Kad sam mladi kvazi programer bio jaaaaa…

… fiktivna firma se zvala Maximum Satan Entertainment. Po pjesmi Annihilatora.

U ludilu svog postojanja, zamislio sam Maximum Satan Ent. kao jednočlanu ekipu (sebe) koja će praviti parodiju na situaciju u Bosni i Hercegovini, ali u formatu video igara. Pošto sam imao nimalo znanja, ali je volja bila na nivou, trebao sam skontati kako da pravim video igre, ali da ne moram programirati. Rješenje je bio Game Maker, program koji je osmislio holandski profesor Mark Overmars koji je tada bio u nekoj ranoj fazi.

Prva igra zvala se AdiMan 202.

adiman

Po imenu možete pretpostaviti da je u pitanju klon Pac-Mana nastao iz potrebe da se zajebajem sa situacijom u kojoj se zadesio sarajevski Radio 202 2007. godine kada nam je RAK (Regulatorna Agencija za Komunikacije) ispisao kaznu od 10.000 KM zbog puštanja pjesama LET 3-ja i Frenkieja u popodnevnom programu. Glavni cilj AdiMana je tadašnji urednik Radija 202, Adi Sarajlić. Upravljali ste njime, skupljali poene i bježali od rakova. Mislim da je igra imala četiri nivoa i progresivno je postajala teža. Nisam baš radio na grafičkoj prezentaciji iste pošto sam koristio Paint, a nisam ni bio toliko vičan tome (niti me interesovalo da dobro izgleda). Više mi je bilo zanimljivo integrisati zvučne elemente – ima tu Frenkieja, LET 3-ja, jingleova sa 202jke…

t6umfb

Druga igra nastala je nekad 2011. godine i veze nemam šta joj je bio povod, ako je suditi po opisu igre – vezano je za Reisa i njegov centar na Kovačima. Fatwa Commando bila je kombinacija arkade, Sokobana, logičke slagalice. Gruba i poteška, poprilično iritirajuća jer kada izgubite život, nivo se resetuje. Mislim, nisam siguran, FC ima dvadeset nivoa. Srest ćete likove koje su inspirisali Hadžiomerović, Suljagić, Cerić, Dodik, Alispahić… generalno, moje su igre pune negativaca.

Obje igre su testirane na Windows sistemima. Nažalost, verzije za Mac i Linux ne postoje (nisam ja tada ni znao šta je Linux i Mac, a kamoli da radim u njima). Svaki .rar sadrži samo jedan .exe fajl koji pokreće igru. To je to.

Igre skinuti na http://sharan.itch.io

Treća igra? Pa imam neku ideju, ali iskreno rečeno, toliko sam zahrđao da bih morao opet učiti raditi ispočetka, a nešto kontam da bi mi bolje bilo da ako već pravim nešto, da napravim za mobilne platforme. A ko će još to učiti…