baciti novac u smjeru ekrana na račun nostalgije (zamislite kako sam se ja osjećao kad sam ovu igru zaigrao sa svojih dvanaest, pa onda danas u svojoj dvadeset i osmoj), a mlađima se pruža fantastična prilika da probaju jedan od onih naslova koji je dosad bio samo u domenu priče koju pričaju stari.

Igra je dostupna na GOG.com, te je ovo verzija koju preporučujem, ako ništa, a onda zbog manje cijene u odnosu na onu na Steamu. Ja sam igrao Grim Fandango Remastered na Steamu. Zahvaljujem se Double Fine Productions na ustupljenom primjerku.