image

Spotify je komercijalni muzički servis porijeklom iz Švedske. Ova senzacija od muzičkog servisa omogućava korisnicima da slušaju preko 20.000.000 pjesama besplatno uz povremene reklame (free korisnici), te bez reklama uz mjesečnu nadoknadu. Kada platite mjesečnu cijenu, Spotify možete instalirati i na svoje mobilne spravice, te tako nositi 20.000.000 pjesama u džepu. Spotify je dostupan na svakoj modernoj mobilnoj i fiksnoj platformi, od PC-ja, do MACA, Linuxa, Androida, iOS-a…

Naravno, korištenje Spotify u Bosni i Hercegovini nije zakonski regulisano (mi nismo regulisali ni osnovna ljudska prava, a kamoli slušanje muzike), te korisnici iz BiH nemaju pristup servisu. 

No postavimo si pitanje, a dajmo i nekoliko odgovora: zašto bi nekome ko živi u Bosni i Hercegovini koja je raj za pirateriju web servis kao Spotify bio potreban? Razloga je nekoliko:

1. Čovjek se dobro osjeća kad skonta da ne mora kršiti zakon i ilegalno skidati muziku da bi je čuo. Spotify nudi i nove i starije albume u optimalnoj kvaliteti (oko 192 kpbs) za besplatne korisnike. Sve to besplatni korisnici plate tako što odslušaju radijski jingle u trajanju od 30 sekundi. A i te reklame se mogu ukinuti (o tome malo niže).

2. Nikad više nećete morati roviti po svojoj CD kolekciji i tražiti onaj album što ste ga davno slušali. Jasno, ako slušate neku sirovu underground avangardu, moguće da je nema (još uvijek) na Spotifyiju, ali većina nas će 95% muzike koju volimo i slušamo pronaći na ovom servisu.

3.  Svakim slušanjem, korisnici Spotifyija direktno plaćaju umjetnike koji svoju muziku postavljaju na Spotify. Neki od tih umjetnika su se dosad žalili na minimalno plaćanje od strane Spotifyija, ali to već nije do vas, to je do Spotifyija i njihovog menadžmenta. Kako god, bolje nego da ilegalno skidate, imate grižnju savjesti i zauzimate prostor na hard disku.

4. Discover opcija na Spotifyiju analizira vaš muzički ukus i predlaže  vam nove pjesme, albume i umjetnike. Dosad se pokazala puno korisnijom nego recimo Discover opcija na Last.FM servisu. I da, ako ste Last.FM fašista kao i potpisnik ovih redova, sve pjesme se scrobblaju na vaš Last.FM profil nakon konfigurisanja.

Ako smo vas uvjerili da date šansu Spotifyiju, evo kako namjestiti Spotify u Bosni i Hercegovini (i svugdje drugo gdje nije podržan). Slijedite ove jednostavne korake.

1. Program Tunnelbear, ukratko i pojednostavljeno, omogućava vam da koristite drugu mrežu, tj. IP adresu. Koristeći Tunnelbear, možete emulirati da vaš kompjuter se nalazi na američkoj, britanskoj, kanadskoj ili njemačkoj IP adresi. Dakle, kao da ste u tim zemljama. Idite na www.tunnelbear.com, skinite besplatnu verziju programa koja vam daje 500 MB prometa mjesečno (možete dobiti još gigabajt prometa ako ih spomene na Twitteru). Skinite program, registrujte se, instalirajte i dodatke za Tunnelbear koji će vam se ponuditi pri konfigurisanju mreže. Sve je to veoma lagano, samo klikaj YES i to je to. 🙂 Instalirali ste Tunnelbear? Idemo dalje!

2. Pokrenite Tunnelbear i ulogujte se sa svojom e-mail adresom i šifrom. Kad se Tunnelbear upali, desni prekidač vam omogućava da izaberete svoju virtuelnu lokaciju. OBAVEZNO IZABERITE US (Sjedinjene Američke Države). Zašto? Razlog je veoma jednostavan: ako registrujete Spotify kao građanin SAD-a, nakon šest mjeseci besplatnog korištenja i dalje ćete moći koristiti neograničeno njihov besplatni servis, uz slušanje reklama, naravno. Ako se registrujete kao građanin iz Njemačke, Kanade ili Engleske, nakon pola godine korištenja besplatnog servisa, Spotify vas još više ograničava: imat ćete samo deset sati slušanja mjesečno! Dakle, još jednom, OBAVEZNO na Tunnelbearu izabrati US (pazite da oštri dio prekidača bude okrenut ka US, malo je teško vidjeti, boje interfejsa su veoma čudne). Nakon što izaberete US, lijevi prekidač klikom pomaknite na ON. Sačekajte dok se ekran ne zaplavi i dok ne vidite poruku da ste konektovani. Sada se nalazite na američkoj virtuelnoj mreži.

image

UVIJEK US!

3. Ako ste ZAISTA FINA OSOBA, nagradite autora ovog teksta tako što ćete se registrovati preko njegovog linka za referring http://spotify.extole.com/a/clk/Pgvc3. Na svakih pet osoba dobija se mjesec dana Premium članstva. Ukoliko ipak ne želite pomoći (a vidite koliki je on tekst napisao za vas!), idite na www.spotify.com (Tunnelbear mora biti upaljen), te tu skinite besplatni Spotify klijent. Instalirajte ga, a onda koristeći Facebook e-mail adresu i šifru (ne brinite, neće vam niko iz Spotify ekipe roviti po Facebooku), konektujte se na servis preko instaliranog Spotify klijenta. Spotify će se pokrenuti. Odobrite korištenje Spotify servisa na Facebooku ukoliko Vas Facebook bude pitao (Facebook tretira Spotify kao i bilo koju drugu aplikaciju). Ako je sve prošlo kako treba, odmah će vam se unutar Spotify klijenta pojaviti prijedlozi za slušanje muzike,a u gornjem desnom ćošku pojavit će se vaša Facebook profilna slika i ime i prezime.

4. Dok Spotify RADI (upaljen je), ugasite Tunnelbear. Spotify (srećom) ne provjerava geografske (IP) lokacije dok radi, tako da nema potrebe da trošite Tunnelbear promet dok slušate muziku. Ipak, svake dvije sedmice (otprilike) Spotify vrši provjeru lokacija i tada će se desiti da ćete upaliti Spotify i da će vas mjesto imena i prezimena i slike dočekati upitnik i neki broj, a da će vas Spotify obavijestiti da zemlja u kojoj se nalazite nije zemlja u kojoj ste se registrovali. To ćete riješiti tako što ćete u potpunosti ugasiti Spotify (desni klik na ikonicu, Quit Spotify), upaliti Tunnelbear, US lokacija, pa dugme na ON i kad se konektujete na američku mrežu, pokrenite Spotify. Ne dirajte ništa i pustite ga da on odradi svoje. Crvena traka upozorenja će nestati, a upitnik i broj će ponovo zamjeniti vaša Facebook slika i ime i prezime. I tako dokad želite!

Uživajte u Spotifyiju i legalnom slušanju muzike. Ukoliko ste baš toliko teški da vam smetaju i poluminutne reklame, mali softver BLOCKIFY omogućava da utišate reklame ili da ih zamjenite vlastitim mp3 fajlovima. Više informacija na http://tribe.nu/Blockify.html

(tekst originalno objavljen na blog portalu GHGL!, ja sam autor.)