Kako koristiti Spotify u BiH [UPUTSTVO u 4 koraka]

EDIT: Od 14. jula Spotify je dostupan u Bosni i Hercegovini posve legalno, tako da ovaj tekst više ne vrijedi čitati. Hvala svima na mnogo godina i hiljade i hiljade posjeta :)

Uvod: “Kako koristiti Spotify u BiH” je jedan od tekstova koji se redovno pojavljuju na samom vrhu najčitanijih članaka na ovoj stranici. Činjenica i da je tekst na samom vrhu Googleove pretrage pojma “kako koristiti Spotify u BiH” govori u prilog tome da od 2013. godine ne jenjava želja među Bosancima i Hercegovcima da ovaj streaming sistem napokon bude dostupan u Bosni i Hercegovini. Tekst objavljen 1. septembra 2013. danas je osvježen sa podacima relevantnim za 2020. godinu.

Spotify je švedski muzički servis, sinonim za streaming audio materijala. Spotify omogućava korisnicima da slušaju milione pjesama i desetine hiljade podcasta besplatno, uz povremene reklame. Ukoliko platite mjesečnu nadoknadu, možete slušati bez reklama i skinuti muziku i podcaste za offline preslušavanje. Dostupan je na svakoj modernoj mobilnoj i fiksnoj platformi, od PC-ja, Maca, Linuxa, Android i iOS uređaja…

No i nakon jedanaest godina postojanja, servis je i dalje nedostupan korisnicima u Bosni i Hercegovini. 

Ovo su glavni razlozi zašto ja strimam muziku preko ovog servisa:

  1. Muzika se nudi u optimalnoj audio kvaliteti koja zadovoljava potrebe prosječnog, pa i natprosječnog korisnika – možda ne audiofila sa istančanim sluhom, ali ni sam streaming kao format nije posvećen tim vrstama ljudi
  2. Jednostavnost pristupa i preslušavanja
  3. Kompjuterski generisane playliste i prijedlozi na osnovu vašeg ukusa

Besplatni VS Premium nalog

Nažalost, slušalačko iskustvo je u odnosu na 2013. godinu pomalo pokvareno za one koji koriste besplatne naloge, pogotovo ako planirate da slušate na mobitelu.

Besplatni nalog je najbolje koristiti na kompjuteru, u besplatnoj aplikaciji. On vam omogućava:

– pristup katalogu od preko 40 miliona pjesama, uz povremena čekanja na najnovije hitove do 14 dana (u zavisnosti od izdavača)
– pristup playlistama koje kreiraju servis i korisnici
– slušanje u Ogg vorbis formatu sa reklamama od 15 i 30 sekundi
– ograničeno preskakanje pjesama

U varijanti gdje koristite mobitel za slušanje, mobilna aplikacija dopušta da samo slušate nasumično izabrane pjesme izvođača ili playliste servisa uz reklame.

Premium nalog uklanja sva moguća ograničenja:

– pristup cjelokupnom katalogu
– pristup playlistama 
– slušanje u mp3 formatu do 320 kpbs
– neograničeno preskakanje pjesama
– skidanje albuma i podcasta za offline preslušavanje

Ovo su jednostavni koraci za pristup Spotify servisu u Bosni i Hercegovini.

Korak prvi: Instaliraj VPN

VPN softver vam omogućava da kao korisnik pristupite određenom servisu sa druge IP adrese (svaki kompjuter ima svoju adresu). Primjera radi, možete emulirati da se vaš kompjuter nalazi na američkoj, britanskoj, kanadskoj ili njemačkoj IP adresi, što je i naš cilj jer ćemo tako zavarati Spotify da smo stanovnici tih zemalja.

Radio je prije sedam godina, a odličan posao radi i danas – posjetite www.tunnelbear.com i skinite besplatnu verziju programa koja vam daje 500 MB prometa mjesečno (dodatni 1 GB možete dobiti ako ih spomenete na Twitteru). Registrujte se i instalirajte Tunnelbear. Sve je to veoma lagano, samo klikaj YES i to je to.

Medo iz tunela je divan! <3

Korak drugi: Instaliraj Spotify

Pokrenite Tunnelbear i prije konektovanja na VPN mrežu obavezno izaberite da želite da se konektujete sa US (United States) adrese. Nakon što izaberete US, prekidač klikom pomaknite na ON. Sačekajte da ekran poplavi, dok ne vidite poruku da ste konektovani. Sada se nalazite na američkoj virtuelnoj mreži.

Posjetite www.spotify.com sa upaljenim Tunnelbearom i skinite besplatni Spotify softver. Registrujte se. Ako je sve prošlo kako treba, dobit ćete mail dobrodošlice i moći početi slušati. Nakon toga možete se pokušati ulogovati i na mobitelu. 

Korak treći: Održavanje

Ugasite Tunnelbear dok Spotify radi. Spotify ne provjerava geografske (IP) lokacije dok radi, tako da nema potrebe da trošite Tunnelbear promet dok slušate muziku. Spotify povremeno (prije je to bio period od 14 dana) vrši provjeru lokacija. Nakon provjere će vas umjesto korisničkog imena dočekati korisnički broj. To je znak da ste provaljeni, no nema mjesta panici. Ponovite drugi korak: U potpunosti ugasite Spotify, upalite Tunnelbear, lokacija na US, dugme na ON i kad se konektujete na američku mrežu, pokrenite Spotify. Ne dirajte ništa i nakon nekog vremena broj će ponovo zamijeniti vaše korisničko ime. Ugasite Tunnelbear i slušajte.

Legalne i ilegalne alternative

Postoji nekoliko legalnih i ilegalnih alternative besplatnom korištenju Spotifyja u Bosni i Hercegovini.

Deezer je samo jedna od legalno dostupnih streaming aplikacija u Bosni i Hercegovini

Legalne alternative su:

– korištenje drugog servisa za streaming. Spotify nije jedini. Google Play i Deezer su neki od najpoznatijih streaming servisa, a sam Deezer već odavno kreira posebne liste za svoje članove u Hrvatskoj, što znači da oni koji vole muziku naših govornih područja već imaju pripremljen teren. Deezer nudi i različita mjesečna i godišnja članstva, a najisplativije je mjesečno članstvo od 10,50 eura (Deezer Family) za šest osoba, članova iste porodice (ili prijatelja koji se pametno prijave da žive na istoj adresi, niko ne traži CIPS). Deezer je sjajan ako ste gorespomenuti audiofil jer dopušta streamanje u FLAC formatu, ako je to baš ono što vam je potrebno

– pronalazak nekoga ko vam može uplatiti Spotify Premium u sklopu Spotify Family članstva. Ovo je opcija koju ja koristim. Dobar prijatelj iz Švedske plaća Spotify Family članstvo. Ja sam dobio od njega kod, prijavio se kao član porodice na njegovoj kućnoj adresi (za svaki slučaj) i dobio svoj vlastiti nalog koji bez problema koristim posljednje četiri godine.

Ilegalna alternativa je skidanje modirane Spotify aplikacije koju ćete ipak morati pronaći sami.

Error decoding the Instagram API json

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here