Igrao sam: TYRANNY

tyrannylogo U umjetnosti je najteži zadatak izbrisati granice. Koliko god umjetnost imitirala život (ili obrnuto?), najčešće je nemoguće prikazati stvarnu osebujnost ljudskih karaktera i sve varijante njegovih lomova.

Prikazati zlo je poprilično kompleksan zadatak jer je teško uskladiti neizvjesnost, haotičnost i manijakalnu preciznost izvršavanja određenog nedjela. Igre su stari teren za prikaz lošeg, počevši od karikature ili određenog šablona, pa do kompleksnijih, višeslojnih prikaza.

Najnoviji RPG autora fantastičnog izometričnog naslova Pillars of Eternity zove se Tyranny i stavlja nas u ulogu jednog od pripadnika izvršne vlasti vladarice Kyros. Ako ste čitali Gospodara prstenova, Kyros je pandan Saurona – sveprisutna, ali nikad viđena okrutna vladarica svijeta. Nivoima, kako se zove svijet Tyrannyija, vladaju njene snage, a moć joj je uvećana Kyrosinim dekretima, sistemom apokalipsi kojima uništava različite regije. Vi kao namjesnik Kyros poslani ste u još neosvojenu regiju svijeta sa ciljem smirivanja dvije Kyrosine vojske koje su, uprkos borbi za isti cilj, međusobno zavađene; Scarlet Chorus su pankeri, zakonom nepovezana rulja anarhista koja raste pružajući zarobljenicima mogućnost da ostanu živi ako iskažu vjernost Chorusu, dok je Disfavored najlakše opisati kao nacionalistički raspoložene legionare koji vjeruju u red, rad i disciplinu. Svijet Tyrannyija smješten je u doba u kojem borba protiv dobra i zla više ne traje. Zlo je pobijedilo i suvereno vlada.

tyranny2

Vaš lik pripada kategoriji koju RPG sistemi definišu kao lawful evil – zli ste, ne prežete od oduzimanja života, ali djelujete u okviru zakonskih odredbi. Želite vladati, ali i služite sili iznad vaše. Međutim, Tyranny vam dopušta da kršite i ta pravila. Uistinu ste u mogućnosti iskušati probiti različite granice. Kreiranje lika podsjeća na ono viđeno u Pillarsima. Pored klasičnih stavki u kreiranju lika kakve su izgled, izbor klase, imena i raspored unutar bodovnog sistema, Tyranny omogućava da definišete svijet prije sebe u Conquest modu. Conquest mod nije obavezan, ali ne mogu, a da ga ne preporučim. U pitanju je interaktivna slikovnica koja vam objašnjava svijet prije vas i nudi da odredite šta je vaš lik uradio u prošlosti. Time mijenjate izgled svijeta, određene lokacije uništavate prije no što u igri stignete do njih, a likovi koji srećete ponašaju se prema vama po zaslugama. Davši mogućnost da stvorite pozadinsku priču vašeg lika, Tyranny čini svijet živim na način na koji RPG igre to obično ne rade.

Mehanika Tyrannyija podsjeća na stare CRPG naslove, a ukoliko ste igrali već spomenuti Pillars of Eternity, osjećat ćete se kao kod kuće. Dijalozi će vam omogućavati različite pristupe, dok će dodatne dijaloške opcije biti otključane kako vaš lik dobija iskustvo i nadograđuje stavke svog karaktera. Ukoliko budete radili na povećanju nivoa poznavanja kulture, običaja i historije (lore), moći ćete sagovornike impresionirati svojim znanjem i zadobiti poštovanje. Također, snaga i agilnost omogućit će vam da se snađete u određenim situacijama. Borba se odvija u real timeu, s tim što ćete u svakom trenutku imati priliku da pauzirate i naredite svojim likovima šta da rade. Zanimljiv dodatak u borbama su combo potezi, specifični potezi koje zajedno izvode dva lika i koji obično uzrokuju razorniju štetu. U Tyrannyiju broj članova vaše družine je balansiran – najveći broj članova je četiri, pa će kontrolisanje istih za vrijeme bitke biti lakši zadatak. Nekima bi novi sistem sastavljanja magija mogao biti trn u oku, ali meni se posebno svidio. Magije se sastoje od dijelova koje pronalazite razbacane po svijetu, a onda svojevoljno kombinirate. U skladu sa znanjem i karakteristikama vaših likova, u mogućnosti ste kreirati jače ili slabije magije različitog karaktera. Kombiniranje magija i pronalazak različitih elemenata dodatni je moto da istražujete svijet.

