Igrao sam: 60 Seconds!

60seconds_promo

Preživljavanje je opak zanat koji od osobe koja preživljava traži spremnost na donošenje teških odluka i duranja sa posljedicama koje su direktni i/ili indirektni rezultati odlučenog. Teške odluke se najčešće vežu za krizne situacije, a poznaje li iko veću krizu od nuklearne? Iskarikirani lik prosječnog oca i supruga Teda sigurno ne…

60 Seconds! je igra nezavisnog poljskog tima Robot Gentleman Studios u kojoj imate jednostavan zadatak. U šezdeset sekundi se morate spremiti za nadolazeću nuklearnu apokalipsu i preživjeti u skloništu.

Igra se sastoji od dva dijela. Prvi dio je arkadni, štoperica kreće raditi, a vi imate šezdeset sekundi da u nasumično generisanoj kući pronađete članove svoje porodice (suprugu i dvoje djece) te hranu, vodu i dodatne predmete koji će vam pomoći u misiji preživljavanja. Kontrole su namjerno podešene na nespretno, a dodatne probleme stvaraju i predmeti razbacani po kući od koje udarate dok se gegate i koji vas usporavaju. Tu nije kraj – da bi zadatak bio još teži, svako malo morate trčati do ulaza u sklonište da istovarite ono što ste skupili.

60seconds2

Kada nuklearna eksplozija odjekne svijetom vidno inspirisanim pedesetim godinama i znanstvenom fantastikom počinje drugi dio igre u kojem morate spasiti sebe i članove svoje porodice od smrti. Menadžerski ćete morati raspoređivati hranu i vodu, ubijati dosadu, izbjegavati ludilo, slati ekspedicije u pronalazk novih predmeta i donositi moralno sumnjive odluke. Vaši neprijatelji nisu samo izolacija i radijacija, već i dosada, mutantski žohari i razbojnici koji kradu i otimaju. O svom stanju u igri i mogućnostima preživljavanja bit ćete upoznati putem fiktivnog dnevnika koji vodite i koji vam iz dana u dan izlaže situaciju u skloništu i tjera da birate kako ćete provesti sutrašnji dan.

Igra posjeduje tri različita moda kao i poprilično nepotrebno igraće uputstvo. Igraći modovi su sa druge strane varijacija jedne te iste teme – prvi omogućava samo skupljanje predmeta, ali ne i preživljavanje. Drugi omogućava skupljanje i preživljavanje, dok treći uveliko igra na račun vaše karme i omogućava preživljavanje sa nasumično izabranim predmetima. Igrajući sam zaključio da mi se najviše sviđa Apocalypse mod koji predstavlja puno iskustvo skupljanja predmeta i preživljavanja.

60seconds

Zanimljiva grafička prezentacija likova i (veoma često) njihovih nesretnih sudbina su jaka strana igre koja upotpunjuje doživljaj uz pisanu riječ punu referenci na druge materijale sa sličnom tematikom što u jednu ruku daje zanimljiv osjećaj da je 60 Seconds! u istom univerzumu kao i, između ostalih, Fallout serijal. S druge strane, pisana riječ bi definitivno mogla biti mnogo raznovrsnija jer nakon četrdeset dana provedenih u skloništu, dešavanja i način opisa istih se počinje ponavljati. Ono što je meni poprilično zasmetalo u ovom naslovu je količina (ne)sreće koja veoma često zna odrediti tok igre bez obzira na vašu (ne)spretnost u skupljanju predmeta u posljednjih šezdeset sekundi života iznad tla. Igra će vam tako, ponekad sasvim nepravedno, oduzeti sve što imate iznenada i bezobrazno nasumičnih nizom loših dešavanja, a to bez pogreške vodi u frustraciju.

60 Seconds! nije igra kreirana sa pretenzijama da postane kultni ili naslov dugog vijeka trajanja, ali ono što pruža igračima koji se odluče da je zaigraju je jednostavno, kratko i zabavno indie iskustvo kojem se mogu vratiti svako malo i uživati u istom bez opterećenja. Mutant mini-igre i jednostavnog menadžmenta doduše pati od nedostatka raznovrsnijeg sadržaja, ali je tim najavio besplatan DLC koji će proširiti svijet novim predmetima, neprijateljima i opcijama.

60 Seconds! je dostupan na Steamu. Zahvaljujem se Robot Gentleman Studiosu na ustupljenom primjerku.