SUBB: Neka nova vrsta mame

Apdejt, juli 2015: odustao sam od ove rubrike, ali tekst ostaje ovdje u drugoj kategoriji.

Poštovani i poštovane, čast mi je ugostiti vas u novoj rubrici na OKK! SUBB odnosno Svega u Božjoj Bašči predstavlja odgovor na moju želju da pokrenem sajt koji će ličiti na IFLS (I Fucking Love Science) blog, želju od koje sam odustao jer sam svjestan da ja nemam živce da pokrećem još jedan projekt.

U rubrici bi se trebalo naći sve ono što sam mrzio dok sam išao u školu – hemija, fizika, matematika, biologija… Ne mislite da ćete pronaći samo nauku, ipak sam ja staro dijete štiva Ahmeda Bosnića, tako da razum i logiku možete ostaviti u tegli ispred vrata.

U ovoj kategoriji ćete pronalaziti materijale koji nisu moje autorsko djelo, ali sam ih uredio za sve vas. Tekstovi neće biti samo obični prijevodi, jer za to nemam živaca.

Započnimo sa jednom zanimljivom živinom…

dermatobia-hominis-life-cycle

 

Ukoliko ste imali tu sretnu nesreću da pogledate “Muhu” sa Jeffom Goldblumom u krucijelnim trenucima vaše mladosti, sigurno ste pojedinac sa nekoliko nerazriješenih pitanja koja vam se roje (kontate?) u glavi. Kada imaš tri ili četiri godine, trebaš gledati crtane filmove, igrati se sa roditeljima i ostalom djecom u parku, a ne piljiti u ekran i razmišljati o mutaciji koja nesretnog naučnika pretvara u gigantsku verziju najpoznatijeg zemaljskog vanzemaljca.

Od “Muhe” me fasciniraju muhe. Pauci me plaše, od stonoga imam otklon, zmija se ne bojim, a muhama i srodnim dušama (obadi, konjske muhe…) ne vjerujem. Iako ova klasična, musca domestica, nije ništa više doli najdosadnijeg stvorenja koje postoji (u redu, nosi parazite, prljava je, ali čitajte dalje da shvatite zašto kažem da je ništa), teško je vjerovati stvorenju koje slijeće na tebe da bi ti srkalo mrtvu kožu, sisalo znoj i naravno, povraćalo. Povraćalo da razgradi hranu. Dakle, muha povrati po mrtvoj koži, razgradi i posisa. Prijatno i vama.

No prava noćna mora počinje upravo sada. Upoznajte Dermatobiu Hominis, parazitsku muhu koja je pokvareni mali gad, a nema joj ništa draže do polaganja jajašca pod ljudsku kožu. I to podmuklo. Naime, prijenosnici jaja Dermatobije su više od četrdeset vrsta komaraca i muha, a i jedna vrsta krpelja. Komarac, krpelj ili obad vas ugrizu, a jaja namirišu toplinu vašeg tijela i uvuku se u ugriz svog vozača ili čak u folikulu dlake. Tu kreće hranjenje vašim tijelom. Larve su veoma aktivne, te se miču pod kožom.

Postoji nekoliko načina da se riješite larve. Stanovništvo Centralne i Južne Amerike veoma često larvu prvo uguši vazelinom ili prelijepi izolir trakom, a kad je umrtvi, onda je istiskuje kao bubuljicu ili čupa iz kože. Princip najčešće fercera, iako je opasnost ista kao i kod krpelja – ako vam u koži ostane dio, rizikujete infekciju. Treba li napomenuti da je larva od samog nastanka naoružana nazubljenom zaštitom koja otežava izvlačenje iz kože? Zato je jedan od najboljih alata vakuumska tuba koja širi kožu i vadi insekta u nastanku u jednom komadu.

Nakon sedam do deset sedmica relativno bezbolnog hranjenja, larva izlazi (ispada) iz kože, zakopava se pod zemlju gdje se zakukulji. Odjednom ugledate tenk iz kojeg se rađa nova muha spremna da pravi novu frku.

E sad zamislite da možete gledati proces. Zamislite, stresite se i dobro se držite, ovo je ludilo.

Fotograf Piotr Naskrecki se nakon kursa makrofotografije u Belizeu vratio kući sa nekoliko gostiju koji su se švercali preko granice bez pasoša. Nije paničio jer mu ovo nije bio prvi susret sa larvom ove muhe, ali je po prvi put uradio sljedeće – ostavio je dvije larve pod kožom i dokumentirao njihov razvoj.

Video koji slijedi u nastavku je u isto vrijeme odvratan, fascinantan, čudan i nevjerovatno edukativan. Određena količina nasilja nad kožom koja je sasvim normalan proces sazrijevanja ovih mutanata prikazana je u svoj raskoši nevjerovatne detaljnosti, a Piotrovo oštro oko uspjelo je zabilježiti neke od najboljih trenutaka koje su se pojavili na internetu u jako dugo vremena. Za fotografije na kojima su prikazani vanzemaljci, a Piotr nam prodaje priču da su muhe i larve, kliknite OVDJE. Ja odoh na tuširanje, nije mi dobro.