Pikselizacija: ETHERIUM

etheriumlogo

Nešto me u posljednje vrijeme krenulo sa SF RTS naslovima, pa mi je nakon odličnog i sporog Grey Gooa na stol za seciranje sletila strategija Etherium, plod zajedničkog rada Tindalos Interactivea i Focus Home Interactivea. Marketinška kampanja za Etherium, barem u mom slučaju, nije bila efektna, a koliko se da primijetiti, i dosta drugih ljudi se žali kako je i razvojni tim, ali i sam izdavač poprilično štedio na promociji strategije koja donosi neke jako zanimljive elemente. Iako je većina njih već viđena u drugim igrama, nikad nije spojena na ovakav način u jednom naslovu.

Etherium baš kao i Grey Goo donosi tri različite strane u borbi za jednom vrstom resursa, misterioznim Etheriumom. Ukoliko posjedujete barem jedan RTS naslov u posljednjih deset godina, premisa sklopljena u prethodnoj rečenici neće vam se učiniti nimalo privlačnom, no snaga Etheriuma nije u tome, već u samoj mehanici. Etherium se ponaša kao kombinacija real time strategije i igre na ploči, a sami elementi se smjenjuju iz faze u fazu.

Osnova igre je takozvani Conquest mod. Conquest predstavlja zamjenu za story mod, što je veoma loše, barem ako mene pitate – ja volim otkrivati odgovore na pet novinarskih pitanja, pogotovo kad su u pitanju nove i fascinantne rase iz dalekih kutaka svemira. Conquest mod sastoji se od devet partija, po tri različite težine za svaku stranu. Sa svakom armijom ćete imati priliku odigrati laganu, srednje tešku i tešku partiju, a uvijek ćete biti suočeni sa druge dvije strane u meču svi protiv svih.

etherium1

Partije počinju sa dijelom koji asocira na igre na tabli – cilj svake strane u igri je osvojiti ili svih šest planeta (a na svakoj se nalaze po tri ratišta) ili imati najveći broj poena na kraju ciklusa. Poeni se dodjeljuju tako što ostvarujete zadatke koji su poznati samo vama. Zadaci su razni – iskoristite deset tehnoloških poena za unaprijeđenje artiljerije, osvojite sva ratišta na Marsu, odigrajte tu i tu političku kartu… Ovaj aspekt u jednu ruku podsjeća na Riziko – niko ne zna šta drugi igrači trebaju uraditi, ali uz pomoć tehnologije špijuniranja ili jednostavnog pogađanja trebate omesti protivnike u ostvarivanju ciljeva.

U ovom dijelu Conquesta u nekoliko poteza možete učiniti sljedeće: pomjeriti svoj brod sa planete na planetu, pucati na protivničku flotu (onesposobljavanjem flote umanjujete protivničku šansu da ostvari zadatke koje treba ispuniti, barem u tom krugu), popraviti svoju ili odigrati političku kartu. Političke karte su neka vrsta bonusa koji pomažu u ostvarivanju ciljeva – na primjer, daju vam dodatne poteze u ovom prvom ciklusu igre. Kako se potezi smjenjuju, dobijate dodatne tehnološke poene koje koristite kako bi otključali dodatne jedinice za svoju vojsku ili špijunirali tuđe planove. Otključavanje i unaprijeđenje tehnologija je veoma važno za idući aspekt osvajanja, a to je RTS borba.

Ukoliko se desi da nasrnete na tuđu teritoriju na planeti ili neko nasrne na vašu, slijedi drugi dio Conquesta, odnosno borba. Nakon kratke uvodne animacije koju možete prekinuti (ali nećete jer podiže atmosferu i povezuje dva aspekta Conquest moda), a koja prikazuje ateriranje vaše baze na ratište, teren prelazi u klasičnu stratešku izometriju.  Početne komande za pomjeranje kamere su suludo besmislene (toliko besmislene da ih nisam mogao ni zapamtiti), pa vam savjetujem da ih nakon odigranog tutoriala odmah promijenite. Ratištem se u Etheriumu možete slobodno kretati, ali gradnja mora biti smislena i logična. Razlog tome je podjela ratišta na teritorije (još jedna sličnost sa Rizikom). Na svakoj teritoriji nalazi se neka vrsta monolita koji se može koristiti za gradnju samo jedne zgrade po teritoriji u zavisnosti od veličine monolita. Dostupne zgrade su kolonija ili vojni kamp. Osvajanje ovih monolita donekle podsjeća na slične u Warhammerovoj Dawn of War. Cilj igre nije i ne može biti rush, iako je i ta mrska taktika moguća, ali mnogo teža za izvesti nego u ostalim strategijama. Cilj igre nije ni sumanuto građenje, već pametni menadžment resursa i lagana ekspanzija ka novim teritorijama.

