Igrao sam: SQUAD

squadlogo

Upozorenje: Ovo NIJE recenzija finalnog produkta. Ova igra se trenutno nudi u pre-alpha/alpha/beta/early access fazi i osvrt je baziran na osnovu verzije igre ponuđene na igranje u trenutku pisanja recenzije. Finalni produkt se može nikako ili drastično razlikovati od onoga predstavljenog u ovom tekstu.

Uvijek sam se pitao kako se osjećaju stručnjaci određenog polja koji sjednu za kompjuter i zaigraju igru čija je centralna tema njihov posao, a nosi titulu simulatora. Kako se osjeća menadžer koji igra Football Manager ili kamiondžija koji probava Euro Truck Simulator II, vozač formule koji igra F1 ili vojnik koji se šunja u trećem dijelu ARMA serijala? Vjerujem da svaki od ovih igrača ima trenutke koje u igri doživljava kao bliske realnom stanju stvari, ali i one kojima se smije bez obzira što većina igrača smatra da su realni.

Rat je posebno omiljena tematika mnogih simulatora. Dok jedne igre otvoreno priznaju da se sa temom ratovanja nisu susrele ni na putu osim što se zna da se tu nešto puca, druge idu i u apsolutnu krajnost nevjerovatne dosade pokušavajući emulirati satima duge zasjede i čekanja.

Ekipa okupljena pod imenom Offworld Industries autor je Squada, novog Steamovog Early Access naslova koji se smatra duhovnim nasljednikom Project Reality moda za Battlefield II. Za vrijeme testiranja, došao sam do zaključka da se realnošću i idejama Squad pozicionira negdje između arkadnih pucačina kakve su Battlefield i simulatora kakav je ARMA III.

Squad je klasična timska borba koja će u finalnoj verziji igre omogućiti borbe pedeset na pedeset igrača. Već sada u igri su dostupni serveri od sedamdeset igrača (35 na 35) iako je, ukoliko ste tek počeli igrati ovakvu vrstu igara, najbolje da počnete sa manjim serverima kako bi lakše usvojili osnovna znanja i minimizirali frustraciju.

Kao što sam naslov kaže, igra se bazira na timovima. Kada uđete na server, birate stranu, tim i ulogu. Ne morate biti dio tima, ali je i više nego preporučljivo, pogotovo u ozbiljnim partijama gdje igraju veterani. Kada si dio tima, lakše je pratiti i učiti. Uloge u timu se dodjeljuju na bazi ko prvi njemu djevojka, što će značiti da ako želite biti bilo šta drugo osim pješadijac sa automatskom puškom, trebate ući ranije u meč jer će uloge snajperista i medicinskog osoblja biti podijeljene od samog početka i najčešće iskusnijim igračima koji znaju šta rade.

squad2

Trening i čitanje podebelog uputstva koje je dostupno na forumu Squada su dvije prve stvari koje morate uraditi prije no što uđete na pravi server. Trening će vam pomoći da isprobate sva oružja, provjerite kontrole i kako se zapravo vojnik ponaša u određenim situacijama. Čitanje uputstva mi se odavno nije pokazalo kao korisniji potez. Na sedamdesetak stranica ispisano je sve što morate znati kako bi vam ulazak u svijet Squada bio lakši.

U igri su pored treninga dostupna dva moda. Advance-and-Secure mod je linearno zauzimanje lokacija odnosno odbrana lokacija od zauzimanja. Već viđen mod koji će vam po meču oduzeti od šezdeset do devedeset minuta u najviše slučajeva. Potrebno je jako mnogo preciznosti, strpljivosti i organizacije u pristupu prilikom napadanja i odbrane i većina servera pokreće upravo ovaj mod jer stvara odličan balans između borbe na daljinu i prsa o prsa na mapama. Drugi mod je Insurgency mod u kojem je jedan tim zadužen za uništavanje nasumično postavljenih resursa dok ih drugi tim treba braniti. Igra završava u trenutku ubijanja kompletnog tima ili uništavanja svih resursa.

