Igrao sam: TOXIKK

toxikk-logo-black
Kako su digitalne distribucije kakva je Steam uzele maha, nova vrsta prijetnje nadvila se nad igraćom industrijom. Uništava igre u potpunosti i iako je nepredvidiva, po nepisanom pravilu najčešće prvo stradaju igre čiji razvojni timovi nemaju efektivnu (čitaj: dobro plaćenu) PR kampanju.

Radi se, naravno, o nedostatku igraće zajednice.

TOXIKK blinka na mom radaru još otkako sam pročitao slogan “Frag Like It's 1999!”. Jasno je da se istim pokušava isprovocirati veoma specifična grupa igrača koja je igrala igre krajem devedesetih i početkom novog vijeka. Koncept arena shootera je u potpunosti izmijenjen evolucijom FPS žanra koja je nezaustavljivo donijela različite novitete u svijet igara. Precizno ciljanje, loadout sistemi, sistemi skrivanja, svi ti elementi nisu postojali u arena shooterima. Isti su FPS-ove učinili mnogo komplikovanijim, i u dosta slučajeva, dosadnijim igrama.

Nakon što su kroz Early Access period prošli sa izuzetno niskim brojem igrača, razvojni tim Reakktor odlučio se na nesvakidašnji potez, a to je objavljivanje takozvane Free Edition verzije Toxikka. Ova besplatna verzija igre je mehanički jednaka punoj verziji koja košta 15 eura, s tim što određenim elementima možete pristupiti tek kao vlasnik pune verzije. Ti elementi su pretraživač servera, glasanje za mape nakon završenog meča, određene mape i mijenjanje izgleda igrača. Ništa od ovih elemenata ne ometa vaše iskustvo igranja, već vam samo pomažu da iskusite TOXIKK u punom sjaju.

toxikk1

Jasno je da gorespomenuti slogan TOXIKKa služi kao referenca na klasike žanra kakvi su Quake III Arena i Unreal Tournament. Ipak, situacija na terenu nije tako jednostavna. TOXIKK slijedi određena pravila: na mapi se pojavljujete da jednostavnim pištoljem, kupite oklope i oružje sa poda i kada umrete, sve kreće ispočetka. Igra je brza, haotična i više ćete fulati pokušavajući izbjeći neprijateljsku vatru nego što ćete stajati mirno, ciljati i pucati sa namjerom pogotka u glavu. Igra sadrži i vozila, pa je veoma lako da vas podsjeti na Unreal Tournament 2004 koji i dan-danas ima zavidnu igraću zajednicu.UT2K4 se zapravo čini kao glavna inspiracija TOXIKKa po pitanju nekoliko različitih stvari, od oružja do načina kretanja kroz mape. Neke ideje su mutirale i kroz TOXIKK se prezentirale kao unikatne. Igra omogućava igračima da nakratko budu nevidljivi ili da se prave mrtvi, što otvara dodatne strateške mogućnosti prijeko potrebne u modovima kakav je CTF.

toxikk2

Idejno, TOXIKK ne donosi ništa novo. Sve je već viđeno. Ipak, trebamo uzeti u obzir da cilj postojanja TOXIKKA nije inovacija, već omaž. Pucaljke su futuristične, sa dualnim modovima paljbe. Svaka u starijim igračima izaziva deja vu. Vrste borbi i pravila nisu evoluirali, pa ćete se boriti u klasičnim deathmatch, capture the flag i objective mečevima, a modovima su samo promijenjena imena. U vizuelnom odjelu TOXIKK briljira – igra izgleda spektakularno, a futurizam je uklopljen u samu priču Toxikka koja je suštinski bespotrebna, ali sasvim pristojna. Međutim, upravo je sav sjaj mač sa dvije oštrice jer će na performanse nekih igrača utjecati negativno. Naime, veoma se teško skoncentrisati na dešavanja na ekranu kada iz svakog ugla blješti. Dizajn nivoa je puni pogodak iz prostog razloga što su otvoreno pođonjeni neki od klasika arena shootera. DEKK je zapravo Deck 16 iz UT-a, The Citadel veća verzija Facing Worlds mape… ali teško da na tom polju mogu uputiti zamjerke. Uvijek sam cijenio dobre i funkcionalne kopije.

TOXIKK sadrži određeni sistem bodovanja igrača kroz skill i experience bodove. Skill bodovi služe kako bi se igrači sličnih sposobnosti stavili u zajedničku grupu na serverima. Na početku je postojalo više podjela, od verzija 1.0.2 postoje samo dvije, na kategorije od 1-7 i od 7-12. Međutim, ukoliko ste dovoljno ludi, možete ugasiti priključenje na servere po sistemu skilla, ali se onda spremite da vas veterani rasture. Bodove iskustva igrači mogu skupljati kako bi otključali dodatne opcije za sređivanje likova, a ako niste na mreži i dalje možete napredovati u igri igrajući kampanju ili mečeve sa botovima.

Po svemu sudeći, TOXIKK je zabavna, brza i zanimljiva igra. Da je UT2K4 objavljen 2016. godine, izgledao bi ovako. Ništa vas ne košta da probate barem besplatnu verziju.

TOXIKK sam igrao na Steamu. Zahvaljujem se Reakktor Studios na ustupljenom primjerku.