Igrao sam: UNREAL WORLD

Bilo je potrebno svega sat vremena (od čega sam najmanje pola sata proveo kreirajući svog lika) igranja UnReal Worlda da osjetim snažnu potrebu za slušanjem finskih metal bendova čija se muzika oslanja na teme prirode i izolacije od drugih ljudskih bića. Baš kao snažan vir, URW me uvukao u svoj svijet i nije mi dao da se iskobeljam tako lako. Bit ću iskren, ni sad se nisam uspio izvući jer svako malo upalim igru i odigram barem nekoliko dana i noći.

Enormous Elk je ime razvojnog tima iza kojeg stoji finski dvojac Sami Maaranen i Erkka Lehmus. Ovaj tim možda ne bi bio ni po čemu specifičan jer iza sebe imaju jednu indie igru… da je ne razvijaju uporno i sa ljubavlju od 1992. godine.

URW se prvi put pojavio 1992. Od tada se svake godine nadograđuje u dogovoru i u skladu sa očekivanjima male, ali vjerne publike. U pitanju je kultni naslov koji nije doživio ekspanziju publike ni kada je 2013. godine postao besplatan. Kad smo već kod besplatne verzije, ona je i dalje dostupna na oficijelnoj stranici projekta. Puna verzija. Nema začkoljica. Platiš donaciju razvojnom timu ako ti se sviđa ili kupiš igru na Steamu.

unrealworld1

URW je punokrvni, kompleksni roguelike naslov. Igra je smještena u Daleki Sjever, fiktivni svijet inspirisan željeznim dobom, običajima i mitologijom Finske u tom periodu. Pored engleskih, najčešće ćete nailaziti na finske izraze. Upravo ovaj izbor ere i specifičnost iste igru čine nevjerovatno unikatnom i drugačijom od sličnih igara. Tetura se na granici fantazije, ali je veoma jasno da je low fantasy na snazi. Divno ja za promjenu vidjeti nešto ovakvo u svijetu mnogobrojnih, ali generalno monotonih svjetova.

Igru započinjete kreirajući vlastitog lika. Kreiranje je kompleksno i od vas će iziskivati mnogo čitanja i analiza. Nemoguće je napraviti nadčovjeka, a sve ono u čemu niste dobri, učit ćete polagano. U međuvremenu kompenzirajte i nadajte se najboljem. Pored izbora lika (najvjerovatnije fotografije razvojnog tima i prijatelja), imenovanja i plemena, morat ćete izdvojiti vrijeme kako bi isčitali bogat skill tree. Na istom se nalazi nekoliko desetina skillova podijeljenih na četiri kategorije. Izbor plemena dodaje ili oduzima bonuse na određene sposobnosti, a setovi će vam biti potrebni u zavisnosti od načina na koji želite igrati URW.

URW zapravo nema finalni cilj igre, barem ne u svom osnovnom modu. Pored osnovnog moda, postoji mod treninga koji vas kroz zadatke interaktivno upoznaje sa mehanikama igre, ali i mod avanture gdje morate ispunjavati određene zadatke. U svakom slučaju, ne radi se o dosadnom roguelike naslovu koji od vas traži da poživite što duže možete. URW nagrađuje istraživanje i oretragu prostora, a teško kažnjava rizično ponašanje. Preživljavanje se u jednom trenutku počne činiti kao sasvim sporedni cilj jer igra natjera igrača da promjeni svoj fokus. Borbu je na samim počecima možda najbolje izbjegavati te je neki srednji put zapravo istraživanje, agrokultura i trampa sa lokalnim plemenima.

Ako je suditi po starim video klipovima i slikama iz igre, UnReal World se mehanički nije previše promjenio od svojih DOS korijena. Grafika je primitivna, animacije ne postoje te ako očekujete eksplozije i frcanje iskri, zaboravite. Ovaj naslov je očigledno usmjeren ka jednom posebnom soju igrača. Nakon kreiranja nasumičnog svijeta, mapom kročite uz pomoć strelica te kada naiđete na neki objekt, sa desne strane vam se ispisuju informacije u prozoru koji podsjeća na DOS konzolu. Koristeći jako mnogo tekstualnih komandi na koje se možete naviknuti neizmjerno lako (ili je do mene, ja sam poprilično ohrndan i volim ovakve igre), birate šta želite uraditi u kojem trenutku. Igra posjeduje nivo kompleksnosti na kojoj joj moderne igre preživljavanja mogu samo pozavidjeti.

unrealworld2

Više nije pitanje šta se može uraditi u URW-u već šta ne može. Cijepaj drva, loži vatru, kroji odjeću, pecaj ribu, prodaj meso, bori se sa vukovima, kreiraj skloništa, reži led, stvaraj gurmanske slastice. Pored milion i jedne stvari i situacije u kojoj ćete se naći, a koja je usko povezana sa temom preživljavanja i u stvarnom životu (možda čak i naučimo nešto iz svega ovoga), morate paziti i na različite egzistencijalne potrebe. Vašeg lika morit će glad i žeđ, bolest i hladnoća. Na različite načine ćete se morati nositi sa ovim odlikama.

UnReal World je specifičan po svojoj atmosferi. Nikad dosad mi se nije desilo da mi igra tako minimalne postavke zaokupi pažnju na ovakav način. Uzbuđenje izbija iz svakog trenutka. Ranjen sam, pratim trag soba po snijegu i nadam se nadolazećem proljeću. Posljednjim atomima snage bušim rupu u ledu i pecam, spašavajući se na jedvite jade od sigurne smrti. Sob je pobjegao. Izvodim ritual krvne žrtve gdje se zahvaljujem na hrani.

Igra je satkana od trenutaka preživljavanja. Ovi trenuci su nestalni, u dobrima se slavi obilje i sprema za teške momente. U lošima su nada i sreća sve što imaš. U pitanju je iznimno kompleksan roguelike RPG sa iznimnom, za ove vrste igara neviđenom atmosferom kojoj bi definitivno trebali oprostiti primitivan izgled. Predajte se Dalekom Sjeveru i dočekajte mnoga ljeta pod zubatim suncem Sjevera.

UnReal World sam igrao na Steamu. Zahvaljujem se razvojnoj kućni Enormous Elk na ustupljenom primjerku.

PODIJELI
TEGOVI

PODRŽI ME NA PATREONU!

Hvala ti!