eM Client – superzvijezda mail klijenata

Moje najranije sjećanje na mail klijente seže u kasne devedesete kada je na kompjuteru koji je koristio moj daidža bio instaliran Microsoft Outlook. Pošto se kompjuter koristio za poslovne stvari, ja sam uvijek Outlook povezivao sa zrelošću, poslom i stvarima koje mi nisu jasne. Iako sam prvu e-mail adresu kreirao 2000. godine na Yahoo servisu, nisam znao konfigurisati e-mail klijent niti mi je isti bio potreban.

Zaista, korištenje mail klijenata nije nešto što vam je potrebno ukoliko posjedujete jednu ili dvije adrese. No ako ih ima više, bile one za stalne ili privremene projekte, sigurno ćete razmisliti o najboljem načinu da budete blagovremeno obavješteni o pristiglim mailovima bez potrebe da se ulogujete u svaki račun.

Prije nego sam počeo koristiti eM Client, pisao sam o Mailbirdu, a o tog trenutka prošlo je više od šest godina, što je u tehnološkom smislu cijela jedna vječnost. Na PC-ju sam u međuvremenu koristio Thunderbird (na poslu) i Mailspring (na laptopu sa Linux OS-om). Otkrivši eM Client, zaključio sam da više nema potrebe da lutam.

eM Client je češki proizvod dostupan u besplatnoj i plaćenoj (Pro) varijanti. Besplatna i Pro varijanta se suštinski zapravo razlikuju samo u broju e-mail računa koje možete povezati. Besplatna verzija eM Clienta nudi povezivanje dva računa, dok Pro verzija nudi povezivanje neograničeng broja računa, kao i dodatne pogodnosti koje vam i ne znače toliko mnogo, kao što su podrška za Pro korisnike i dozvola za korištenje eM Clienta u poslovne svrhe.

Nakon višemjesečnog korištenja eM Clienta, došao sam do zaključka da je ovaj softver kombinacija nekoliko različitih elemenata dvije ptice, Mailbirda i Thunderbirda. Dobra stvar je u tome što su svi ti elementi dobri.

Dodavanje novih mail naloga je iznimno jednostavno. eM Client omogućava automatsko povezivanje sa najpoznatijim serverskim rješenjima – ako koristite Gmail, Hotmail ili Yahoo, sve što trebate uraditi je ukucati samo svoje pristupne podatke. Ako imate poseban mail server (kakvi su recimo poslovni serveri), u većini slučajeva ponovo ćete trebati samo pristupne podatke jer se u većini slučajeva radi o standardnoj mrežnoj infrastrukturi. Uistinu rijetko ćete morati ručno podešavati naloge. Dopušten je i automatski unos postavki ranijih mail klijenata kakvi su Thunderbird i Outlook.

Sam izgled e-mail prozora bit će prepoznatljiv onima koji su se ranije susretali sa poznatijim mail klijentima. Prozore možete konfigurisati tako da vam je spisak mailova sa lijeve, a prozor za pregledanje sa desne strane (Outlook postavka), kao i da budu jedan ispod drugog (Thunderbird postavka). Mailove možete otvoriti i u drugom prozoru. Dizajn je jednostavan, boje možete promijeniti na postavkama iako vrijedi naznačiti da određene teme prave problem. Primjera radi, kada koristite tamnosivu temu, ipak samo tijelo e-maila ostaje bijele boje kako je naznačeno u originalnom e-mail nalogu.

Klasična Outlook postavka ili…

Pored mail prozora, tu su rješenja za XMPP chat servise kakav je onaj Googleov unutar Gmaila, kalendar i zadaci. Iznimno mi se svidio prozor za kalendar koji se automatski sinhronizira sa kalendarom vašeg maila. Jednostavan je, minimalnog dizajna, te je unos podataka uistinu zadovoljstvo. Istog je dizajna i prozor za zadatke koji vam omogućava unos liste zadataka.

… postavka za one koji stižu sa Thunderbirda

eM Client je brz i stabilan softver koji nije pravio probleme na jačim, kao ni na slabijim konfiguracijama. Ja sam ga testirao na Windows 10 sistemu u obje varijante, sa različitim brojem e-mail naloga i svaki put je poslušno obavljao svoj posao. Na internetu nisam pronašao žalbe korisnika na MAC verziju programa, pa je za pretpostaviti da je jednako stabilna.

Nažalost, ni eM Client nije bez svojih mana, ali je donekle sreća da se iste ne odnose na sam kvalitet softvera, već na odluke razvojnog tima.

Prva je ta što eM Client nije dostupan na Linuxu. Apsolutno razumijem zašto Linux nije podržan – razlog je, naravno, finansijska isplativost. Kad smo već kod finansijske isplativosti, eM Client ima uistinu pogrešan biznis model ukoliko koristite više različitih kompjutera – kupovinom jedne licence možete eM Client koristiti samo na jednoj mašini, što znači da ćete za više mašina morati kupiti više licenci. Naravno, odobren je količinski popust, ali ovakav rezon nije baš najbolje rješenje jer danas rijetko ko koristi samo jednu spravu.

Pregledan i jednostavan kalendar. Kada vam treba, tek onda skontate koliko je ovo važno.

Cijena od 50 KM za licencu nije toliko problematična ako se zaista napravi dobra usporedba sa konkurentskim softverskim rješenjima. Istini za volju, Thunderbird je besplatan, ali tu se i trebamo sjetiti one kol'ko para, tol'ko muz'ke. Thunderbird je i poprilično robustan, spor i zahtijeva čačkanje da bi ga u potpunosti prilagodili svojim potrebama, a neke od njegovih funkcija su zastarjele. Postoji i cijeli niz rješenja kakva su Mailbird i Outlook, a koja zahtijevaju mjesečnu naknadu ili su licence skuplje. eM Client jeste superzvijezda među mail klijentima koja obavlja sve ono što jedan ovakav softver treba obavljati, i to besprijekorno. Ipak, ostaje žal zbog činjenice da će izdavač od vas tražiti da kupite više licenci ukoliko koristite više kompjutera.