Igrao sam: SMITE

smitelogo

Dobro je početi sa osnovama, a teorija je osnova. MOBA naslovi su vrste akcijskih strategija kroz koje se najčešće provlači skoro pa ista formula. Dva sukobljena tima imaju zadatak da unište glavnu građevinu drugog tima. Svaki igrač vodi heroja, odnosno jaku jedinicu koju može dodatno tokom igre unaprijeđivati, a u pomoć vam pristižu i slabije, ali korisne AI jedinice koje se kreću po tačno određenim putevima. Od baze do baze vode najčešće tri puta koji se nazivaju gornjim, srednjim i donjim, a između njih su manje prohodni tereni u kojima se kriju AI neprijatelji koje vaš tim može ubijati zbog iskustva, bogatstva i lakšeg savladavanja protivnika.

Na tim principima bazirani su najpopularnije naslovi žanra: Dota 2, Heroes of The Storm, League of Legends. Free-to-play naslov Smite kuće Hi-Rez Studios baziran je na istim temeljima, ali sa nekoliko jakih prednosti koje ga izdvajaju iz MOBA lonca.

Za sami početak, tema Smitea je osvježavajuća i zanimljiva. Vaši heroji u ovoj igri su bogovi iz mitologija. Susrest ćete božanstva iz majanske, hindu, rimske, grčke, egipatske, kineske i nordijske mitologije. Svaki bog spada u jednu od pet klasa koje na određene načine definišu vašu ulogu u timu. Sama činjenica da vodite stilizirane produkte ljudskog uma i stvaranja je zanimljiva, a dodatno očarava vrhunska vizuelna prezentacije i koncept svakog boga. Vodit ćete nevjerovatne kreature, od lebdeće djevojčice koja umjesto nogu ima vučje glave na vratovima zmije pa do skakutave, hiperaktivne i agresivne vjeverice (hrčka? zamorca?). Igra na zanimljiv način pokazuje u šta su sve vjerovale civilizacije širom svijeta. U igri trenutno postoji sedamdeset bogova sa kojima možete igrati. Količina različitosti i drugačijih pristupa samim partijama ovaj broj čini još grandioznijim jer nijedno igranje sa različitim likovima neće biti isto.

smite1

Kada tek pokrenete Smite, morat ćete brzo i jednostavno napraviti korisnički račun, a onda odigrati i tutorial koji će vas upoznati sa osnovama igre. Tutorial borbe su uvezane i bazirane na video klipovima koji u manje od pola minute objašnjavaju sve što trebate znati kako bi započeli igru.

Kada zaigrate po prvi put, primijetit ćete glavnu razliku između Smitea i ostalih MOBA naslova, razliku koja po mom neskromnom mišljenju Smite čini fantastičnim.

Za razliku od ostalih (vodećih) MOBA naslova koji koriste izometričnu kameru, kamera u Smiteu postavljena je iza likova koje vodite, efektivno kreirajući akcijsku MOBA-u iz trećeg lica. No promjena kamere nije samo vizuelno zanimljiv detalj, već se tako mijenja i sama mehanika igre. Dok drugi MOBA naslovi veoma često sadrže mnogo klikanja zalud, u Smiteu je skoro svaki napad skillshot što znači da ako ne ciljate, nećete ni pogoditi. To otvara pitanja taktike samog napada, ali i povlačenja ukoliko napad ne uspije. Pokretljivost likova pomoću WASD komandi omogućava svakom igraču da uspješno izbjegne većinu napada. Smite je u MOBA žanr donio novinu koja potpuno mijenja način na koji igramo – napad s leđa. Ranjivost i faktor iznenađenja čine borbu u Smiteu mnogo zanimljivijom u odnosu na druge naslove.

Svi koji igraju MOBA naslove znaju da partije znaju potrajati od 25 minuta pa naviše. Sasvim je u redu zadesiti se ponekad u mečevima koji se otegnu na sat vremena, ali kako većina nas nema sat na raspolaganju za vrijeme svake igraće sesije, pohvalno je što Smite donosi nekoliko modova koji će vam pomoći da odaberete odgovarajući meč za odgovarajuću priliku. Conquest mod je klasični 5-na-5-na-3-puta mod, potpuno Smite iskustvo kakvo se može vidjeti i u drugim naslovima. Joust se može opisati kao pojednostavljeni Conquest – samo jedan put i timovi od po tri igrača omogućavaju brzu zabavu. Ligaška verzija Jousta omogućava igranje i 1-na-1. Assault je mod iznenađenja u kojem igra bira nasumičnog boga za vas. Lika možete mijenjati za nekog drugog sa igračima u vašem timu ili za određenu količinu deviza koje zarađujete igranjem za drugog nasumično izabranog lika. U Assaultu imate jedan put, nemate nezavisne jungle teritorije u kojima možete napadati likove za iskustvo, dodatak na snagu i brzinu te odmah na samom početku morate potrošiti sav novac na unaprijeđenja likova jer to ne možete uraditi kasnije. Siege je mod za dva tima od po četiri igrača koji imaju isti zadatak kao i u ostalim modovima, s tim što izvršavajući određene zadatke u partiji (ubijanje kompjuterski vođenih likova, ubijanje likova drugih igrača i čišćenje kampova u džunglama) osvajate bodove koji na vašu stranu u igri stavljaju Siege Juggarnauta, jakog kompjuterski kontrolisanog lika koji vam pomaže u ostvarivanju pobjede. Posljednji trenutno dostupni mod je Arena. Arena je brzo iskustvo u kojem timovi startaju za 100 poena. Cilj je ubijati protivničke vojnike i likove i smanjiti poene drugog tima na nulu. Arena mečevi se odvijaju u kružnoj areni i nisu koncentrisani na uništavanje struktura te bi se Arena veoma lako mogla opisati kao MOBA deathmatch.

