5 najboljih Android aplikacija, prvi dio

Android aplikacije – ima ih kao riba u dubokom moru. Kako ne bi plivali sami, odlučio sam s vremena na vrijeme na ovoj web stranici objaviti spisak najboljih Android aplikacija. Sve aplikacije lično koristim, te su samim tim vrijedne preporuke.

Notebloc – klikni za download

Screenshot, Android aplikacija Notebloc
Uz Notebloc u samo nekoliko klikova digitalizirajte svoje zabilješke

Telefoni već odavno prevazilaze mogućnosti nekadašnjih sprava za jednostavno dvosmjerno verbalno komuniciranje. Jeste li znali da je vaš mobitel i skener?

Notebloc je firma koja se bavi proizvodnjom specijalnih teka i rokovnika, specifičnih po tome što su pripremljene za lakšu digitalizaciju sadržaja. Sadrže izvrnute kockice, odnosno mrežu koja nestaje pri fotokopiranju i skeniranju Notebloc aplikacijom.

Notebloc je besplatna aplikacija koja omogućava skeniranje bilo koje vrste dokumenta, skica, švrljotina ili fotografija. Umjesto da šaljete ružnu i mutnu fotografiju određene stranice, Notebloc vam omogućava da sadržaj stranice digitalizirate skoro jednako dobro kao da koristite pravi skener.

Proces skeniranja je veoma jednostavno: uslikate sadržaj stranice, provjerite da li je Notebloc dobro skontao gdje je rub stranice i za sekundu-dvije gledate u skoro savršenu digitalnu verziju dokumenta. Ukoliko smatrate da bi određeni filter ispravio boje i učinio sadržaj još čitljivijim, možete ga aplicirati, a onda fotografiju spasiti kao JPEG ili PDF.

Interna kamera dopušta skeniranje više stranica u isto vrijeme i naknadno uređivanje, što je super ukoliko skenirate dokument od više stranica ili neku vrstu rokovnika. Stranice se onda mogu redati ili preimenovati kako vam odgovara u dokumentu ili folderu na mobitelu. Aplikacija omogućava automatsku ili manuelnu sinhronizaciju sa Google Driveom.

Jedina iskrena mana koju sam pronašao je nepostojanje našeg/naših jezika na OCR prepoznavanju teksta, ali bez toga većinom mogu. Za razliku od CamScannera koji je dugo vremena bio moj prvi izbor za skeniranje, Notebloc ne ograničava svoje korisnike restrikcijama na količinu dopuštenih skenova i OCR pregleda, te prodaje samo uklanjanje reklama za 3,60 dolara.

Duolingo – klikni za download

Screenshot, Android aplikacija Duolingo
Duolingo je sada već klasična Android aplikacija, a svakim danom postaje sve bolja

U izolaciji sam ponovo poželio početi učiti španski, a za učenje jezika kroz gamifikaciju već dugo vremena ne postoji bolja aplikacija od Duolinga. Duolingo je besplatna aplikacija koja omogućava korisnicima da uče različite svjetske jezike. U našem slučaju, svi oni jezici koji su nam zabavni ili potrebni iz nekog razloga su dostupni, ali polazišna tačka je poznavanje engleskog. Dakle, da bi učili njemački, morate znati engleski koji funkcioniše kao maternji jezik u ovom slučaju.

Kroz seriju ponavljanja, učenja novih fraza, audio vježbi i sastavljanja rečenica prolazite kroz različite stepene učenja jezika. Kako kurseve spremaju timovi volontera i profesionalaca, kursevi određenih jezika su mnogo bogatiji. Recimo, španski jezik ima i svoj zasebni audio podcast, kao i priče za lakše razumijevanje riječi u kontekstu. Duolingo Plus je mjesečna pretplata koja omogućava ukidanje reklama, te dodatne pogodnosti koje ja ne smatram toliko vrijednim za poprilično visoku cijenu pretplate od skoro deset dolara.

Duolingo nije zamjena za kurs jezika ni najbolji način učenja, već alat koji je prijateljski nastrojen ka početnicima i definitivno pomaže u savladavanju osnova. Za napredno poznavanje jezika trebat će vam godine, komunikacija sa drugim ljudima, te konzumacija i razumijevanje sadržaja ispričanog u drugom jeziku.

Clozemaster – klikni za download

Screenshot, Android aplikacija Clozemaster
Iza jednostavnog UI-a krije se zvijer od aplikacije za učenje jezika

Clozemaster je još jedna aplikacija za učenje jezika, odličan dodatak Duolingu. Ona radi na drugačijem principu, omogućava razumijevanje konteksta samih rečenica, tako što ćete odlučivati koja riječ u rečenici fali. Ovakvom tehnikom, ponajmanje učite značenje same riječi, već ste koncentrisani na razumijevanje jezika i rečenice, same informacije koja se rečenicom prenosi. Kada naučite određenu riječ, slijedi ponavljanje i kombiniranje, kako bi u potpunosti ovladali njome.

Više hiljada (u kursu španskog učite njih više od 150000!) različitih rečenica je sasvim dovoljno materijala za učenje u samom početku, ali sa pretplatom od osam dolara mjesečno, dobijate mogućnost dodatnog konfigurisanja učenja, slušanja i pričanja, te različitih gramatičkih testova na koje ću morati obratiti pažnju u budućnosti.

Clozemaster sadrži poprilično detaljne statistike i gamifikaciju kroz top listu najboljih igrača, što će svima gladnim izazova pružiti jako mnogo motivacije da se veru po rang-listi. Zanimljivo je da Clozemaster, baš kao i Duolingo imaju jako pregledne web verzije aplikacije, iako su primarno aplikacije za Android.

Zero – klikni za download

Screenshot, Android aplikacija Zero
Jednostavan IF tracker, Zero je sve što vam je potrebno

Zero je najkompletniji, jednostavan, potpuno besplatan i reklama lišen sat za princip ishrane sa privremenim postom, odnosno intermittent fasting. Aplikacija će vas upoznati sa osnovama posta, vrstama posta, pružiti vam podatke kroz blog upise, a onaj najvažniji dio iste – sat, radi odlično i jednostavan je za korištenje. Obavezno ukoliko ulijećete u svoju novu dijetalnu avanturu.

Pulsar – klikni za download

Screenshot, Android aplikacija Pulsar
Pulsar se odlikuje Material dizajnom

Iako je većina muzike koju slušam dostupna na streaming servisima, ponekad se zalomi da mi je potrebno baciti uho na mp3 arhivu. U tom slučaju koristim Pulsar, jednostavan i pouzdan Android mp3 player. Sve što ti od playera treba, Pulsar ima. Pokazuje tekstove, ima pouzdan crossfade, olakšava tegiranje, skroblanje na Last.FM servisu je omogućeno, podrška za Chromecast i AndroidAuto je tu, automatsko gašenje se može podesiti, a lako nabavljanje omota izdanja sa interneta ili embedovanje na fajlove iz arhive ne pravi greške. Besplatna verzija nema nikakve reklame, radi offline, a plaćena verzija omogućava dodatne teme, boostove za frekvencije i EQ uzorke, što je nešto bez čega lično mogu.

Znate neku sjajnu aplikaciju koju koristite? Kandidujte je za narednu listu u komentarima!