H20

Ima tome i više mjeseci, primjetio sam da iz mojih česmi u stanu nakon ponoći izlazi samo krkljanje koje se može porediti sa onim Dr. Craiga u filmu “The Creep”. O čemu se radi?

Sarajevo, tj. jedan dio Sarajeva postao je žrtvom noćnih redukcija koje vam onemogućuju da operete zube, istuširate se ili se napijete vode osim u slučaju da vam bioritam radi kao u kokoške iz petnaestog vijeka jer i ove moderne koke danas idu spavati najmanje sat iza ponoći.



Naravno, javnost ni o čemu nije obaviještena, voda se zavrnula, a el stupidosi koji u ovom gradu žive nit se pitaju šta se dešava nit ih je briga. Naša klasika – glavno da se ne puca. Da kako može zapucat iz česme, odmah bi se neke demonstracije i koncerti za vodu organizirali.


No ono što čudi u svemu ovome je zaista kretensko objašnjenje dragog nam Vodovoda i Kanalizacija, a još idiotskiji način postupanja i plan reduciranja vode u noćnim satima. Ne znam da li neko primjeti idiotizam u sljedećem:


1. Ni u jednim dnevnim novinama, ni na jednom internet portalu, čak ni na stranici www.viksa.ba ne postoji obaviještenje o redukcijama vode, kao ni i planu redukcije. Ne piše dokad će redukcije potrajati i zašto su počele. NEMA RIJEČI NI O ČEMU.


2. Nakon malenog, zaista malenog pritiska javnosti, u medijima su procurile informacije da su redukcije uzrokovane višemjesečnim sušama (kontam sve) i nedostatkom novca za pročišćavanje voda i cijevi za vodosnabdijevanje. U pitanju je kantonalno komunalno preduzeće koje je očigledno u ogromnim dugovima. Šta nam radi Kanton? Jebo Vam MESS i SFF mater. Otvoreno i oštro. Ako je istina da su nam cijevi popucale i ako je istina jedan podatak koji sam čuo, a koji me šokirao, a to je da od 100% vode koja prođe kroz cijevi samo 30% dođe do domaćinstava, jebali Vas festivali i kulturne manifestacije ako nam prijeti žeđ. To je generalno problem ove naše usrane, male kasabe: ne znaju se prioriteti, niti se radi na redanju istih.


3. Plan redukcija je totalno kretenski i mom mozgu je shema za redukovanje dotoka vode apsolutno neshvatljiva. Primjer. Dobrinja nema vodu, Čengić Vila ima slabiji pritisak, neboderi kod bolnice na Koševu imaju normalan dotok vode, zgrade na Otoci nemaju vodu, zgrade na Ferhadiji nemaju vode. Ne kontam po kojoj se shemi ovo planira. Pobrojane lokacije su lokacije na kojima mi žive poznanici i prijatelji sa kojima sam pričao o ovoj temi. Ono što je fascinantno da je redukcijama zahvaćeno 60 ili 70% Grada Sarajeva. Šta je sa ostatkom, tih 30 ili 40%? Jesu li to česme funkcionera, ambasadora ili postoje neka domaćinstva u ovom gradu koja su toliko zadužila naše drage vodonoše da moraju imati pitku vodu u svakom trenutku?


4. Znam da će ova tačka dnevno reda naići na klasičnu ”joj onog Sharana seratora, jeb’o mu ja mater”… ali gdje su sada: Dosta, Akcija Građana, JOSD, forumi mladih? Sve te predivne nevladine (ho-ho), neprofitne (ha-ha) organizacije koje se bore za građane Bosne i Hercegovine? Konkretno ove tri rade na području Sarajeva. Lakše je organizirati ulične performanse, zanositi se rušenjem bankarskog sistema i dojiti se projekcijama Zeitgeista, e pa haj’mo konkretno, gospodo: jebalo vas okupiranje Sarajeva po uzoru na Amere, evo vam konkretno razlog da prosvjedujete… ili vi ne perete zube?


5. Kako je moguće (znam da jeste, pitam se KAKO) da direktor ovog javnog preduzeća (naglasak na JAVNO) Fahrudin Pilavdžić može odbiti da da izjavu za novinare, što je uradio novinarima Federalne Televizije? Ne radi se o dijeljenju šećerne vate u Pionirskoj dolini, za Boga miloga, ovdje pričamo o osnovnoj ljudskoj potrebi – pitkoj vodi. I jedan direktor neće da daje izjave. Zašto javnost i nadležni dopuštaju da takve osobe sjede u foteljama? To bi meni odmah otkaze fasovalo.


Generalno, dok se Kanton i Vodovod ne usaglase, građani će šutiti i trpiti. Jebe se građanima ovog tamnog vilajeta ima li iko budan poslije ponoći kad smo mi ionako nacija koja treba da rano legne, rano ustane i iskasapi samu sebe radeći za minimalce ili ne radeći uopšte. Šta ćemo mi na nogama u ta doba…