smite3

Iako je u partijama Smitea potrebno uložiti puno više truda u samu borbu jer sjedenje na lijevom dugmetu vas ne vodi nigdje, ipak je Smite prijateljski nastrojen ka novim igračima. Auto-level i auto-buy opcije omogućavaju onima koji ne znaju, nemaju želje ili volje da se bave sa unaprijeđivanjem specijalnih napada i kupovinom dodataka za likove da se posvete isključivo akciji, a igra sama kupuje preporučenu opremu za vas. Ovaj sistem je sasvim dobar ukoliko volite odigrati partiju ili dvije tu i tamo i ne želite se zamarati sa milion i jednom opcijom. Oni koji s druge strane vole da pametno otključavaju i analiziraju opremu u koju ulažu zlato imat će priliku to uraditi. Oba sistema funkcionišu, a prijelazni sistem sa automatike na manuelno unaprijeđivanje je prodavnica preporučene opreme, odnosno izdvojeni predmeti koji vašem liku pomažu.

Ukoliko ste jedna od osoba koje su se naježile na riječi free-to-play, shvatam vas. Nevjerovatno mnogo puta susreli smo se sa igrama koje su sve, samo ne besplatne ukoliko želite napredovati. Na svu sreću, to nije slučaj sa Smiteom. Igra zadržava već oprobani sistem rotacije, svake sedmice možete igrati sa pet novih otključanih likova, a samim igranjem i skupljanjem poena možete otključati sve likove. Za to će vam trebati jako mnogo vremena, ali ako imate živce, a nemate novac, to je način da uspijete. Igra posjeduje dvije devize – favor i gems. Božju milost možete koristiti za otključavanje ili iznajmljivanje bogova i dijela dodatnog sadržaja kakav su novi glasovi ili određeni skinovi, a dragulji su premium deviza igre. Nekoliko ih dobijete igranjem, ali većinu ćete morati kupiti stvarnim novcem. Draguljima možete kupovati sve – skinove, nove glasove, ikone, likove. Draguljima plaćate i učešće u sezonama Smitea gdje se možete kladiti na profesionalne timove, a ukoliko vaš izbor pobjedi, dobijate dodatne nagrade.

smite2

Nemoguće je ne spomenuti ponudu koju Hi-Rez Studios nudi igračima. Za samo (a kad napišem samo, mislim SAMO) 29,99 dolara/23 eura možete kupiti Ultimate God Pack. Ovaj paket otključava sve postojeće bogove, a dobijate besplatno i sve buduće likove kako budu objavljivani. Ukoliko ste iskoristili bilo koju od deviza da kupite likove ranije, ta vam se količina milosti/dragulja refundira kako bi je mogli uložiti u kozmetičke sitnice. Ultimate God Pack je bez premca najbolja moguća ponuda u svijetu MOBA-e – poređenja radi, Blizzardov Heroes of The Storm nudi heroje u cjenovnom rangu od 3,99 do 9,99 dolara PO HEROJU. Mislim da sad možete shvatiti koliko je ponuda u Smiteu zapravo dobra.

Najnegativniji aspekt Smitea koji mogu spomenuti su ljudi. Iako se u svom igraćem iskustvu nisam susretao sa klasičnim chat iživljavanjem, mnogo je iritantno kada ne možete natjerati članove svog tima da igraju timski ili kada neko od članova odluči napustiti igru usred meča. Možda je malo i nepošteno vezati ovu osobinu direktno za Smite jer je to slučaj i u velikom broju drugih igara koje baziraju svoju mehaniku na timskom radu. Ipak, ova negativna strana se anulira kada prijeđete trideseti nivo i počnete igrati rangirane mečeve ili ukoliko imate još prijatelja koji igraju.

Igravši više različitih MOBA naslova, mogu komotno reći da mi je Smite uz nedavno ugašeni Dead Island: Epidemic najbolje MOBA iskustvo dosad. Zanimljivi likovi, fantastična kozmetika, različiti modovi, adrenalinom napucane borbe, lagano učenje i mogućnosti, Smite je free-to-play MOBA koju ne bih žalio ni platiti.

Smite sam igrao na Steamu. Zahvaljujem se kući Hi-Rez Studios na ustupljenom Ultimate God Pack primjerku.