Grafički, došlo je do odmaka u odnosu na ranije CRPG naslove. I dalje se osjeti utjecaj Infinity enginea, ali su likovi sada puno ljepše animirani i modelirani u 3D-u koji, za divno čudo, savršeno prijanja u fantastični ručno crtani svijet Tyrannyija. Stil igre je uistinu poseban. Osjeti se magija, pa čak i tradicija, ali postoji nešto postapokaliptično u patnjom poharanim gradovima i kampovima, nešto što me donekle podsjetilo i na stare Fallout naslove, što je poseban plus. Muzika Tyrannyija je remek-djelo. Pedeset i sedam minuta originalnog soundtracka su nešto najveličanstvenije što sam čuo u video igrama u posljednje vrijeme. Onaj fini osjećaj, jeza koja me prožimala kada sam prvi put čuo temu Morrowinda, vratio se kada su trubački i gudački instrumenti najavili apokalipsu Tyrannyija u glavnoj temi. Muzika priča svoju priču i vrijedi je slušati čak i kada se bavite drugim stvarima kao što su pisanje recenzija. Pogađajte šta slušam dok pišem ove redove…

tyranny1

Ono što Tyranny izdvaja iz trenda revitalizacije CRPG žanra je zasnovanost igre na tradicionalnom pristupu, ali odbijanje robovanja istom. Priča ispričana u tri akta naprosto zarobi igrače i vješto ih uvuče u svijet koji se poput plastelina da oblikovati po pravilima i željama igrača. Činjenica je da je vaš lik u igri sa određenim zadatkom, ali kako ćete isti modificirati ili odbiti da ga ispunite, ostaje na vama. Možete slijepo pratiti pravila, možete ih prilagoditi vašim potrebama ili u potpunosti kršiti. Primat u Tyrannyiju ima izbor pojedinca. Svako može biti prevaren, svako može biti ubijen, otjeran ili zastrašen. Kada pružite ruku osobi koja tu ruku ne očekuje, otvaraju se nove opcije koje put ka kraju čine zanimljivim.

Pored izbora, odnosima između likova u igri posvećena je posebna pažnja. Sistem reputacije u igri gradira vas u odnosima sa vojskama, ali i sitnijim pobunjeničkim grupacijama kojima možete ukazati naklonost ili zube. Pored toga, aktovi nasilja ili milosti izazvat će lojalnost ili strah u članovima i članicama vaše družine, pa će se oni ponašati drugačije u različitim situacijama. Ono što je genijalno je činjenica da nijedna od strana medalje nije čvrsto definisana, pa će ponekad strah koji osjećaju ka vama biti isplativiji nego slijepa privrženost.

I dok je Pillars of Eternity bio vrijedan (neki će reći više, neki manje) pokušaj odavanja počasti Baldur's Gateu, Tyranny zna odakle dolazi, ali bira put u vlastitu budućnost. Nepotrebne tričarije koje cijene veterani su izbačene, sve je pojednostavljeno, ali ništa nije banalizirano. Time ću bez imalo sumnje Tyranny počastiti titulom najpristupačnijeg CRPG naslova za novajlije u kojem će uživati i svi ostali.

U dvadeset i pet sati, koliko će vam otprilike biti potrebno da prođete kroz tri akta kampanje koju ćete odmah po završetku imati želju zaigrati opet birajući drugačiji put, Tyranny je igra koja me začarala i natjerala da zaista navijam i prezirem. Rijetki su trenuci kada interaktivnost ide ruku pod ruku sa bazičnim ljudskim emocijama, a Tyranny to radi na odličan način. Molim Geralta iz Rivije da oslobodi tron za RPG šampiona ove godine.

Tyranny sam igrao na Steamu. Zahvaljujem se Triple Point PR na ustupljenom primjerku.