Agarthi, mila mati, Agarthi!

Upravo sam skontao da nemam oznaku za lijepe stvari, situacije, događaje i likove na ovom blogu. Imam po jednu za filmove, politiku, lične osvrte, muziku, igre, aplikacije, sport, apsurd realnosti, ali ne i za ljepotu i svim njenim oblicima. E, ne može tako. Ovaj tekst će započeti nešto što će prerasti u tradiciju. Pisanje o lijepim stvarima.
Nije plaćena reklama, ali nemalo sam se oduševio kada sam prvi put čuo za Agarthi Comics, prvu bh izdavačku kuću koja je posvećena isključivo izdavanju i distribuciji strip izdanja, te samim tim, podizanju kulture o stripu kao formi umjetnosti i tjeranju mladih da se vrate tom predivnom mediju.
Nisu prvi, naravno, koji su se bacili u strip izdavaštvo, ali jesu prvi koji su se isključivo ubacili u taj specifičan, krvav, (bojim se reći) uzaludan posao u dvadeset i prvom vijeku u ovoj zemlji. Šta vodi te ljude? Ljubav? Želja? Volja? Šta god, kupivši dva od tri njihova izdanja na Sajmu knjiga i učila u Skenderiji i popričajući sa glavnim meštrom cijele priče, osjetih se dijelom nečeg većeg i zaista sjajnog… pa Bosna i Hercegovina napokon ima svoju strip izdavačku kuću! Ne, ne radi se o nekakvom suludom patriotizmu jer sam čovjek koji je odrastao na hrvatskim i srbijanskim izdanjima stripova, ali u okruženju koje tradicionalno izdaje strip i ima čitalačku publiku ne samo u okolnim zemljama, već i u našoj, moraš biti sulud i zaljubljen da se baciš u jedan ovakav finansijski iscrpljujući projekt.
Dva izdanja koja sam uzeo, Marti Misterija i Magični Vjetar jednostavno razvaljuju kvalitetom štampe i pakiranja, a zaista sjajan dodatak je i plastična, samoljepljiva kesica koju je moguće otvarati i zatvarati, a stripovi u njoj ostaju glanc novi. Dokaz koliko mala, ali pažnje vrijedna sitnica može izmamiti osmijeh na lice i zadobiti simpatije fanatika kakav sam ja.
Cijena stripova će vas možda začuditi jer iznosi 6 BAM, ali pazite dvije stvari, veoma važne: u razgovoru sa Almirom Šehalićem, glavnim i odgovornim ovog čuda pojašnjeno mi je da stripovi u Bosni i Hercegovini nisu osloboeni PDV-a, te da se radi na tome kako bi se cijena prilagodila. S druge strane, kvalitet Agarthi Comics izdanja i ostalih izdanja Bonellijeve kuće na području bivše Jugoslavije – ma ni poređenje ne smije doći u obzir. Punih usta i odgovorno tvrdim da je ovo najbolje kvalitetom štampe Bonellijevo štivo na ovim područjima. Prati ga donekle Veseli Četvrtak, a Ludens i Slobodna Dalmacija mu ne mogu ni prismrditi. System Comicsi i slični na mapi nisu. Tako je kako je. A s druge strane, prvih mjesec dana možete stripove naručiti i preko stranice www.stripovi.ba po cijeni od 5 BAM, u BiH je poštarina besplatna, a u susjednim zemljama neka mizerna sića. 
Da nije sve TOLIKO zlatno govori činjenica da bih ja zaista volio da čitam uvodnike u sljedećim epizodama stripova jer su mi nekako podaci o epizodama i slično zaista sjajna stvar, a i rubrika sa pismima čitalaca na kraju ne bi bila toliko loša (ne znam koliko su naši ljudi navikli na korespondenciju sa dragim im medijima, pa samim tim i ne znam koliko bi ovo zapravo i moglo zaživiti). 
Agarthi Comics planira i skoro otvaranje striparnice u Sarajevu. Bosna i Hercegovina je napokon dobila sjajnog, kvalitetnog i hvale vrijednog konja za trku na stazi strip izdavaštva i izdavaštva uopće, a naše je da se odreknemo sada već tri kafe (nema više nigdje za marku) i da se mjesečno obradujemo sa sjajnim izdanjima jer upravo mi smo oni koji možemo natjerati cijelu priču da zaživi. Magični Vjetar donosi svijet horror westerna koji podsjeća u jednu ruku na sjajnu igru Dark Watch, Marti Misterija ili Martin Jacques Mystere je dobro poznati i omiljeni profesor i istraživač nemogućeg strip svijeta, a strip Skriveno Lice nisam čitao, ali vjerujem da valja, bar sam takve recenzije čitao. 
Nadajmo se da ćemo jednog dana gledati klince koji će umjesto u iPhonee buljiti u stripove i crtati svoje junake, a poželimo Agarthiju sve najljepše. Ovo je zaista potez za oznaku “Lijepe stvari”.
Više informacija o Agarthu Comicsu saznajte na www.stripovi.ba https://www.facebook.com/AgarthiComics
OD DANAS, 27.4.2012. GODINE TRI IZDANJA AGARTHI COMICSA NA KIOSCIMA!