Igrao sam: DAY OF INFAMY

dayyofinfamy-logo

Multiplayer FPS naslovi donekle kroče istim stazama evolucije kao filmovi zombi tematike. U početku bijahu spori i jednostavni, a danas uzrokuju adrenalinske šokove svojom dinamičnošću. U doba Overwatcha i ko zna kojeg nastavka Call of Dutyija u kojem ste više robot nego čovjek, teško je zamisliti da su neki od najpopularnijih multiplayer igara bili oni jednostavni FPS-ovi bazirani na temi Drugog svjetskog rata.

New World Interactive uvidio je potrebu da se Drugi svjetski rat uskrsne na digitalnom polju te je kreirao Day of Infamy. Igra koja imenom blatantno podsjeća na Valveovu legendarnu Day of Defeat započela je svoj život kao mod za NWI igru Insurgency, a onda je zaživjela kao odvojen naslov.

Igrači mogu izabrati jednu od tri vojske – Amerikanci, Englezi i Njemci bave se za prevlast na različitim evropskim frontovima. Trenutno dostupnih šest mapa je odlično dizajnirano, a da li ćete zakukati kako su neke od mapa nebalansirane, zavisi isključivo od vašeg pogleda na stvari. Recimo, mapa Dog Red američku vojsku stavlja na plažu Omaha gdje morate napredovati uz plažu prema njemačkim rovovima i natjerati vojsku Trećeg rajha na povlačenje. Napredovanje je izuzetno teško jer ste pod konstantnom artiljerijom i snajperskom vatrom. Određeni igrači tu situaciju smatraju nepravednom, a ja realnom.

dayyofinfamy1

Svaka vojska na raspolaganju ima sedam klasa. Baš kao i u igri Insurgency, svaka klasa mora obavljati svoj dio posla u timskom radu. Oficiri su veoma važni jer mogu pozvati napad iz vazduha, organiziraju trupe i raspoređuju vojsku. Osoba koja ne zna raditi ovaj dio posla odvest će cijeli tim u brzu smrt. Klase su brojno ograničene kako bi igra bila balansirana.

Tri su osnovna moda igre. Single player mod je igranje sa botovima koje donekle predstavlja zamjenu za nedostatak uputstva. Igranje sa AI protivnicima i saborcima treba se praktikovati samo u prvom satu igranja ukoliko ste potpuni početnik ili ako imate problema sa konekcijom. Igrajući single player možete naučiti mapu i vježbati ciljanje, ali je igra apsolutno lišena uzbuđenja kojim se fiksate igrajući multiplayer.

Drugi mod je kooperativni mod u kojem se igrači od krvi i mesa sukobljavaju sa AI neprijateljskom stranom. Ova vrsta igre donosi mnogo veća uzbuđenja jer se ljudski faktor miješa u računicu, a i protivnici se doimaju mnogo nemilosrdniji, pa će se svaka greška skupo naplatiti. Posljednji mod je multiplayer mod u kojem se sukobljava do 32 igrača na serveru u borbama šesnaest na šesnaest.

Modovi su bazirani na osvajanju lokaliteta / dominaciji, dobro poznatoj vrsti mečeva svima koji igraju ovakve igre. Mapa je podijeljena na punktove koji se moraju osvojiti, a kada se osvoji jedan, dobijate priliku da osvajate dalje. Timovi imaju određen broj respawna, pa ćete ukoliko poginete morati sačekati da vaš tim osvoji novi poen da se vratite u igru. Time se simulira sistem pojačanja, a igra može završiti i prije isteka vremena ili osvajanja poena – ukoliko vaš cijeli tim bude eliminisan.

dayyofinfamy

Day of Infamy je bazirana na Source engineu, što znači da je grafička prezentacije igre poprilično dobra, ali i blagonaklona ka onima sa lošijim igraćim mašinama. Na polju zvuka igra ipak briljira. Iako se dosta pušaka zvučno ne razlikuju, ipak su detonacije, pucnjevi i vrištanja igrača dovoljno dobra da stvore atmosferu haosa koji vlada na frontu. Korištenje slušalica je definitivno preporučljivo. Iako se teži realizmu, Day of Infamy sad zasad čvrsto stoji na zlatnoj sredini između arkade i simulacije.

Igra je trenutno u Early Access fazi, ali je veoma stabilna i tek ponekad se dešavaju greške tipa zapinjanje igrača na mapama ili u uskim prostorima. Jasno, poprilično je iritantno kada postanete žrtva buga, ali teško da se igru može nazvati nestabilnom ili loše optimiziranom.

Osnovna premisa Day of Infamy je i prednost i boljka. U pitanju je najobičnija multiplayer pucačina, kakvu smo i ranije imali priliku vidjeti. Igra ne donosi ama baš ništa novo, ali je strašno zabavna, igrali jednu rundu ili nekoliko sati zaredom. Igrivost prije originalnosti ili da li ćete za već prežvakano željeti izdvojiti 18 eura, to je već do vas.

Day of Infamy sam igrao na Steamu. Zahvaljujem se Evolve PR na ustupljenom primjerku.