OlliOlli 2: Welcome To Olliwood

olliolli2_logo
Dobrodošli u Olliwood, mjesto gdje se snovi ostvaruju, a kosti lome padom niz stepenice nakon čega završite u radioaktivnom nuklearnom otpadu.

OlliOlli2: Welcome to Olliwood (u nastavku OlliOlli2) nastavak je iznimno zaraznog, brutalnog i popularnog 2D skateboarding platformera. Nastavak se može opisati sa dvije riječi – više i bolje.

Ukoliko dosad niste imali priliku vidjeti OlliOlli u akciji, dopustite da vam pokušam objasniti o čemu se radi. Sama mehanika igre je dijete Super Meat Boya i Tony Hawk Pro Skatera. Za razliku od THPS serijala koji je mnogima bio uvod za mnoge toga, od skateboardinga do sjajne muzike, i koji se ni sam nije ponosio nevjerovatno realnim pristupom ovom ekstremnom sportu, OlliOlli serijal odmaknuo je od realnosti još više. Iskoristivši samu esenciju skateboardinga kao osnovu, na gole kosti nadogradio je platformersku težinu Supet Meat Boya gdje vas jedna greška košta svega i vraća na početak.

Ako ste dijete THPS-a, dobro ćete se namučiti dok ne shvatite da se grind trikovi ne izvode pritiskom na dugme sa simbolom trokuta. OlliOlli2 vraća u igru staru, provjerenu i za ovakve igre revolucionarnu shemu kontrole lika koja je u odnosu na prvi dio još fluidnija i omogućava nevjerovatno poentiranje uz puno spremnosti. Umjesto pritiskom na dugmad, trikovi se izvode uz pomoć gljiva na kontroleru i aktiviraju se u određenom trenutku, u zavisnosti od položaja na mapi. Ako ste iznad rampe, izvest ćete grind. Ako ste u zraku, izvest ćete neki grab ili flip. Pored toga, dodatna kontrola je jedno dugme koje se koristi za pravovremeno slijetanje i dugmad za okretanje u vazduhu. Cijela igra bazirana je na tri dugmeta i jednoj gljivi. Vidite kako ne spominjem tastaturu nikako? Da, možete pokušati igrati OlliOlli2 na tastaturi, ali ako izgubite živce nakon pola sata, nemojte se meni žaliti. Ovo je igra STVORENA ZA GAMEPAD. OBAVEZAN JE. NE MOŽE SE BEZ ISTOG. NE, NIJE DA GA NEKO PREFERIRA, NEKO NE. OVO JE IGRA ZA GAMEPAD.

olliolli2_2

Mehanika izvođenja trikova bazira se na pravovremenim reakcijama što jednominutne vožnje pretvara u naboj napetosti i koncentracije. Kako uspješno izvodite trikove, vaš skejter postaje sve brži te će i najmanja pogreška značiti kraj.

OlliOlli 2 omogućava skejtanje u pet različitih filmovima inspirisanih svijetova. Svaki svijet podijeljen je na pet nivoa. Amaterska razina zahtijeva od vas da uspješno završite sve izazove na nivoima, a onda vam se otključava profesionalna razina gdje se nude novi, još teži izazovi u zonama sa drugačijim rasporedom elemenata. Finale svega je RAD mod koji otključavate ukoliko uspijete proliti kante znoja i ispucati četrnaest nervnih slomova rješavajući 250 izazova razbacanih po mapama. Mape su fantastične i odišu jednostavnošću koja dopušta kreiranje izvedbe koja podsjeća na tempirane plesne korake.

Izazovi u OlliOlli 2 su različiti, a progresivno postaju teži kako idete dublje u srž igre. Neki od njih su klasični i traže od vas određeni broj bodova ili veliki kombo sa odličnim slijetanjem, dok drugi inzistiraju na skupljanju određene količine elemenata na mapi ili izvođenje dva trika zaredom koje će vam polomiti palčeve. Ispunjenje zadataka rezultira osjećajem zadovoljstva i olakšanja, ali dok ne dođete do toga…

Padat ćete mnogo. Fulat ćete mnogo. Propuštat ćete predmete. Vraćat ćete se na početak MNOGO. OlliOlli 2 nije za nestrpljive ljude ni one koji su skloni rage quitu. Ja sam nekoliko puta bio na rubu suza, pogotovo jer sam svjestan da igra ništa nije kriva već da je dovoljna jedna moja zakašnjela reakcija da sve propadne. Kako igrate, osjetit ćete da postajete bolji. Vježba čini čuda, a OlliOlli 2 je najbolji primjer te teorije.

olliolli2_1

Pored kampanje, igra donosi još nekoliko zanimljivih modova: Daily Grind je dnevno takmičenje u spustu na određenom nivou gdje imate samo jedan pokušaj da izvedete trikove i čim stanete ili padnete, izvođenje je gotovo. Spots je super mod gdje imate priliku da na nivoima otključanim u glavnoj igri pokušate ostvariti što bolji rezultat na jednom dijelu mape. Rezultati se sabiraju u kumulativni rezultat amaterskih i profesionalnih nivoa na kojima ste igrali i kada ih sve otključate i odigrate, imate priliku uvrstiti svoje ime na listu najboljih igrača. Combo Rush je lokalni co-op mod koji funkcioniše u split screenu i koji sam probao za svrhu recenzije, ali mi ne znači ništa jer nemam priliku igrati ni sa kim te mi se cijelo OlliOlli 2 iskustvo ne bi činilo siromašnije bez istog moda.

Subjektivno gledano, hvaljeni aspekt muzičke podloge OlliOlli 2 serijala meni ne predstavlja ništa posebno. U pitanju je elektronska muzika i to onaj dio iste koju nikako ne volim, chill-lounge-techelectro-nešto. Samim tim, najveći dio svog OlliOlli2 iskustva proveo sam sa muzikom igre stišanom i kompilacijama starog hardcorea i punka pojačanim do daske.

Iako OlliOlli2: Welcome To Olliwood ne donosi značajne promjene u samu mehaniku igre, poboljšanjem skoro svakog aspekta igre, novim modovima, trikovima i dodatnim izazovima zaslužuje titulu poželjnog i vaše pažnje vrijednog naslova. Ukoliko ste igrali Olli Olli, dvica je pod moranje, a ukoliko niste, kupite dvojku jer je jednostavno ista kao i original, samo bolja.

OlliOlli 2: Welcome to Olliwood igrao sam na Steamu. Zahvaljujem se Devolver Digital na ustupljenom primjerku.