Fender Blender #2: Peppa Pig, moj prvi model

pepa krug render

Kćerka posjeduje armiju figurica iz serijala Peppa Pig. Počeli smo ga gledati sasvim slučajno na Youtubeu i naprosto smo se svo troje (mama, Lili i ja) zaljubili u Peppu. Odličan crtani koji na veoma pametan i suptilan način djeci govori da budu dobra, ali i da ne vjeruju u potpunosti svemu što odrasli kažu, već da istraže za sebe jer odrasli imaju običaj da pametuju kad ne treba. 🙂

Počeh blendovati pomalo i sjedim prekjučer i prevrćem po ruci jednu od figurica Peppe. Kako mi je sad mozak naštelovan na Blender, automatski posmatram sve oko sebe kao kombinaciju poligona, meshova, žica, geometrijskih oblika. Peppa mi se učinila kao dovoljno lagan zadatak, pa sam se upitao: “Da li mogu modelirati plastičnu igračku bez pomoći uputstva?”

Ispalo je da mogu, ali mi je trebalo više od deset sati da od prvog paljenja dođem do šteljenja kamere za rendanje Peppe. Ovaj model bi iole iskusniji modeler završio za manje od dva sata, što apsolutno nikome ne smije biti razlog da se odustane. Vještina se stiče radom. Malo sam se preznojavao, malo više bivao frustriran površnim znanjem, ali finalni osmijeh vrijedi svake sekunde rendanja.

U nastavku se nalazi nekoliko sličica nastalih za vrijeme samog procesa stvaranja. Posljednja mi je najzanimljivija iz prostog razloga što se na istoj vide dvije glave – ona koju sam počeo modelirati i ona koja je na kraju postala finalna, a koja je nastala nakon što sam poslušao nekoliko savjeta, malo guglao i upotrijebio neke određene cake. Zaista su pomaci značajni ukoliko ljudi žele raditi i imaju volju za napredak.

Uskoro počinjem raditi na novom modelu (ove sve prijašnje imam spašene, pa ću im se tu i tamo vraćati kako znanje bude raslo) gdje ću vježbati simetriju. Postavim kad bude gotovo.

rukica.blend

peppa1.blend

peppa2.blend
peppa3.blend

PODIJELI
TEGOVI

PODRŽI ME NA PATREONU!

Hvala ti!