#BHEXIT

pustiti Edu prije čitanja

Danas mi je u familijarnu knjižicu upisan jedan poraz. Sanacija poraza zahtjevala je od mene reaktivaciju Facebooka kako bih mogao pronaći jedan datum koji mi je bio važan za žalbeni proces. Pojavivši se na Facebooku, osvanuše vijesti. Popis je finaliziran objavljivanjem rezultata.

Krajem 2012. godine sam se onako, dječije naivno, ponadao da u ovoj zemlji ima barem donekle politički pismenog i inteligentnog soja.

2013. godine smijao sam se popisnoj nenormalnosti kada su mi dijete koji nije progovorilo pitali kojim jezikom govori.

2016. godine zaključio sam da je Danteova ostavite svu nadu, vi koji ulazite više manje neprikladna. Da je Dante živ danas u BiH, trebala bi biti preformulisana u ostavite svu nadu, vi koji ste ostali u Bosni i Hercegovini.

Na socijalnim mrežama i portalima koji su, htjeli mi to priznati ili ne, realno stanje duha i bića bosanskog čovjeka što se lomi pod težinom bisaga krcatih dogmama i ratnim traumama u ovom trenutku lansiraju se nimalo očaravajuće misli politički nepismenih ovaca kojih je u ovoj državi, kako nam statistike kažu, više od 95%. Manimo se floskula tipa ovdje niko ne implicira da su svi Bošnjaci, Srbi i Hrvati politički nepismene ovce. Ovdje je jasno ko dan da je 95% države na popisu stanovništva koji je ništa više no apsolutni cirkus odlučili da bude dio sistema koji je dokazano neefikasan, troškali, baziran na najcrnjem periodu moderne historije Bosne i Hercegovine.

U dvije sedmice kada ste odlučili biti dio svojih torova zarad straha ili neznanja dali ste svoj glas sistemu koji već dvadeset i kusur godina revnosno, sa posvećenošću siluje sve građane BiH, ruši mostove, zavađa narode, imenuje ulice fašističkim imenima, falsifikuje historiju, brani osnovna ljudska prava, oslobađa ubice i lopove vrijedne milijarde, a zatvara klinca zbog grama vutre. Čestitam, dali ste glas i snagu sistemu koji vrednuje osobe na osnovu imena i pozicioniranja u vjerskom objektu, poznanstava i debljine koverte.

Ne znam koji je od mojih omiljenih komičara rekao da ne vjeruje u teorije zavjere, ali da je najlakše povaliti ljude upakovavši najgore u teoriju zavjere tako da ispadne nemoguća. Samim tim, vjerujem da je zavjera da se ovakvi rezultati napakuju i objave u izbornoj godini. Sad će PR mašine pune revnosnih omladinaca da brane svoju viziju Bosne i Hercegovine i da nam uglas kažu za koga trebamo dati svoj glas. Interno, fašizam. Eksterno, mi imamo džamiju, dvije crkve i sinagogu u petsto metara. Što redove istih ispunjava najgori šljam, to je sasvim druga stvar.

Idemo vani, ljudi. Dok smo još mladi. #BHEXIT* – treba se sistematski iseliti iz ovog govneta i započeti život negdje gdje se cijene ljudi.

* Da ne budem bezobrazan i lopov, #BHEXIT je djelo druga Zdravke Cvjetkovića.

PODIJELI
TEGOVI

PODRŽI ME NA PATREONU!

Hvala ti!