Marginalac Margarin – Ciroza Kolektiv Live

Ljepote moje, evo nešto iz bogate sehare muzičke ponude grada Sarajeva. I to one bolje strane.

Ciroza Kolektiv Live je zapravo radijski snimak nastupa benda Marginalac Margarin koji se desio u Centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo “Mak Dizdar” (bivši “Vaso Pelagić”) 6.4.2007. godine. Evo malog historijata.2007. godine Radio 202 je dobio kaznu od 10.000 maraka zbog nepoštivanja tiranskog pristupa i zabranjivanja slobode izražavanja. Slučaj Radija 202 i kažnjavanja od strane Regulatorne Agencije za Komunikacije je dobro dokumentovan i na netu i u lokalnim medijima, tako da ako vam treba više informacija, zaguglajte ga, pronaći ćete sve što vam treba.


Radio 202, iako je bio na državnoj sisi, ovu kaznu je morao sam platiti jer je državna sisa presahnula u trenucima kada nam je najviše trebala, tj. kad ni krivi ni dužni završismo opaljeni po ušima.


Bilo je to fantastično vrijeme za 202-jku: u akciji koja je nazvana “Pomozite radiju oboljelom od raka” Sarajevo je naprosto gorilo od dešavanja, svaki sarajevski klub koji je bio u jednom trenutku centar neke alt scene je imao u programu jedan dan posvećen koncertima čiji je cilj bilo skupljanje love za 202. Bivši Internet, FIS Bock, SO.BA, sva ta mjesta su ugostila domaće bendove i izvođače, DJ-ejeve i umjetnike koji su bili tu za 202jku.


U Centru se trebalo desiti najveće okupljanje, tj. najveći koncert na kojem su trebali rokati Frenkie, Dubioza Kolektiv, KZU OLE OLE PZU OJE OJE i Sikter. Sikter je otkazao pred samu svirku, ne sjećam se razloga, a onda smo uletili mi – Marginalac Margarin.


em’n’em (službena skraćenica) je nastao na Radiju 202, prvu postavu je činila radijska ekipa, a 2007. godine se tu našla nova raja koja je bila više-manje povezana sa 202jkom (ja sam jedini u novoj postavi zaista i radio na Radiju). 


Čega se sjećam iz ove noći? Totalnog ludila u backstageu. Znam da nije bilo baš nešto love da se počaste bendovi, ionako su svi svirali haman džabe. Meni je Adi (Sarajlić) uvalio lovu da kupim četiri gajbe pive, po bendu jedna gajba i sjećam se da smo odletili mi iz Marginalca, pokupovali to i vratili se nazad. Svirka je tek trebala početi za neka tri-četiri sata, tonske probe nije bilo jer ni binska oprema nije bila postavljena, pa smo počeli piti. Onda smo stukli našu gajbu i gledali preostale tri, da bi nakon kratkotrajnog vijećanja počeli piti tuđa pića. Za svakog smo imali opravdanje: šta će Frenkieju gajba pive, on je sam, neće on to moći popiti; jebo ove iz Dubioze, oni imaju para, garant će sebi donijeti alkohol; KZU – čuj im muzike, oni garant ni ne piju 😀 


Mislim da smo otprilike na kraju nas četvorica popili tri i pol gajbe, a onda je došao neko od bendova i uzeo ostatak piva. Nismo im nikad rekli da je svaki bend imao jednu gajbu, jebi ga, mladost-alkohol-ludost. 


Iz backstagea se sjećam još jedne situacije: sjedimo mi mortus pijani, nekih dvadesetak minuta prije nego što treba da izađemo da sviramo i odnekud se našle tri dvoguze Sarajčice u našim rukama. Kasnije otkrivamo da je Đafir, naš bubnjar, izašao i kupio te tri. Sjedi tu i ekipa iz Dubioze i pije pive (fakat su donijeli svoje), ali mi im kao fini domaćini (a šupci!) dajemo da cugaju i dvoguze. I sa njima je neki monstrum koji je u furci da je Peter Tosh ili Bob Marley ili onaj Jamaican Guide što puši i spava na kamenu. I sve što taj govori je ”no man” i ”yes man” sa kvazi jamajkanskim naglaskom. Đafira on užasno nervira i u jednom trenutku, neko od nas traži od Jamaican Guidea flašu nazad i ovaj se okreće i počinje srat o ”Jah Bless” i ”No Man” momentima da bi Đafir skočio i gađao frajera tvrdom keramičkom pepeljarom. Srećom, pepeljara se razbila od štok, Dubioza je napustila backstage, a mi smo izašli vani da sviramo.


I ja sam se skidao gol na bini, jebao majku RAK-u, nervirao sve prisutne i uživao u alkoholnoj predstavi bez premca. Da ne kažem da je podjebavanje Frenkieja i sarajevskih bendova na bini stvarno užasan moment, ali nam niko nije zamjerio – ne možeš zamjerit nekome ko je otišao full retard! Jedna sjajna noć, a ovaj snimak je dokaz toga. Inače, naš koncert je trajao mnoooogo duže, sve dok nas nisu otjerali sa bine, ali ovo je sve što sam našao i spasio od snimka. 


Uživajte 😉


MARGINALAC MARGARIN – CIROZA KOLEKTIV LIVE


P.S. Marginalac Margarin se rasformirao 2010. godine zbog nedostatka truda i općenito želje da se nastavi sa svirkom. Iza sebe su ostavili dva demo izdanja i neobjavljen album “Light” koji će možda nekad biti objavljen. Za sami kraj ostavljamo Vas sa pjesmom “Ja Nemam Tatu” pjesmom koja je nastala na posljednjoj probi benda Marginalac Margarin. 🙂 Članove benda Marginalac Margarin danas možete čuti i vidjeti u bendovima Motherpig, Snake Eater, Ofsajd, Deus Ex Carousel, Hellride i Rapa Nui.