HUD Squada je minimalan, a mape su ogromne. Igra teži kreiranju nepovoljnih situacija gdje se možete lako izgubiti te će kombinacija korištenja mape i kompasa na dnu ekrana biti jako važna ukoliko se želite snaći u prostoru. Iako su vozila planirana, još uvijek nisu implementirana u igru te ćete većinu vremena provesti trčeći, hodajući i puzajući. Minimalnost HUD-a je kompletni šok ako ste igrač koji je navikao da vas naslov obavijesti o tome šta ste postigli svojim pucanjem. Ovdje ćete morati dobro naćuliti uši i otvoriti oči jer vas igra (kao i stvarni život) neće obaviještavati da li vam se na nišanu nalazi saborac ili dušman. Pored toga, svako pucanje i eventualno ubijanje ili ranjavanje protivnika ni na koji način neće biti zabilježeno te je jedini način da provjerite da li je neprijatelj zaista mrtav odlazak na njegovu poziciju i traženje beživotnog tijela. Ovo stvara nevjerovatno napete situacije u kojima jedna pogreška ili kriva procjena vodi u propast.

Fizika oružja je jako dobra. Ne znači to da sam stručnjak za oružje koji zna kako se ista ponašaju u stvarnosti, ali znači da u igri funkcionišu dobro i ne kvare igrivost. Za svako će vam biti potrebno nekoliko partija usavršavanja, a onda ćete početi uživati. Squad nagrađuje strpljivost i poslušnost.

squad1

Iako je headset odnosno kombinacija mikrofona i slušalica navedena kao neobavezna, ja bih ipak rekao da ako ne volite razgovarati sa svojim suigračima i nemate potrebnu opremu, možda trebate sačekati sa nabavkom Squada. Igra posjeduje tri audio kanala za glas bazirana na Mumble VoIP sistemu. Svaki kanal ima radijski filter, a zvuk se odlično pozicionira u zavisnosti od vaše pozicije i izvora zvuka. Tri kanala su kanal za sve igrače, kanal za igrače u blizini i kanal za vaš tim. Jako puno ćete pričati, a vodiči timova će veoma često koristiti stvarnu vojnu terminologiju kakva je označavanje mapa i poentiranje ka idućem cilju (opet, uputstvo u ruke). Tipkanje na chatu koji je dostupan pokazalo se kao nepraktično rješenje u svakoj partiji u kojoj sam se obreo, pogotovo u krucijelnim momentima kada se ne zna ko pije,  a ko plaća. Timovi se organiziraju i oko jezika koji članovi govore, tako da ako govorite recimo njemački, postoje timovi koji striktno traže igrače koji govore njemački. U svakom slučaju, manite se stidljivosti i komunicirajte glasom jer je to razlika između živog i mrtvog vojnika u Squadu.

U sadašnjem stanju Squad je igriv, zabavan, ali i neoptimiziran. Reći koje mašine će patiti je bacanje kocke sa dvanaest strana. Donedavno su najveći problem imali vlasnici AMD mašina zbog buga unutar samog engina. Ova buba je zgnječena pretposljednjim krpljenjem te sad igra na AMD-u (moj slučaj) klizi bez problema. Cijena od 40 eura za early access igru je odista i više no sumanuta, ali Squad ima strašan potencijal i samo je pitanje dana šta ćemo na kraju dobiti.

Sad zasad vrijedi napomenuti da Offworld Industries odlično radi ono što je naumio, a to je kreiranje igre koja će biti odskočna daska za ljubitelje arkadnog pucanja ka ratnim simulacijama. I dok je ARMA III za moje potrebe i želje apsolutno neigrivo i dosadno iskustvo, Squad je zabavan, napet, a i realan baš koliko treba biti bez da me ubije i mentalno iscrpi. Drugim riječima, ovo nije ubica ARMA-e kako ga nazivaju neki igrači jer tome ni ne teži – Squad igra na kartu zanimljivosti i igrivosti bazirane na realizmu i timskoj komunikaciji i zasad je u samom vrhu ovog žanra.

Squad je dostupan na Steamu. Zahvaljujem se Offworld Industries na ustupljenom primjerku.