Igrao sam: THIS IS THE POLICE

titplogo

Serijal The Wire je jedan od onih koje pratim sada već godinama. Jasno, serija je sa emitiranjem završila davnih dana, ali sam istu na preporuku svog druga i kolege Aleksandra odlučio pogledati. Rezultat je bila ljubav na prvu epizodu, pa sam odlučio da ne istrošim cijeli serijal odmah – kako epizode traju po sat vremena i prepune su sadržaja i dramskih obrata, sasvim je u redu da napravim pauzu između sezona od nekoliko mjeseci. The Wire je prvo djelo koji mi je palo na pamet kada sam zaigrao This Is The Police, igru bjeloruske kuće Weappy Studio. Politika, policija, kriminal, upleteni u zamršeno klupko, to su tri zajedničke stavke jednoj od mojih omiljenih serija i ovom naslovu.

Premisa je poprilično jednostavna. U igri preuzimate ulogu šefa policijskih snaga Jacka Boyda kojem je glas posudio Jon St. John, igračima najpoznatiji kao glas Duke Nukema. No Boyd i Nukem nemaju ama baš ništa zajedničko, da se razumijemo. Boyd se nedavno rastao od žene, pola godine ga dijeli od odlaska u penziju i svjestan je da mu je penzioni fond mizeran. Zato se naš lik odluči da unutar 180 dana zaradi 500000 dolara i tako osigura sebi bezbrižnu budućnost. Način na koji će doći do te količine novca – to ostaje na igraču. Tako barem tvrdi razvojni tim.

This Is The Police tvore dva dijela. Prvi je narativni u kojem Jack Boyd u stiliziranom stripovskom prikazu priča svoju priču i upoznaje nas sa junacima i propalicama Freeburga. Unutar stripa igrači će ponekad dobiti priliku da interaktivno odluče u kojem smjeru priča ide. Ovi trenuci se ne dešavaju često, pa se naracija u određenim dijelovima čini rastegnutom, na trenutke i dosadnjikavom, prvenstveno zahvaljujući količini teksta koju Jon St. John izgovara prečisto, presporo i prerazgovijetno.

titp1

Drugi dio igre je strategija organiziranja smjena i terenskog rada policijske stanice te politike i odnosa sa gradskom upravom i mafijom. Vrijeme se u igri mjeri u danima, a svaki dan na raspolaganju vam je druga smjena policajaca. Vaši policajci su ljudska bića sa vrlinama i manama; neki od njih su lijeni, drugi su radoholičari, treći alkoholičari. Umaraju se, lažu ili daju sve od sebe da obave svoj posao najbolje što mogu. U toku jednog dana susrest ćete se sa različitim slučajevima, od pokušaja pljačke do homofobnih napada nasred ulice. Vaše je da procijenite koliko su slučajevi zahtjevni i da pošaljete određeni broj policijskih snaga na neko mjesto. Kada policija krene na lice mjesta, jedno vrijeme je nedostupna, pa ćete morati paziti koliko policajaca šaljete gdje u kojem dijelu dana. Policajci na licu mjesta će zateći različite situacije; neke situacije će biti automatski razrješene (lažne uzbune) dok će druge od vas zahtijevati slanje pojačanja ili odgovaranje na pitanja o nastavku djelovanja policijskih snaga. Rezultati mogu biti odlični ili porazni – od hapšenja osumnjičenih do smrti civila i policijskih službenika.

Drugi aspekt policijskog djelovanja na terenu je rad inspektora. Inspektori će morati rješavati slučajeve slušajući izjave svjedoka i slažući slike sa lica mjesta. Nekada nećete dobiti sve slike odjednom, već ćete morati sačekati nekoliko dana da otkrijete nove pojedinosti. Isti metod će se koristiti pri otkrivanju članova i metoda rada bandi te prije samog hapšenja.

titp2

Odnosi sa gradskom upravom i mafijom uveliko će odrediti smjer igranja. Zahtjeve za poboljšanjima možete podnositi na sedmičnoj bazi gradskoj upravi koja će iste najčešće odbiti, a vas usloviti da ispunite norme koje se u određenim trenucima zaista kose sa zdravim razumom, pogotovo što This Is The Police, ma koliko god razvojni tim to negirao, donekle ima uporište u trenutnoj situaciji i stvarnom životu. U ranoj fazi igre rasistički ispadi i prijetnje da će ubiti sve crne pripadnike policije, vatrogasaca i hitne pomoći natjeraju gradsku upravu da vam uvjetuje da morate otpustiti sve crne uposlenike. Naravno, to sam odmah odbio, očekujući nagradu po isteku ultimatuma. Desilo se upravo suprotno – gradska uprava me kaznila zbog mog odbijanja da se povinujem rasistima! Problem ovih mehanika je što u potpunosti anuliraju moralni aspekt odlučivanja te posljedica ne slijedi uzrok, već je logički dijametralno suprotna – osim ako Freeburg ne egzistira u drugoj dimenziji gdje su svi pripadnici policijskih snaga uistinu zli.

Mafija će se veoma rano umiješati u igru sa svojim zahtjevima. Ukoliko ne odlučite postati korumpirani policajac pred samu penziju, ostat ćete bez glave brzo. Iako je jasno da cilj This Is The Police nije samo 500000 dolara unutar 180 dana, već priča koja se razvija iz vašeg stila igranja, pomalo umara činjenica da sam za vrijeme četiri partije svaki put bio bukvalno natjeran da postanem negativac. Igra pred vas ne izbacuje nasumična dešavanja već ima tačno utvrđeni put kretanja. Drugim riječima, This Is The Police u trenutnoj verziji navodno daje izbora igračima, ali rezultat je uvijek isti. Sličnu manu imaju i Telltaleove avanture koje igrača uvijek vode ka istom cilju bez obzira na izbore.

Igra je grafički veoma simpatična i lagana za gledati, a posebnu pohvalu od mene ima jedan od najboljih soundtrackova u posljednje vrijeme. Svaki dan, prije polaska na posao, igrači mogu na gramofon staviti 7” ploču sa pjesmom koja će svirati taj dan. Muzika odista čini čuda za ugođaj, a svoju kolekciju jazz ploča možete nadopunjavati kupujući dodatne ploče sa novcem koji zarađujete unutar same igre.

This Is The Police je definitivno inovativan i zarazan naslov kojem nažalost fali ono nešto. Fali mu više izbora, a pogotovo logičnog izbora i jasno definisanih odluka. Čekamo sandbox dodatak koji je razvojni tim obećao, a i moguće zakrpe koje će ispraviti probleme prisutne u sadašnjoj verziji igre. Zaista navijam za This Is The Police.