Istina je da ćete moći graditi samo jednu glavnu zgradu (ovdje ne ubrajamo rafinerije Etheriuma, defenzivne tornjeve, kao ni pokretne jedinice – vojsku), ali dodatne jedinice se grade u vidu nadogradnje na osnovne zgrade. Vojni kampovi omogućavaju jednu dodatnu nadogradnju, dok kolonije dopuštaju čak tri. Dodatne nadogradnje i izbori istih predstavljaju slatku stratešku glavobolju jer ćete veoma često morati birati između nekoliko elemenata od kojih su vam svi potrebni. Sa vojnim jedinicama upravljate u garnizonima. Ne upravljate svakom jedinicom posebno, već skupine od recimo deset tenkova ili deset vojnika možete organizirati u formacije, što na samom terenu izgleda poprilično silovito, pogotovo kad iskupite recimo pet do deset jedinica.

etherium2

Zanimljivi aspekti Etheriuma su vremenske promjene, aktiviranje vulkana ili bijesni tornado koji se s vremena na vrijeme pojavi i uništi veliki broj zgrada i jedinica na mapi, te sporedne, nazovimo ih, paramilitarne grupe koje u partijama preuzimaju uloge plaćenika. Recimo, pljačkaše ćete pridobiti da se bore za vas ukoliko nekoliko svojih nadogradnji pretvorite u crno tržište. Smiješna, a ujedno i tužna činjenica je da ove sporedne strane sa kojima ne možete igrati u igri imaju više osobnosti i različitosti nego glavne igrive strane.

Zanimljiv dodatak je i kontrolna ploča koja vama omogućava kao komandiru da izdate neku od komandi kakve su recimo zračni napad na određeno polje ili uklanjanje ratne magle na šezdeset sekundi sa određenog dijela mape, a sve bez obzira na trenutno stanje na terenu, odnosno posjedovanje jedinica ili njihovo pozicioniranje.

Što se tiče grafike i zvuka, zvuk je više-manje standardan, s tim što muzika ne može ni prići onoj fantastičnoj iz Grey Gooa koja definitivno ima svoj udio u režiji emocija. Mnogi su ljuti zbog činjenice da se grafika prikazana u trailerima i promotivnim fotografijama drastično razlikuje od one na terenu u samoj igri, međutim, ja nemam nikakav problem sa grafičkom prezentacijom. Modeli i vizija planeta i trupa su šareni, zanimljivi i futuristični, možda na klasični, ali prihvatljiv način, dok su samo kretanje jedinica i organizacija istih na terenu nevjerovatno plastični, odnosno podsjećaju na fizičke modele iz igara na ploči (ako još jednom spomenem Riziko, ubit ću se).

AI protivnika je čak i na lakšim nivoima poprilično zloban. Posebno se to primijeti u dva aspekta ponašanja – čim čim prije, tim tim bolje kompjuterski AI gradi defenzivne tornjeve što bliže vašoj bazi, što spriječava rush taktiku. S druge strane, jedinice se povlače baš u trenucima kada bi trebale biti uništene, što izaziva dodatnu frustraciju u igraču, ali i napad užitka kada ih napokon svladate.

etherium3

Pored činjenice da igra ne dopušta spašavanje pozicije za vrijeme RTS faze u Conquestu (jedna od većih besmislica koje sam vidio, nije mi jedna bitka od 40 minuta propala jer sam morao ići vani), multiplayer je trenutno najveći minus ove igre. Igru sam dobio prije samog datuma izlaska i dosad nisam primijetio JEDNU JEDINU multiplayer partiju otvorenu za javnost. Čekaj, ma nisam primijetio ni šifrirane partije. Nula poena. Igra pompozno najavljuje lige i rangirane mečeve, ali multiplayer protivnici se ne mogu naći online. Mjerač vremena za automatsko spajanje za rangirane mečeve jednom je dosegao i desetu minutu, te sam spajanje prekinuo, izgubivši živce. Očigledno je da je baza igrača željnih okršaja u multiplayeru još uvijek izuzetno mala. Ukoliko nemate prijatelje sa kojima mislite igrati, moj topli savjet je da se strpite da vidite kakav će život imati multiplayer aspekt Etheriuma.

Etherium nije strategija koja će ući u historiju igraće industrije kao revolucionarno remek-djelo, ali je ipak sasvim zabavna kombinacija više odličnih elemenata strateških igara, te je posebno pozitivno što je u doba igara koje crpe hardverske resurse do maksimuma, Etherium blagonakon i ka igračima sa slabijim konfiguracijama. Ova zanimljiva mješavina RTS i TBS elemanata u vizuelno impresivnom SF okružju mogla bi biti odličan izbor ukoliko vam se igra ova vrsta igara, želite se zabaviti, ali i ne izvaliti veliku količinu novca.

Etherium je dostupan na Steamu. Zahvaljujem se Tindalos Interactiveu na ustupljenom primjerku.